Van alle ontwikkelde landen in de wereld heeft Japan te maken met de grootste schuldenlast van allemaal. Het land heeft een meervoud aan problemen. De Japanse schuld is inmiddels opgelopen tot 220% van het totale BBP. Al meerdere malen is gewaarschuwd dat het land zijn limieten heeft bereikt. De laatste cijfers bevestigen dit beeld eens te meer.

1 biljard

Op weg naar QE 10

In het derde kwartaal kromp de Japanse economie met 0,9%. Ten opzichte van vorig jaar was de krimp van het BBP zelfs 3,5%. De centrale bank (Bank of Japan) doet er dan ook alles aan om samen met de overheid de situatie in de hand te houden. Inmiddels is de BoJ bezig met de negende ronde van kwantitatieve verruiming en als dit in het huidige tempo doorgaat dan zal het niet lang meer duren voordat QE nummer 10 zal worden ingevoerd.

De magische grens van 1 biljard

Deze oneindige stimuleringen hebben natuurlijk negatieve kanten. De Japanse totale schuld bedraagt sinds de laatste update, van 30 september jongstleden, ¥ 983 trillion (biljoen) yen. Met de uitwerkingen van QE 9 kan het niet anders dat de Japanse staatsschuld voor het einde van het jaar de magische van ¥ 1 quadrillion (biljard = 1000 biljoen) yen aan zal tikken.

Japanse Fiscall Cliff

Zal Japan dezelfde weg volgen die de Engelsen zijn ingeslagen? Het massaal afschrijven op staatsobligaties door de BOJ en andere (staats)pensioenfondsen. Daarnaast heeft niet alleen de VS te maken met een “fiscal cliff”, ook Japan heeft zijn eigen financiële afgrond die steeds dichterbij komt. Als het parlement niet voor het eind van deze maand de benodigde wetgeving aanneemt om extra geld op te halen, kan het land geen schuldpapier meer uitgeven in december 2012. Het land is dan ook al voorzichtig gestopt met het uitdelen van geld aan provincies, overheidsgerelateerde bedrijven en universiteiten om ervoor te zorgen dat er genoeg buffers worden opgebouwd. Met het huidige politieke landschap in Japan is het lastig te zeggen hoelang het duurt voordat de problemen voorgoed worden opgelost.

20 reacties

  1. Japan kon zich uit de shit exporteren. Nu moet iedereen zich uit de shit exporteren en dat maakt het voor Japan een stuk moeilijker. Demografisch is Japan ook slecht af, en de import van energie valt ook niet mee met een straks waardeloze yen en alle 52 kerncentrales gesloten. Japan gaat ook door het putje, velen denken dat Japan de eerste hoogontwikkelde natie is die failliet gaat.

  2. Als he het kan laten oplopen tot 1 biljard, waarom kan je het dan niet laten oplopen to 2 biljard?

    Leg maar uit als jet het ECHT weet.

  3. @Stefan
    Dat is ook geen probleem.
    Dat heeft met vertrouwen te maken.
    Zolang vertrouwen nog de overhand heeft, kun je de schuld net zolang optrekken tot 2, 3 of meer biljard.

  4. Oke.

    Dus als het vertrouwen blijft, wat natuurlijk bij de meeste mensen dus het geval is, denk zo’n 90 % dan kan dit spelletje jaren doorgaan.

    En wij die ons zorgen maken staan erbij en kijken er na.

  5. @3
    Stefan, het punt is dat centrale banken staatsschuld gaan monetariseren omdat de markt er niet meer in gelooft. De markt koopt alleen nog staatsobligaties als ze daar 8%, of wellicht 40% rente op ontvangen, gewoonweg omdat het risico dat ze hun geld niet terugkrijgen te groot is. Die hoge rentes zijn niet op te hoesten voor een land, zodra een land boven de 90% verhouding komt van schuld tov BBP is aangetoond dat het niet meer goed komt. Ook rentes boven 7% voor 10 jarig wordt gezien als onhoudbaar. De VS koopt haar eigen staatsschuld op (FED) net als de ECB voor de PIIGS, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk Japan. Gratis geld, rente op 0,0%. Het hele economische evenwicht is verdwenen, zodra deze weg eenmaal is ingeslagen is er geen weg meer terug en moet schuld blijvend worden gemonetariseerd. En daarmee wordt de weg naar hyperinflatie ingeslagen, de geldontwaarding is te groot om over een langere tijd het vertrouwen overeind te houden. Er ontstaat een zgn exponentiële curve.

    Staatspapier wereldwijd wordt gezien als de “moeder aller bubbels” as we speak. Volgende stap: het verplichten van pensioenfondsen om staatspapier te kopen. PonziPlanet.

    Een centrale bank kan wel geld printen en daarmee staatsschuld kopen, maar moet daarvoor wel een onderpand ontvangen om de balans in evenwicht te houden. Als er geen waardevol onderpand meer is houdt het op.

    Spanje moet bijvoorbeeld 16,7 miljard euro bijstorten zodra het land verder wordt afgewaardeerd door rating agency’s, omdat hun risicoprofiel daarmee groter wordt. Gelukkig hebben ze nog een onbekend rating bureautje in Canada gevonden die Spanje 1 stapje hoger heeft staan, en daar baseert de ecb zich op.

    Reken er maar op dat de teringzooi zo groot is dat het niet overeind blijft. En koop wat goud en zillever.

  6. Nog iets, stel een land wil olie importeren. Dat gaat in dollars. Je moet dan met je eigen valuta dollars kopen en daarmee vervolgens de olie. Tot het moment dat je munt internationaal niet meer wordt geaccepteerd omdat ie waardeloos is. Dan koop je geen dollars meer, en dus ook geen olie. En dan is het simpelweg KABOEM.

    Of je munt wordt gekoppeld aan de euro of de dollar, maar hoe dat zit weet ik verder ook niet. Ben ook maar een gewone biflaat.

  7. Deze moet ik toch ook nog kwijt, die zit me echt dwars. China is gestopt met het kopen van VS staatspapier omdat die dollar steeds minder waard wordt. Ze kopen nu goud. Ze weten dat de VS haar schuld nooit en te nimmer zal terugbetalen. 2 biljoen dollar momenteel bij benadering :-). De VS kan daardoor wel zooi blijven kopen van China, dus ze hebben elkaar gegijzeld zeg maar. Leuk voor de VS als alle dollars naar huis terugkomen ’to roost’ zoals ze daar zeggen. Kost een BigMac $2365,00

  8. Het Japanse fenomeen is bijna een sprookje te noemen. Met deze enorme schulden en het daarbij behorende geld printen worden de fundamenten van de economie wel heel erg aangetast!
    Vertrouwen zeg niet alles, ofschoon de naïeve Jap wel erg goedgelovig mag worden genoemd. Door zoveel domheid kan het inderdaad nog even voorwaarts in de tijd worden gestuwd.
    Uiteindelijk zal de uitkomst hetzelfde zijn, namelijk de ondergang! Ik zal dit nader verklaren.
    .
    1. Wetgeving zal steeds dwingender worden en bepalen dat bv pensioenfondsen en banken verplicht staatsschuldpapier moeten kopen, omdat particulieren dat niet meer willen. (1e teken van verlies in vertrouwen)
    2. Alleen nog de centralebank koopt overheidsschuldpapier
    (Rechtstreeks uit de kas graaien, 2e teken van verlies aan vertrouwen)
    3. Als ” oude staatsschuldpapieren ” worden afgelost (vervangen door nieuw geprint papier, graaien uit de kas) zal de vrijgekomen geld hoeveelheid in omloop komen. Er komt steeds meer geld in omloop, terwijl de productie niet toeneemt. Heel simpel gezegd, er gaat meer geld achter het product aan, hierdoor gaat de prijs stijgen.
    Dit noemt men inflatie. (3e teken van verlies aan vertrouwen)
    4. Burgers beginnen hun ogen te openen door de prijsstijgingen en steeds meer burgers zullen hun papieren geld omruilen voor edelmetaal. (4e teken van verlies aan vertrouwen)
    5. Op de wereldmarkt wordt de lokale munteenheid niet meer gewenst. Handel met het buitenland wordt onmogelijk.
    Er moet voor import betaald worden met buitenlandse valuta of edelmetaal. (5e teken van verlies aan vertrouwen).
    6. De winkels worden niet meer aangevuld, omdat de import stil valt. Burgers kunnen nergens meer iets kopen, behoudens enkele lokale producten. (6e teken van verlies in vertrouwen)
    7. De armoede neemt enorm toe en zelfs honger breekt uit. Hiermee ontstaat het laatste stadium, een totale volksopstand. De overheid wordt aangevallen en de regering die hier verantwoordelijk voor was gelyncht.

    Dat leert de geschiedenis ons allemaal. Helaas is het gros onwetend over de geschiedenis.

  9. @13
    Heel wel juist Martin K.
    Met als aanvulling dat een zgn. ‘black swan’ eea kan bespoedigen, zaken kunnen zich sneller voltrekken dan velen denken. Edelmetaal, de papieren markt versus de fysieke, kan zich van de ene dag op de andere gaan manifesteren. Met catastrofale gevolgen voor de gehele papieren markt: de derivatenmarkt van naar schatting tussen 1 en 1,5 triljoen dollar.

    Golden oldie van Ann Barnhardt:

    http://www.zerohedge.com/news/entire-system-has-been-utterly-destroyed-mf-global-collapse-presenting-first-mf-global-casualty

  10. @18
    🙂
    Ik kan het niet uitstaan als mensen denken dat het allemaal wel los loopt. Cognitieve dissonantie, eeuwig misplaatst optimisme. Klaus Regling van het ESM die nota bene de werkelijke aard en financiering van het ESM verzwijgt en een muppet lulverhaal ophangt op de teeelefisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: