Joseph Stiglitz: ‘ Geen herstel in 2013 ‘

7

De Amerikaanse econoom en auteur, Joseph Stiglitz, denkt niet dat we in 2013 op een herstel van de economie moeten rekenen. De Europese economie groeit niet, Amerika krijgt te maken met de ‘Fiscall Cliff’ en de economieën van de emerging markets koelen af, aldus de econoom. Tevens praat hij in het interview met Bloomberg over de depressie in Spanje, de bankencrisis, de situatie in Griekenland en de wereldwijde energievoorziening.

 

7 REACTIES

 1. Het is toch wel heel opvallend he.

  Wereldwijd is plotseling een schuldencrisis.
  Ik zal mijn idee eens geven hoe dat komt.
  In het klein. En zo basic mogelijk.

  Ik ben een bank.
  Ik leen jou 100.000 om een huis te kopen, tegen 6 procent rente.
  Ik heb dat geld niet( ik creeer het uit lucht) maar ik leen het je, want je komt die ton toch niet ophalen, je hebt je huis en daar ga je in wonen.

  Ondertussen vang ik wel de rente en ik denk, ow, dat kan ik wel meer doen….want de overheid(die ik in mijn bezit heb) van mijn land staat me toe dat ik de uitgeleende bedragen tot mijn eigendom mag rekenen en zelfs dat ik dit bedrag nog 30 keer mag uitlenen en dus als mijn bezit mag zien, omdat uiteindelijk toch , volgens de statistieken niemand zijn geld opeist.

  Op het laatst heb ik zo oneindig veel geld uitgeleend , waardoor ik zoveel rente ontvang dat ik er makkelijk mijn medewerkers bonussen van kan geven en er zelf ook nog mega rijk van wordt.

  Totdat er een keerpunt komt aan dit luchtkasteel….

  Dat keerpunt is in 2008 begonnen….maar omdat ik niet wil dat mijn bank failliet gaat, praat ik met de overheid(waarover ik dus de baas ben) en zeg, als wij als bank failliet gaan, raakt iedereen en ook jullie hun geld kwijt.

  Ok zegt de overheid…dan gaan we nu al onze mogelijkheden gebruiken om de mensen uit te leggen dat zij te hebzuchtig hebben geleend en dat ze hun levensstandaard omlaag moeten brengen om via hogere belastigen jullie, de banken, te redden want dat ze anders de pineut zijn wanneer juliie banken failliet gaan… . Maak je niet ongerust banken. Wij helpen jullie wel.

  Dit is een mooie gelegenheid om de mensen eronder te krijgen zodat ze uiteindelijk accoord gaan met nog meer onderdrukking, en wij als overheid nog meer macht krijgen over nog een grotere groep werkende slaven.

  Dit alles is vanaf het begin de opzet geweest.
  De opzet van de rijke families der aarde…gedreven door hebzucht en macht en aangevoerd door de kwade machten die deze aarde in hun greep houden.

  2 mennekes in america hadden dit fenomeen al eerder door en ze maakten er een film over, die film gaven ze als titel: the matrix.

  Het gaat over een wereld waar buitenaardsen zich voeden op de totale mensheid. Elk mens is een soort van batterij, die tevreden gehouden wordt met de illusie van vrijheid en vreugde. Maar ondertussen zit hij/zij eigenlijk gevangen in een cocon en wordt gebruikt als energiebron.

  Grappig wel, omdat wij dat als mensheid nog steeds niet doorhebben, en omdat het zo absurd is natuurlijk nooit zullen willen weten , laat staan toegeven.

  De superrijke families van deze aarde hebben alles in hun bezit. Het schoolsysteem, de media, en verder persoonlijke rijkdom die al onze verbeelding voorbij gaat.
  En ondertussen hebben ze alle mensen als slaven in hun bezit genomen. En de gewone mensen?
  Die kunnen dat niet bevatten..want dan zou hun wereld instorten. En dat zouden ze geestelijk niet aankunnen.

  En zo gaat alles verder….tenzij je de moed hebt om te WILLEN ontwaken.

  Wanneer je die moed uiteindelijk hebt zul je begrijpen dat alle luxe die je toegeschoven is om je te kunnen controleren moet gaan loslaten en zul je voor jezelf moeten gaan zorgen. Om jezelf te gaan voorzien van eten drinken en onderdak op deze planeet.
  Slechts dan zul je kunnen losmaken van het huidige systeem.

 2. En wanneer je kiest voor het behoud van het systeem, kom dan eens naar de bohemian grove. Daar vieren wij als elite elk jaar een feestje ter ere van onze meester.

 3. Hij roept wel er moet groei komen en groei de enigste manier is om uit de crisis te komen. Met hem zeggen vele economen dit. We moeten niet roepen dat we groei nodig hebben, want oneindige groei op een eindige planeet is een illusie. En we zitten al met de gevolgen van easy-peakoil te kijken en andere grondstoffen komen in een niet al te lange tijd ook in de problemen. Tja een crisis kan de vraag naar grondstoffen tijdelijk afnemen en beleggers kunnen ook spikes naar boven en beneden veroorzaken, maar de grondstoffen zullen grossomodo alleen maar duurder en schaarser worden in onze verkwistingseconomie. Duurzaamheid is nog steeds veel gepraat en weinig echte maatregelen. En de groei-gedachte zelf is het allerminst duurzaam.

  Dan maar kijken naar China. Natuurlijk willen de Chinezen graag uitgebuit worden tot Sint Juttemus om ons aan goedkope gadgets en andere spullen te helpen, die onder slechte omstandigheden gefabriceerd zijn en het personeel zwaar onderbetaald. NOT Natuurlijk gaat China vroeger of later voor hun eigen markt kiezen en laten ze de US en de EU vallen als een baksteen. Bovendien zitten hun ook met de resource problemen. Ook kopen hun op grote schaal grondstoffen in.

  En maar oproepen om te stimuleren en maar wijzen op de gevolgen van de bezuinigingen. Maar stimuleren is een recept voor kicking the can down the road en leidt alleen tot excessieve geldcreatie en de crisis die daar uit voortkomt. Als je de situatie in Griekenland, Spanje, …. ziet weet je ook dat bezuinigen ook geen oplossing is. Griekse economie is eigenlijk door het bezuinigingsbeleid volledig geimplodeerd en de bevolking crepeert. Daarbij is er ook geen hoop op verbetering.

  Kortom

  [list]
  [*]Stimuleren werkt niet,
  [*]bezuinigen werkt niet en
  [*]neoliberaal hervormen werkt tijdelijk en is het recept voor de race naar de bottom en verarmt ook de bevolking.
  [/list]

  Wat er moet gebeuren is een NIEUW economisch verhaal, die past in de situatie en de problemen van NU. Geen groeidwazerij en door centrale banken gepushte groeidwang. Weg met de centrale banken. Er zijn genoeg alternatieven zoals LETS/Barter, Greenbacking, Math. Perfected Economy, ….. Ook edelmetalen gebaseerd geld werkt stukken beter dan het huidige Weimar drukpersen FIAT centrale banken systeem.

  Nu we met minder grondstoffen toe moeten komen en meer landen groei-aspiraties kennen. Nu dat milieu en klimaat een steeds groter probleem worden. Ook de heb ik vaak terecht uitgehaald naar de energie verkwistende en grond uitbuitende groene revolutie aka industriele landbouw ( 7 a 10 calorien voor 1 calorie voedsel) en de verkwisting van de bio industrie (Meat the Truth)

  Het klinkt afgezaagd, maar we moeten regionaler, duurzamer en menselijker gaan denken en ook hervormingen doorvoeren om een regionalere duurzame en menselijke economie te krijgen.

 4. Kijk, DIT bedoel ik nou ; het goud komt wereldwijd steeds meer in handen van Centrale Banken.

  En we weten allemaal dat die 100% privé-bezit zijn van een 80-tal families wereldwijd,

  http://silvervigilante.com/bankers-own-the-gold/

  Kwootje :

  *****************************
  “One of the ironies ( [i]’ironies’ ?? M’n REET ! / Ktm [/i] )of the Bolshevik revolution was that Lenin and Trotsky were in exile, in German and the US. Trotsky was in New York with no income. Yet he lived in an apartment with a chaueffer and refrigeration (rare in those days). He left NY and went to Canada with $10,000 worth of gold. The British took him off the ship in Canada. London knew he wanted to start a revolution in Moscow. They let him pass through safely, ensuring he made it to Russia.”

  ***************************

 5. Madman is toch geen pseudoniem voor Willem Middelkoop, de groostste goudverkoper van Nederland. De nr.1 Angstzaaier voor eigen gewin.

 6. @4, KTM, dat was in een parallel universum, in dit universum is Trotski in NY vermoord door Khazaren, vermomd als communisten. 😆

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.