Japanse beurs in vrije val door nucleaire dreiging

9

De grootste beursindex van Japan, de Nikkei 225, is sinds de aardbeving en tsunami afgelopen vrijdag al met zo’n 20% gedaald. In de afgelopen twee handelsdagen daalde de beurs naar het laagst punt in het afgelopen half jaar. Japanse aandelen zijn in bijna 30 jaar niet zo snel gedaald. Door de verkoopgolf stond de Nikkei-index dinsdag op een zeker moment bijna 15% in de min. De Japanse beurs sloot uiteindelijk 10,5% in het rood. Vrijdag en maandag ging de grootste beursindex van Japan ook al onderuit.

De nucleaire crisis met de kernreactor in Fukushima is de oorzaak van de zware verliezen op de Japanse beurs. De radioactieve straling is flink toegenomen na nieuwe explosies. De kans op een nucleair meltdown wordt steeds groter. Er is inmiddels bevestigd dat er straling in de atmosfeer is vrijgekomen.

De Japanse centrale bank heeft dinsdag nog eens 8 biljoen yen (70 miljard euro) extra in de Japanse economie gepompt. Dat komt bovenop de al aangekondigde stimuleringen. Het heeft de gemoederen onder de beleggers echter niet kunnen bedaren. Een nucleaire ramp kan grote gevolgen hebben voor de economie. Dat lijken de beleggers in Europa zich ook te realiseren. De future van de AEX-index staan een half uur voor opening ruim 2% in de min. Na alle waarschijnlijkheid opent de Nederland beursindex onder de 350 punten. -Update-: De AEX-index staat om half twee ruim 3% in de min.

De centrale bank van Japan heeft aangekondigd 245 miljard dollar in de financiële markten te zullen pompen in een poging de beleggers te kalmeren. De Amerikaanse futures staan 2,5% tot 3,0% lager. De beurs in Japan gaat woensdag wel gewoon open. De Japanse handelsdag begint 01.00 uur Nederlandse tijd.

Op de website van The Guardian live updates over de Japan nucleair crisis and tsunami. Lees ook: Radiaton spikes after fire, blast at crippled reactor. ‘The crisis is not over, and the government has ordered all 47 prefectures (provinces) to report the results of their environmental radiation observations every day, twice a day if possible.’

9 REACTIES

 1. Hoe kan in vredesnaam zo’n nucleaire ramp grote gevolgen hebben voor de economie? Gingen de beurzen toen met Chernobyl in 1986 ook zo hard onderuit?

  Het lijkt mij waarschijnlijk dat mede door de perikelen rond Japan dat de huidige financieel-economische systeem definitief aan het instorten is. Blijkbaar heeft de aardbeving met de tsunami in Japan het toch al kwetsbare systeem de laatste duw richting de afgrond gegeven!

 2. @M Vraag je dat nou echt? Japan is de twee na grootste economie ter wereld. Alles ligt nu op z’n gat, de economie staat letterlijk stil. Als deze nucleaire crisis verder uit de hand loopt zal dit natuurlijk een zwaar negatieve gevolgen hebben, bedrijven moeten sluiten, o.i.d. omdat het gevaarlijk is voor de volksgezondheid.

 3. Dus door de complete uitval van de Japanse economie, stort de wereldeconomie zich in een depressie die nog vele malen erger zal zijn dan de Grote Recessie na de val van Lehmann Brothers in september 2008?

 4. Ja alles is in elkaar verstrengeld. Dit lijkt mij ,als er een straling ramp plaats vind, de bekende druppel te kunnen worden.

 5. Dus een natuurramp kan veel grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie dan een door mensenhanden veroorzaakte catastrofe, zoals de supprime crisis en de val van Leham!

 6. Net terug van een lezing Jim Tehupuring van Alex ….over beleggen
  Wie maakt er wel eens verlies op de beurs met aandelen ….?
  8 van de 10 stak zijn hand op…

  Als eerste zag je de tekst=:

  Waarom verliest het merendeel van de belegger op de beurs hun geld …?

  Hij vergeet te zeggen …omdat de beurs zo is opgezet… je hebt de slachtoffers en meesters..
  Slaaf daar speel jij voor. Een meester heeft slaven nodig…

  De gewone belegger is slachtoffer of slaaf ..Goldmans Sachs -IMF- Hedgefunds-Fed zijn de meester..de Uberrrijken zij bepalen koersen
  Zie hun trading methodes…

  Aandelen beursen Aex zijn oncontroleerbaar voor de gewone belegger en verliest altijd…
  Meester controleert en bepaalt…

  Nu wordt Japan gebruikt als excuus voor aandelen dalingen …in feite bepaalt de kleine groep Uber-rijken daling en stijging…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.