Kandidaat BoJ chef: Nieuwe kwantitatieve verruiming mogelijk in 2013

11

De mogelijke nieuwe chef van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, waarschuwt dat 2013 opnieuw in het teken zal staan van kwantitatieve verruiming. “Een plus van 2% in 2013 is mogelijk en kan voor meerdere jaren houdbaar zijn”, aldus de mogelijke opvolger van Masaaki Shirakawa. Het ongebreidelde opkopen van activa zou initieel pas starten in januari 2014, maar zou mogelijk naar voren geschoven worden indien groei- en inflatiedoelen niet gehaald worden. Daarnaast is nog genoeg “substantiële ruimte voor monetaire verruiming” zegt Kuroda. Deze ruimte maakt de weg voor de centrale bank vrij om nog eens voor biljoenen aan nieuwe financiële activa op te kopen, waarbij zelfs het aankopen van aandelen niet uitgesloten worden.

kuroda japan

Abenomics

Kuroda, op dit moment hoofd van de Aziatische Ontwikkelingsbank, noemt daarnaast geen reële waarde voor de Japanse Yen die op dit moment fors in waarde daalt. “Eigenlijk is dit een natuurlijk proces waarin een extreem overgewaardeerde valuta naar een meer stabielere waarde daalt.”, zegt Kuroda tegenover Bloomberg. Vooral Abenomics, een verzamelnaam van monetaire verruiming, fiscale stimulering en groei strategie, is een belangrijke sleutel geweest voor het depreciëren van de Yen geeft Kuroda aan.

Rente blijft dalen

De nieuwe regering van premier Abe is dan ook alles aan gelegen om zijn plan te laten slagen. Kuroda steunt de premier: “Een duidelijk inflatie doel is absoluut nodig, met daarbij een duidelijke toewijding van de Bank of Japan om deflatie uit te roeien, waarbij alle middelen ingezet kunnen worden.” Ondertussen blijft de rente op Japanse overheidsobligaties dalen. Mede vanwege de hoop op renteverlagingen daalde zowel de rente op 5jaars (0,135%) als de 10jaars (0,765%) obligaties, en komt daarmee in de buurt van lange termijn laagterecords uit 2002.

Bijgevoegd de houders van Japanse obligaties  per juni 2012. Slechts 8,7%  van alle Japanse schuld is op dit moment in buitenlandse handen. Al is dit wel een fikse stijging ten opzichte van december 2009, toen slechts 5,2% van alle schuld niet in Japanse handen was. Bron: Clearonmoney

JGB Houders