Kabinetsformatie muurvast: geeft iemand er nog om?

Veel mensen houden het voor gezien en volgen de kabinetsformatie niet of nauwelijks. Den Haag is voor velen de ver-van-mijn-bed-show. Ik had het al voorspeld toen ik vlak voor de verkiezingen in deze column schreef dat ik niet ging stemmen om reden dat ik het echt niet meer wist op welke partij een stem van mij het land zou kunnen redden van de ondergang.

Nood breekt wet

Dat is waar we momenteel zonder het te beseffen voor staan. De ondergang van de democratie nadat een besmettelijk virus een angstdeken over het land legde en de regering via een noodwet allerlei repressieve maatregelen kon afkondigen. Alles in het kader om ons burgers een langer leven te gunnen. Van de overheid mogen we dat gerust verwachten, regering en parlement zijn er voor de burger en daarom mag in geval van oorlog tegen een vijandelijke mogendheid of een virus de democratie worden omgeruild voor een technocratie, of misschien wel een dictatuur. In geval van nood is het beter dat de regering rechtstreeks ingrijpt zonder langdurig te vergaderen met de Tweede en Eerste Kamer, anders zouden ontelbare burgers aan het virus zijn bezweken. Dit is zo ongeveer de gedachte bij menigeen die zich laat informeren door de mainstream media.

Welke media?

Echter hebben we in dit digitale tijdperk ook de alternatieve online-media die een ander geluid laat horen dan het voorgekauwde nieuws van onze (staats)omroepen die het nieuws volledig voorbereid krijgen aangereikt door slechts een select aantal van 3 persbureaus. Internationaal kennen we Agence France Presse (AFP), de Associated Press (AP) en Reuters. Hier in NL zijn we afhankelijk van hetgeen het ANP verzamelt. Gelukkig zijn er genoeg onafhankelijke (onderzoeks)journalisten die op geheel eigen wijze informatie en nieuwsfeiten verzamelen die ze via eigen online mediakanalen verspreiden. Er zijn steeds meer nieuwsgierigen die zoeken naar een ander geluid dat soms een tegengeluid is tegenover het nieuws van de massamedia. Juist het ontvangen van contra-informatie maakt dat je met eigen analyses beter in staat bent om te zien wat er zich werkelijk achter de coulissen afspeelt. 

Kijk naar jezelf

Zo las ik onlangs in de msm hoe de oud-informateur Herman Tjeenk Willink vindt dat partijen niet urgent aan de slag gaan met de kabinetsformatie. Het lijkt alsof het demissionair kabinet de Tweede Kamer buitenspel zet. Intussen riep Mark Rutte tijdens de EU-top in Brussel de Hongaarse premier Victor Orbán, ten overstaan van de andere EU-leiders, op de officiële procedure te starten om de EU te verlaten. Aanleiding was de Hongaarse wetgeving die verbiedt dat het onderwijs en de media jongeren in aanraking laten komen met bijvoorbeeld homoseksualiteit en transgenders. Daar valt uiteraard veel over te zeggen maar ik zou toch oppassen als ik Rutte was en eerst kijken hoe het in ons brave kikkerlandje is gesteld met de LHBT’ers die bijvoorbeeld in de grote steden gediscrimineerd worden door jongeren met een moslimachtergrond. Waarom moet Rutte altijd een statement maken op de EU-toppen, solliciteert hij naar een functie bij de EU? Zal hij inzien dat de formatie stuk gaat lopen en nieuwe verkiezingen hem uit het zadel wippen? Het rekken van de formatie schijnt het demissionaire kabinet goed uit te komen in deze onzekere tijd waarin corona op z’n retour is maar de noodwet nog altijd van kracht is.

Omstreden wetsvoorstel

Nog gekker, het demissionaire kabinet wetgeeft er stevig op los. Plotseling ligt er zo maar een nieuw en ingrijpend wetsvoorstel op tafel. De “Wet verwerking persoonsgegevens coördinatie en analyse terrorismebestrijding en nationale veiligheid” werd gepubliceerd op 23 juni j.l. met een einddatum voor consultatie van 30 juni 2021. Het omstreden wetsvoorstel gaat over de verwerking van gevoelige persoonsgegevens van iedereen in Nederland. Daarom roepen Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag, het Ministerie op deze consultatie te verlengen en iedereen die wil reageren daarvoor de tijd te geven. Is dit wetsvoorstel een louter toeval zo vlak na de invoering van ‘testen voor toegang?’ Nu een groot deel van de bevolking, voornamelijk de jongeren, rijp is gemaakt om hun privacy en zelfs hun gezondheidstoestand prijs te geven aan derden? Tsja, als je vrijheid wil inleveren voor vermaak ben je nog weinig toerekeningsvatbaar en is Big Brother straks de baas. Het is maar wat we willen. Een verzorgingsstaat van de wieg tot aan het graf is leuk voor onbekwame medelanders.

Heilig vuur

Waar is ons gevoel van eigenwaarde? Waar is onze nationale trots? Waarom moeten Piet Hein en Michiel de Ruyter van hun sokkel? Waarom is die andere Piet niet meer zwart? Waarom omhelzen we de cancelcultuur? We draaien alles om en leveren onze democratie in voor een technocratie of nog erger een dictatuur. Hoog tijd voor een nieuw heilig vuur.

GW

4 reacties

  1. Daarom vond ik het van de week wel leuk dat die arrogante “New World Order”Nederlanders die met Sigrid Kaag en de rest zich continu bemoeien met andermans zaken en het altijd beter weten met voetballen eens flink op hun bek gingen. In alle andere buitenlandse media (met name de Duitse, Spaanse en Vlaamse) werd de nederlaag met veel plezier ontvangen. En niet (hetgeen we zelf denken) omdat ze dachten dat dit team met Memphis zo goed is als Portugal met Ronaldo of Frankrijk met Mbappe of Polen met Lebandowski

    1. De zelfoverschatting in het voetbal is heel goed vergelijkbaar met de grootheidswaan van hautaine NL-politici die graag andere EU-lidstaten de les lezen.

  2. Het leven gaat door. Even afkicken van het EK Voetbal en het voorbarige Oranje getetter. De afgang van Nederland staat model voor de rol die het landje in Europa speelt, onder de leiding van een ‘liberale staatsman’ die geen hond meer serieus neemt.
    Met de reputatie van ‘narcostaat’ en ‘belastingparadijs’ is Nederland sowieso wel de laatste die anderen de les mag lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: