Jong en Oud: Naast maar niet mét elkaar

34

Europa vergrijst in een hoog tempo. Er komen steeds meer 60 plussers en de levensverwachting neemt toe. In het jaar 2025 is meer dan 1 op de 5 van de Nederlanders ouder dan 65 jaar (21,7%). Wat instroom, immigratie, van jonge mensen betreft zitten de meeste Europese landen in een afweerhouding vanwege slechte ervaringen uit het verleden. Opvallend is dat de emigratie, dus de uitstroom toeneemt. Nogal wat mensen voelen zich niet langer thuis in Nederland of het Europese. Ze voelen zich bekneld, opgesloten in een woud van regels, waarin elk initiatief, al in zijn geboortestadium, komt te overlijden.

jong en oud

Toenemende spanningen

De verhoudingen tussen jong en oud zijn merkbaar aan het verslechteren. Geld is een dominante factor geworden in elke discussie. De polarisatie neemt toe en de solidariteit af. “De gezondheidszorg is duur omdat de senioren zo veel zorg nodig hebben. Baantjes voor jongeren zijn schaars omdat ouderen deze bezetten en bezet houden. Jongeren van nu moeten de AOW betalen terwijl vele ouderen goede pensioenen hebben opgebouwd en vaak ook nog een eigen huis bezitten”. Generaliserend is “oud zijn” uit bij de jeugd. Het is niet de wijsheid der jaren die telt maar een toenemend gevoel van last hebben van…

Waarom kostgeld?

Een mooi voorbeeld van het verschil in gevoel en wereldbeeld las ik in de rubriek Beatrijs in de Volkskrant onder het kopje, Waarom moet ik nu opeens kostgeld betalen?, waarin een 17 jarig meisje, “die nog niet helemaal zeker was van haar studiekeuze”, een jaartje vrijaf wilde nemen, om een half jaar te werken en geld te verdienen, gevolgd door een half jaar reizen door de wereld. Haar ouders vonden dat zij als ze ging werken en thuis wonen er dan een stukje kostgeld tegenover zou moeten staan. Het meisje schreef: Ik vind dit een belachelijk idee, want ze hebben het geld niet nodig en ze zouden veel meer geld kwijt zijn als ik zou gaan studeren. Wat vindt u hiervan?

Waarschijnlijk volledig overtuigd van haar gelijk en in de overtuiging dat Beatrijs de ouders wel eens even flink de oren zou wassen zal het antwoord de nodige schrik en verontwaardiging hebben gebracht. Beatrijs vond het namelijk niet meer dan normaal dat zij meebetaalde en vertelde en passant ook nog even dat zij het zeer onverstandig vond om er zo maar een jaartje tussen uit te gaan en niet direct door te studeren gelet op de veranderende studiefinanciering. Voor wie het hele relaas wil lezen die kan op de link klikken.

Waarom is er zo’n enorme afstand ontstaan?

Het verschil in denkbeelden tussen oud en jong is van alle tijden. Wie van u heeft zich in de jonge jaren niet voorgenomen om het veel beter te gaan doen dan zijn ouders. Meer dan jammer is het echter dat we zeker nu het economisch wat minder gaat niet veel meer tot elkaar vinden. Het gemiddelde opleidingspeil van de generatie vijftig jarigen en ouder is nog nooit zo hoog geweest als nu. Ook hebben velen redelijk spaarzaam geleefd, terwijl ze nu zien dat de AOW en het pensioen waar ze al die tijd voor hebben betaald , zowel in tijd als geld, onder vuur zijn komen te liggen.

Polarisatie zal niemand van ons goed doen. Ik ben er van overtuigd dat nogal wat ouderen meer dan graag hun kennis en ervaring willen delen, bereid zijn om zonder dat daarvoor betaald wordt hand en spandiensten te verrichten, best langer willen doorwerken, mits er veel meer dan nu creatieve oplossingen worden bedacht. Wie jong is, en vooruit kijkt, denkt dat hij of zij nooit ouder wordt, dat de tijd tot je zestigste van eeuwige duur is, dat er geen generatiekloof zal ontstaan. Wie terugkijkt, zal zien hoe snel het allemaal is gegaan. Hij of zij voelt zich van binnen niet echt anders dan vroeger, hoewel de slijtage zich wel kan doen gelden.

Crisis en oplossing

De economische crisis staat niet op zich maar is een gevolg van onze westerse ontwikkelingen in brede zin. Daar waar het materiele, de alfa en de omega van ons zijn is geworden, daar raakt de menselijke ziel zijn houvast kwijt. Jong kan niet zonder ouder, oud en omgekeerd. Er valt zo veel te delen en er is zoveel om samen te doen. Ieder die geboren wordt heeft alles van “jong en oud zijn” al in zich. Tijd bestaat niet, is een construct van ons verstand en het ego. De oplossing voor al onze problemen is dan eenvoudig, alleen samenwerking en samendoen, samen delen, respect voor elkaar, je bewust zijn van de enorme verscheidenheid van het mens-zijn en de enorme pracht van ons universum, kunnen ons weer terugbrengen in een wereld waarin er genoeg is voor allen.

Ieder die sterft laat al het materiële achter. Het is net of je even bent weglopen. Het huis leeg, de vulpen nog op tafel, een half opgegeten pak koekjes, een kast vol kleding en misschien wel een bankrekening vol geld.

34 REACTIES

 1. Toevoeging; Levensverwachting in de USA daalt sinds kort en aangezien Europa meestal deze trendsetter volgt…
  Nog gekker dat Cubanen nu een hogere levensverwachting hebben dan Yankees…

 2. Ik volg de blogs van de heer Bennink al een tijdje, maar ik krijg steeds meer de indruk alsof hier de overheidspropaganda preekt. Het zou het NOS journaal kunnen zijn.
  We weten allemaal dat de vergrijzing een grote leugen is. Vooral de toenemende levesverwachting. Kijk eens in de krant naar de overlijdingsadvertenties en let op de leeftijden. Hou dit eens 4 weken bij en bereken zelf de gemiddelde leeftijd.

  Ook de hetze tegen de banken, maar nooit een woord over de toezichthouders, de centrale banken. Die dit alles gewoon mogelijk maakt. We weten dat centrale banken er staan voor de overheid. Daarom mag Bennink er blijkbaar nooit over spreken.
  De leugens over de inflatie, waarvan iedereen weet dat de overheid liegt.
  En ga zo maar door.
  De staatspropaganda druipt er soms vanaf.
  Jammer.

  • @Gerard : SSssst …

   (ALLE media worden onzichtbaar overgenomen als ze eenmaal boven de 100+ bezoekers per dag komen-gn-gnn … )

   • Deze conclusie strookt in ieder geval met de oproep om on-topic te blijven en geen opmerkingen meer te mogen maken over bijvoorbeeld khazaren 😉 (die ook in mijn optiek een groot deel van de oorzaak is van de wereldwijde crises).

    Maar on-topic: Inderdaad een beetje mainstream-achtige geluiden. Levensverwachting, kloof tussen oud en jong benadrukken, dat soort zaken.
    En dat die studente er niet even tussenuit mag om te reizen vanwege de veranderende studiefinanciering.. ? (ik heb niet het hele artikel gelezen overigens) Ga lekker reizen meid! Gaan zitten wachten op die veranderingen heeft al helemaal geen zin. Kostgeld betalen vind ik overigens niet vreemd, maar dat staat er totaal los van volgens mij.

  • Gerard, daar doe je Ben geen recht mee. Ben is een kritisch denker en ook als het gaat om de overheid en toezichthouders. De vergrijzing is denk ik wel een feit, en het is treurig dat de overheid de weg van de minste weerstand kiest door de ouderen in het verdomhoekje te plaatsen. Nog treuriger is dat ze nu hebben laten onderzoeken of het klopt dat ouderen gemiddeld zo rijk zijn. Laat dat nu inderdaad het geval zijn????
   Ik krijg echt een naar gevoel van dit handelen van de overheid.
   De overheid speelt een kwalijke rol in de afnemende solidariteit tussen jong en oud.
   Ben pleit juist wel voor solidariteit tussen de generaties.

   • Ik stel voor de schrijvers onder pseudoniem te houden.
    Wellicht gaat het dan nog ergens over.
    Nu zit je op andermans verdienmodel en met schrijvers die mogelijk nog bezig zijn met hun carrière…

   • Verontruste burger, het is niet mijn bedoeling Ben af te vallen. Maar gezien zijn opleiding mag hij best eens wat meer naar desinformatie kijken door de overheid. Ook nieuws wordt vooral door de overheid extreem gemanipuleerd. Vooral CBS is zo een overheidsorgaan die alles manipuleert.

    • Gerard, ik ben het helemaal met je eens wat betreft de manipulatie etc.
     Volgens mij heeft hij zich wel vaker kritisch geuit over de rol van de centrale bank, en zeker over de overheid.
     Aan de ene kant kan het natuurlijk zo dat hij wat minder kritisch is over het functionere van het CBS, CPB etc dan jij en ik, aan de andere kant heeft hij ook een andere rol.
     Hoe dan ook, ik vind hem zeker geen propagandist, en Biflatie geen msm.
     Soms heb ik ook de behoefte dat er meer ‘politiek correcte’ meningen geuit worden op Biflatie. Dan kunnen we daar lekker mee in debat, en proberen te overtuigen dat ‘politiek correct’ heel incorrect is.
     Snap je wat ik bedoel, ook die mensen moeten zich welkom voelen. Dat vind ik ook.

 3. De jeugd word stapje voor stapje voorgekauwd en gehersenspoeld dat bij de ouderen het geld zou zitten , media en politici grijpen elk moment aan om te gaan schoppen en wijzen op de gepensioneerde of de AOW’er .
  Vinden wij het dan gek dat zij naar andere oorden vertrekken .
  Hier blijven houd voor de oudere alleen nog maar in , het stelen en roven van opgebouwde spaarcenten .
  Die jeugd , welke heeft kunnen studeren van papa zijn centen en een kwalitatief goede baan heeft kunnen vergaren gaan nu tegen hun ouders in opstand komen daar hun hebzucht grenzeloos zijn .
  Als het nu even tegen zit word de bal gekaatst naar de weg van de minste weerstand dus gepensioneerden en de AOW’ers.
  Zij de ouderen die toch al tegen de muur staan , en daardoor nog meer in de verdrukking komen worden respectloos behandeld door de arrogantie van de macht , en zal door de zelfde jongeren van de maatschappij die tot moderne slavernij is bevorderd , geketend van lasten en schulden monddood gemaakt worden , en beroofd van al hun bezittingen , waar menig bloed zweet en tranen voor gevallen zijn.
  .

 4. Dat de jongeren tegen de ouders worden opgezet door de staat met in hun kielzog de comateuze journalisten is toch wel erg. Dit alles om het geld van deze groep te onteigenen (lees stelen of afpersen). Hier zijn beide groepen uiterst bedreven in en wil het niet dan wordt de wetgeving en belastingdrempels gewoon veranderd. De jongeren kun je weinig kwalijk nemen deze zijn voor een groot deel hersendood. Persoonlijk verwacht ik niets van mijn landgenoten als miljoenen naar de vaderlandse televisie kunnen kijken duid dit duidelijk op geestelijke en fysieke zwakzinnigheid.

  • Als je in een kinderdagverblijf oplet zie je (wereld)politiek.

   Of het nu veel uit maakt wie, waarom invloed heeft?
   Het is tot mij doorgedrongen dat het zinloos is te denken dat er verandering komt, ergens in de droomwereld.

   Ik kijk daarom steeds minder op het scherm (TV en PC).
   Op korte termijn zal ik er helemaal niet meer te vinden zijn.
   Met mijn voeten op de aarde en voelen hoe ik er op leef.
   Meer hoeft niet meer voor mij.

 5. Ben haalt hier een zeer belangrijk punt aan voor de toekomst van iedereen in Europa. Te hoge schulden, te grote overheden, te weinig concurrentiekracht, vergrijzing, hogere ziektekosten. Te weinig economische ECHTE verdiencapaciteit om Europa leefbaar te houden, voor jong en oud. Iedereen die denkt; de ECB drukt de tekorten wel bij heeft het mis. De problemen zijn nu al onoverkomelijk, wordt er niet pro actief gehandeld schuiven we op naar een tweede wereld regio, zo niet erger.

  Basis economie op pootjes zetten, en meergezinswoningen bouwen. Er is een einde gekomen aan materiele groei, onze elitaire leiders weten dat maar blijven leugens uitkramen terwijl ze tot hun oksels vastzitten in de status quo.

  “things are falling apart, first slowly, then suddenly”

 6. En dan hoor ik zowat iedere biflaat denken die KTM is knetter gek met
  zijn Khazaren verhalen.

  Nu google eens of beter gebruik natuurlijk http://www.ixquick.com en tik eens in Khazar Iran of Turkmenistan. Ja geen onzin deze gebieden en mensen bestaan echt. Dat had jij zelfs niet verwacht he KTM???

  @ Gerard ja het is helaas jammer dat Ben zo diep in het systeem zit dat kan ook niet anders hij heeft er altijd zo diep in gezeten. En wiens brood men eet diens taal men spreekt. Zou Ben dan toch de Mol zijn in biflatie ha ha, nou hoop dat Ben dit wel even leest he.

  Dan op topic: het is overduidelijk als je als overheid, bedrijf of particulier schulden maakt je in feite je toekomstige consumptie al hebt verspeeld. Wees geen slaaf van de banken en stap uit het systeem en ga in echte waardes, gebruik minimaal dat papieren fiat geld en geen enkele lening meer ook.

 7. Groot gelijk Gerard.
  De gemiddelde leeftijd neemt totaal niet toe.
  Hoeveel mensen er wel niet sterven onder de 65 jaar. Heeel veel.

 8. Wat iedereen blijkbaar vergeet is dat we momenteel rijp door de politiek en MSM worden gemaakt voor de afbraak van pensioenen en aow. Want die practige reserve die door hele generaties (verplicht) is opgebouwd moet op korte termijn naar de EU, om de Euro nog een tijdje in stand te houden. Vandaar al die geluiden over de rijkdom van de ouderen.
  Overigens zie ik de angst er bij de gevestigde politiek voor ouderen die zich organiseren gaan er goed in zitten en verwacht op korte termijn veel laster campagnes tegen dit soort organisaties in de MSM. Want stel je eens voor wat een politieke macht die ouderen kunnen vormen. Ze kunnen nml al hun tijd en energie stoppen in rechtzaken en politiek…

 9. wat betreft de jeugd, wat al een aantal jaren geleden is verzonnen:
  de jeugd een studieschuld bezorgen door middel van een leenstelsel, als Nederland in de toekomst onleefbaar is, jongeren verbieden Nederland/ de EU te verlaten omdat zij een schuld hebben die eerst moet worden afgelost, (dit was al een regeringsplan om mensen met schuld niet de grens te laten passeren/paspoortmelding) op deze wijze maakt men de jongere generaties tot de moderne equivalent van slaaf, zelfde soort strategie uit het het oude romeinse rijk, eerst mensen opschepen met schulden en daarna ze veroordelen tot slavernij. inderdaad, de jongeren van nu hebben alle reden om de oudere generatie te wantrouwen.

  • “@ jaren tachtig. “inderdaad, de jongeren van nu hebben alle reden om de oudere generatie te wantrouwen.”

   Wat heeft politiek die deze maatregelen er door drukt te maken met een oudere generatie. Blijkbaar werkt het verdeel en heers idee ook al bij mensen die hier posten.

 10. inderdaad het verdeel en heers-principe wordt door generatiekloof artikelen goed uitgebuit, het echte probleem is dat het werkelijke bezit (landbouwgrond, patenten, aandelen, vastgoed, energiebedrijven) in handen is van een zeer kleine groep, de 1 % van de 1 %, zo zijn de inkomensverschillen in Nederland relatief klein, maar de verhoudingen van daadwerkelijk bezit (bezit zonder schulden er tegenover) erg ongelijk, 5% heeft de helft van het bezit in Nederland, zolang mensen op elkaar schelden, vergeten zij de 5% of nog erger de 1% van de 1%, neemt niet weg dat de kansen op een betaalbaar huis, betaalbare studie voor jongeren veel kleiner zijn dan de de generatie voor hen had

 11. Ik ben ertegen dat Henk en Ingrid vrijwilligers werk moeten doen, terwijl alle bestuurders mega salarissen en bonussen vragen. Voor de jongeren geldt: reken maar niet op de staat, die is blut; zorg dat je zelf je broek moet ophalen als je gepensioneerd bent.

 12. Kan een ieder Darren Brown aanraden.
  Geeft inzicht in hoe Overheid In Brussel die Eu, CIA in de VS gebruik maken van ons onderbewustzijn om hun doelen te bereiken.

  Vergeet niet Dat Rutte m.b.v. gelijkende technieken tot premier is gekozen.Deze zijn weliswaar minder extreem als bij de moord op de Kennedy’s.

  Zo is het maniupleren van cijfers omtren t de hoogte van schulden werkelooshied inflatie allen gemanipullerd.

  Koen zou de cijfers van bijv Inflatie in Nederland of EU niet eens moeten weergeven want ze zijn allen bedrog.

  Zoals Pe meldt betreffende de manier waarop de pensioenreserves van Nederland- 870 Miljard- naar ESM ECB Eu-ropa-Brussel verplaatst moeten worden.

  Hoe doe je dat zonder dat de burger weet wat er gaande is.Voor de ned pensioenfondsen is G.Sachs speciaal binnen gehaald in Amsterdam.

  Eerste verdoven dan beroven tot eerst verdoven dan moorden.
  Dat er immer meer trollen ingezet gaan worden mag duidelijk zijn.
  Een trol vervult gelijkende funktie als een wat Darren Brown laat zien
  Klasse reactie van Pamper Nolletje.

 13. Het is treffend om in deVS te zijn en te reizen en waar te nemen dat ze ons zeg 10 jaar voorruit zijn in manipulatie bedrog liegen afpersing etc ect.

  “..De economische crisis staat niet op zich maar is een gevolg van onze westerse ontwikkelingen in brede zin”…. Is dus pure onzin.

  Ook deze crisis is gecreeerd jammer dat Ben dit niet wil begrijpen.
  Als je die Eu wilt doorgronden kom je bij een diepere laag.
  en begrijp je dat technieken van zoals Darren Brown ze laat zien noodzaak zijn om te komen tot o.a Global Governance Banken en multinationals welke je leven je relatie t.o.v. bepalen .

  Ktm gaf als voorbeeld de middelvinger aantoonbaar in de grafieken m.b. t. zilver. op Zerohedge. Geniaal grappig ontdekt en beschreven.
  Ook deze is er een uit de velen welke ingezet en gebruikt worden om te komen tot …

  Hoe meer je ontdekt van werking eigen on(der) bewuste hoe gemakkelijker het is om het gemanipuleer van Brussel ECB CIA e.a te onderkennen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.