Kans op nieuwe recessie in 2012


Afgelopen donderdag werden de inkoopmanagersindexen van november voor industrieën wereldwijd gepubliceerd. We richten ons in eerste instantie even op die cijfers van de Europese landen. Bovenstaande afbeelding geeft goed weer hoe een recessie in Europa eruit ziet. De PMI van alle landen in de eurozone kwam uit onder de 50 punten. Een PMI cijfers van onder de 50 betekent economische contractie. PMI staat voor Purchasing Managers’ Index, een economische indicator die de financiële activiteit van inkoopmanagers meet.

De recessie in Europa is nog niet officieel bevestigd aan de hand van BBP-cijfers, maar het is duidelijk dat de economieën in de Eurozone te maken hebben met een moeilijk 4e kwartaal en dat de vooruitzichten voor 2012 somber zijn. Het is niet voor niets dat de centrale banken afgelopen week hebben besloten om met dollars te gaan strooien.

Wat opvalt is het indexcijfer van Griekenland dat 40.9 punten scoort. De bezuiningsmaatregelen die het land moet voeren om telkens een nieuwe lening te mogen ontvangen, heeft duidelijk zijn weerslag op de economie. Je kan ook zeggen dat het land bijna elke dag plat ligt vanwege de stakingen tegen de bezuinigingen van de Griekse overheid. Hierdoor ligt de productie en dus de economie op zijn gat.

De PMI voor Nederland kwam in november uit op 46,0 punten. Dit is een verslechtering ten opzichte van een maand geleden, toen de PMI nog 48,0 bedroeg. Hiermee komt de PMI index van Nederland in november voor de derde maand op rij onder groeigrens van 50,0. Volgens de NEVI, die het cijfer berekent, betreft het de snelste daling in meer dan twee jaar tijd. NEVI geeft iedere eerste werkdag van de maand de Purchasing Managers’ Index (inkoopmanagersindex) voor Nederland uit.

Als een daling eenmaal is ingezet dat duurt dit het nomaliter zeker 12 maanden voordat dit weer stopt. Dit betekent dat 2012 een moeilijk jaar belooft te worden voor de Nederlandse industrie, aldus de NEVI. De PMI index geeft een beeld van de Nederlandse industrie, maar óók van de gehele Nederlandse economie. Er wordt in het onderzoek gevraagd naar de ontwikkeling van onder andere de productie, de nieuwe orders, exportorders, inkoopprijzen, werkgelegenheid, levertijden en voorraden. Aan de Nederlandse enquête doen maandelijks zo’n 300 inkoopmanagers mee, die in de industrie werken bij bedrijven die minimaal 10% van het BBP vertegenwoordigen.

Laurens de Jong en Koen Dil

47 reacties

 1. Kans? Die recessie komt er aan, daar kan je zeker van zijn en die recessie kan ook weleens heel lang gaan duren en heel diep zijn.

 2. Recessie is afname van groei. Niets dramatisch aan dus maar een fluctuatie op de doorgaans stijgende lijn van de economische groei. Als een recessie maar lang genoeg doorzet dan krijg je een krimp en net als in de geologie en geografie is er dan sprake van een depressie.
  ‘Correct me if I’m wrong’ 😉

 3. In feite is deze crisis terug te voeren op de oprakende en daardoor steeds maar duurder wordende olie (PeakOil). De economie kan daardoor niet meer groeien en heeft dan één mogelijkheid en dat is jarenlange krimp totdat we terug zijn naar de tijd van voor de Industriële revolutie! Tenzij we globaal massaal overgaan op duurzame energie, deze overgang zorgt voor veel werkgelegenheid en economische groei.

  Ik denk dat de toekomst voor mensen met een chronische ziekte of een handicap en daardoor arbeidsongeschikt zijn, erg slecht uitziet!

  Nu weet ik niet of een inkoopmanagersindex iets zegt over de diepte en de duur van een recessie, enig idee?

 4. @M
  Als je het artikeltje leest kan je er op zijn minst een indicatie uithalen. Aangezien niemand een glazen bol heeft kan ik of iemand je (helaas ?) niet garanderen dat deze ellende tot 2022 duurt. In het artikel staat:

  “Als een daling eenmaal is ingezet dan duurt dit het nomaliter zeker 12 maanden voordat dit weer stopt. Dit betekent dat 2012 een moeilijk jaar belooft te worden”

  Persoonlijk denk ik dat deze ellende in elk geval nog wel wat langer dan en jaartje duurt.

  Voor de komende 5 jaar is olie volgens mij niet het grootste probleem.

 5. Er is naar mijn bescheiden mening een samenkomst van diverse problemen die de wereld in het hart zullen raken. Ondertussen zijn er wat cijfertjes en idiote politici doe manhaftig roepen dat het ernstig is, maar als we nu de armen uit de mouwen steken komt het goed.
  Het spijt mij, maar deze houding is het best te vergelijken met een korsakov patiënt die er nog eentje inschenkt.

 6. Schulden moeten afbetaald worden, zo simpel is het. De wereld zit nu aan 310% schulden van wereldwijd bbp (komende van 340%). Nooit waren er zoveel schulden. Je kan niet publieke schulden afbetalen, privéschulden afbetalen én overschotten boeken. Dat is een economische wetmatigheid die gewoon niet kan. Dat moet uitmonden in een recessie.

  Men was verslaafd aan schulden en nu moet men afkicken van de verslaving. Recessie is een ontwenningsverschijnselen.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2011/11/28/schulden-zijn-als-drugs/

 7. Hoe lang gaan we nog door met “hopen tegen beter weten”?
  Het enige voordeel ervan is dat er nu nog geen anarchie uitbreekt.
  Naar mijn bescheiden mening halen we Pasen 2012 niet meer en zal de laatste en allesvernietigende Wereldoorlog tussen Oost en West al voor die tijd begonnen zijn.
  De zgn. “Arabische lente” die wij Westerlingen uitlokten gaat ons duur komen te staan.
  Waarom denk ik dat te weten?
  Meer info op http://wetenschapeindtijd.blogspot.com/

 8. @Siegfried : voor mij is die Arabische (CIA-)lente niets anders dan het in zadel brengen van Moslim-partijen in heel Noord-Afrika en het Midden OOsten met als gevolg een godsdienstige radicalisering van die regio’s, met het oog op een massaal ‘tegenaanval’ van die landen op het (nabije) toekomstige moment waarop Europese overheden zullen imploderen en er hier een grote staat van anarchie en burgeroorlog zal heersen, geheel overeenkomstig de Derde Fase van Albert Pike. Dan kunnen die ‘Mosseltjes’ van de mogelijkheid gebruik maken om de rekening hier te komen vereffenen en Europa binnenvallen,en, geholpen door de reeds aanwezige Galidjes en Hassannekes, zal het dan ONZE beurt zijn om te worden onderworpen aan massa-slachtingen, zoals ‘wij’ die de afgelopen tien jaar in de Afrikaanse en Arabische landen hebben begaan…

  Wbt economie : hier nog een interessante reactie van een lezer gevonden bij VanZaken’s link van hierboven :

  **************************************
  “Inflation is properly defined as an increase in the supply of money in excess of the increase in the supply of goods and services in the economy as a whole, the result of which is a general rise in the level of prices, all other things being equal. Deflation is the opposite.

  So, first, we need not only to look at the change in the supply of money. But, also at the change in the supply of goods and services. If they both change at the same rate, all other things being equal, there is no reason to believe that the general price level will change.

  Second, It takes time for a rise or fall in the supply of money to affect the general price level.

  Third, the supply of money is only one side of the equation. Changes in the demand for money also need to be considered.

  Fourth, it is very hard to measure the general price level in short time frames in minute intervals, even though that is what governments pretend to do.

  There is a debt collapse threatening in Europe. This is highly deflationary. If the central bankers of the world don’t print money to bail out the sovereigns and the banks, the general price level will certainly fall, a lot. The price of everything will fall, including the price of gold and silver.

  However, the more likely scenario is, that, in the mid term, say, the three year time frame, the printing presses will be fired up and will be running full steam around the clock. In that case, we will see incredible rates of rising prices.”

  ***************************************

 9. @ knowtomuch
  Mijns inziens is dit uitgekookt “false flag” van Amerika, omdat zij ook zien dat hun pyramidespel met geld zijn hoogste punt heeft bereikt.
  Zij moeten een reden hebben om aan te vallen, want de NWO onder leiding van de Rothshilds zal geen attack op Israël accepteren.
  Onderwijl vormen Syrie en Iran met hun olie-reserves ook een heuse bedreiging.
  Natuurlijk valt de Euro eerder dan de dollar en door nu dollars aan te bieden voor hulp maken ze Europa tot een trouwe bondgenoot in die strijd.
  Helaas, want m.i. is dan echt de hel los.

 10. Ik denk eerder een gierende inflatie door een olieprijs van meer dan 300 Dollar per vat vanwege een groot conflict in het Midden-Oosten door toedoen van Iran.

 11. Beste M, dat zou je in een normale situatie ook krijgen, maar deze situatie is niet normaal omdat de geldstromen aan het opdrogen zijn, want de banken geven geen geld meer uit, of beter kunnen geen geld meer uitgeven.

 12. @Siegfried Bok : ik denk dat je je zwaar vergist als je denkt dat Rothschild Israël als NIET-opofferbaar beschouwd, vergeet niet dat ‘ze’ ‘bovenin’ satanisten zijn voor wie elk land slechts een disposable pionnetje is.
  Trouwens, ook die Akelige Albert Pike ‘plande’ (rond 1860 ; de ‘staat’ Israël zou pas 80-90 jaar later worden gesticht) voor de ‘Derde Fase’ de ‘wederzijdse vernietiging van de Arabische staten EN Israël’.
  Het gaat ‘De Familie’ maar om één ding en dat is HUN New World Order, en wèrkelijk àlles wat er voor opgeofferd moet worden, zàl ervoor opgeofferd en/of verraden worden.
  Alles, behalve de eigen familie en nog enkele tientallen anderen die er omheen zweven/mee verbonden zijn ; allen super-bankiersfamilies, samen goed voor tientallen, mogelijk honderdduizenden TONNEN (fysiek) goud waarmee ze straks, tenmidden van de onvermijdelijke ‘fiat money chaos’ de continenten kunnen/zullen gaan aansturen. Vergeet niet : dit satanische spel is minstens twee eeuwen in voorbereiding …

 13. Zolang er mensen wonen op aarde word er gespeculeerd over het einde der tijden. Zo ook nu en het zal altijd wel zo blijven. Het zou op zich wel leuk zijn als Siegfried gelijk krijgt want dan zijn wij toch bevoorrecht om dat mee te maken. Maar maak je geen illusie s in mijn ogen is dit een fata morgana.

 14. @Snel : NIKS ‘einde der Tijden’ bla-bla .. wèl een (afgrijselijk wrede) fase tijdens welke er een Eerste Greep naar de Wereldmacht (Rothjezz) zal worden gedaan, en waar ik het (met de ‘moraal’ van die ‘Rotten Family’) zwààààr mee ‘oneens’ ben ; welbeschouwd een strijd waarbij, met 99% ‘kans’ (sic!) de meerderheid binnen afzienbare tijd ‘wakker zal worden’ als een FOKKING SLAAF ; dààrom schrijf ik ‘wat’ ‘af en toe’.

  Zèlfs al ZOU ik tot die 1% ‘Gelukkigen/Uitverkorenen’ behoren, dan NOG zou mijn Rede me verplichten partij te kiezen voor de Mensheid als geheel/de Meerderheid, die 99%.

  It’s really quit simple you know …

  That is, IF one has a heart made out of flesh…

  and NOT made out of stone …

 15. @Snel,

  Als realist maar wel optimistisch van aard denk ik evengoed dat er een heel moeilijke tijd aan gaat breken na een periode van relatieve rust (Europa dan) en een enorme groei in welvaart. De technologische vooruitgang zal nog wel blijven en ook wel met oplossingen komen. Echter zitten we op keiharde pieken qua beschikbaarheid van diverse noodzakelijke grondstoffen en stevenen we keihard af op diepe dalen qua verdeling daarvan. Ik kan met geen mogelijkheid de positieve kantjes er aan zien. Neem simpel de nu toch echt merkbare klimaatverandering. Dit is met zoveel geweld al maar dan 250 jaar aangezwengeld en komt zo hard aan voor het gehele ecosysteem dat we met de huidige middelen en stijgend energie gebruik deze zwaar beladen goederentrein niet zomaar tot stoppen kunnen dwingen en dan moet ie nog terug ook. Er zijn nog nooit zoveel dieren en planten met uitsterven bedreigd. Het aanbod van voedsel groeit niet meer hard genoeg mee met de vraag en dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit. Of wat dacht je van ontbossing of schaarste van zoet water of olie. Ik weet zeker dat het weer goed kan komen door miljarden jaren oude kringlopen en evenwichten te respecteren. Maar de mensheid lijkt nu meer op een kortzichtige zwerm sprinkhanen wiens systemen alleen maar op het dogma van groei zijn gebaseerd. Het gaat echt helemaal fout. Alleen is de vraag hoe diep en hoelang de depressie gaat duren. Of beter hoe snel wij bereid zijn te leren hiervan en duurzaam samen te willen leven. Maar dat deze depressie zich op meerdere vlakken zal manifesteren is zeker en dan heb ik het nog niet eens over de poppenspelers achter de coulissen waar KTM het telkens over heeft…

 16. @ Moerstaal
  Ik ben blij dat je hier afwijkt van het facet-denken over onze economie, omdat alles met alles samenhangt.
  We hebben te maken met een mensenplaag die de aarde als een kankergezwel in rap tempo leegvreet.
  Dan hebben we de ziekte kanker, die nu – naar zeggen – al 30 % van de bevolking plaagt.
  En tenslotte hebben we een wereldeconomie, die tot op het bot verkankerd is.
  De veranderingen van het klimaat -die je noemt – worden ook steeds evidenter.
  Wat dit laatste betreft heeft de mens daar maar een minuscuul aandeel aan, want o.a. op andere planeten is de temperatuur ook zo’n 2 graden gestegen.
  Zijn dat allemaal toevalligheden of noemen we dit toeval, omdat wij onwetend zijn?

  Dan kom ik als atheist uit op de Bijbelse voorspellingen over het einde der tijden.
  Naarmate mijn onderzoek naar cyclische processen vorderde kreeg ik steeds meer belangstelling voor dit boek als zijnde een ware “bibliografie des levens”.
  Zelfs het kortdurend bestaan van de EU wordt hier exact in beschreven.
  Volgens mij zijn al die cyclische processen ooit nauwgezet geweten en vastgelegd in een oude Oosterse doctrine.
  Deze doctrine kwam ik tegen in de alternatieve geneeskunde, die wij nog kennen als de acupunctuurleer.
  Dit is slechts een onderdeeltje en beschrijft de cyclische processen in het lichaam gedurende een etmaal.
  De onvoorstelbare nagelaten Wijsheid der Maya’s is daar een onderdeel van.

  Toen ik rond 2000 een veelvoud van die cycli in kaart had gebracht na een studie van 15 jaar en ze met elkaar verbond als een kosmische klok, was het voor mij meer dan duidelijk dat wij aan het einde van de Genesis en/of Wording staan.
  Wij staan aan de vooravond van de “baring van het leven”en nagelaten als de Openbaring.
  Mijns inziens is het niet voor niets dat Kerk en Staat gescheiden zijn, want met dit boek in de hand zouden wij al lang tot anarchie zijn vervallen.
  Ons Godsbeeld is slechts een illusie en/of een hooppil voor velen om te leven.

  Toen ik rond 2000 de kosmische klok zo goed en zo kwaad in elkaar had gezet, was mijn beeld van de toekomst dat de verkankerde economie dat het waarschijnlijk in 2010 of 2011 oorlog zou worden: een allesvernietigende oorlog doordat wij de kern van energie – kernenergie – gevonden hadden.
  Dit bleek iets te zwart, maar ik vrees dat dit begin 2012 bewaarheid gaat worden.

  Waarom mag dit “heronderzoek” naar Oude Wijsheid – letterlijk research – niet naar buiten worden gebracht?
  Waarom werd ik aan de zijlijn gezet na mijn lezing in 1981 “Cancer, its like economy?
  Waarom werd Stephan Hawking door het Pauselijk gezag gesommeerd te stoppen met zijn verhaal over de Big Crunch en Big bang?
  Waarom werd een hoogleraar in Canada – McMurthy – die over de verkankering van de wereld vertelde tot monddode gemaakt?
  Waarom zijn alle “gnostische genootschappen” allemaal geheime genootschappen?
  Is het niet dat wij – met of zonder Bijbel – tot het bittere einde moesten doorgaan?

  Mijn vraag was daarna simpelweg “waarom mogen we niet weten”?
  En dat terwijl alles in duizenden sprookjes, sagen en legendes is vastgelegd.
  Maar we geloven niet meer in sprookjes en denken dat wij nu alles kunnen beheesen [ook elkaar]
  Ik schreef destijds een boekje “De illusies van God en Wetenschap”.
  Dat laatste willen we of kunnen we niet zien, maar onze wetenschap is slechts zoeken naar oplossingen voor problemen die wij zelf creëerden en niets meer.
  En met iedere oplossing werden de problemen groter.

  Ik vroeg al enige tijd geleden aan biflatie om hierover iets naar buiten te brengen, maar men vond dit “te belachelijk voor woorden”.
  En zo blijven – tegen beter weten – allemaal hopen dat morgen de zon weer zal schijnen.

 17. @Siegfried Bok
  Als ik uw teksten (en website) lees moet ik altijd aan de film “A beautiful mind” denken. In de hoofdrol een briljant wiskundige tot waanzin gedreven, iemand die ervan overtuigd is dat alles te verklaren is aan de hand van een wiskundige formule of een wiskundig model.

  Zoals ik eerder deed in mijn reactie over dit artikel gericht aan “M” wil ik wederom de aandacht vestigen op de kern van dit artikel door er een zin uit te lichten:

  “Als een daling eenmaal is ingezet dan duurt dit het nomaliter zeker 12 maanden voordat dit weer stopt. Dit betekent dat 2012 een moeilijk jaar belooft te worden voor de Nederlandse industrie”

 18. @R
  Laat ons rustig afwachten wie er lijdt aan waanzienigheid.
  Lachen trouwens dat jij meent te weten dat het normaliter 12 maanden duurt voordat deze crisis stopt.
  Komen we beide toch aardig richting December 2012.

 19. @Siegfried Bok
  Ik citeer uit het artikel.

  Tja, wat is het nou ? Halen we de Pasen niet of is nu toch weer het einde der tijden in December 2012 ?

 20. @R
  Je cynisme spreekt boekdelen, maar daar heb ik geen last van.
  Je nodigt me hiermee alleen maar uit om iets meer ins en outs te vertellen.
  Het feit dat Ratzinger al heeft aangekondigd dat hij aftreedt rond Pasen, betekent – als je de Bijbel of de Koran wilt geloven – dat dan de “wederopstanding van Jesus’ komt.
  Hij komt als de oorlog tussen Oost en West al begonnen is.
  Normaal wordt de Paus voor het leven gekozen, maar hij maakt plaats voor de laatste Profeet.
  Natuurlijk kan Jesus als mens van vlees en bloed niet uit de doden herrijzen.
  Dit nieuwe “sterrekind” [zie hierover op mijn website] is in de 80-er jaren in Engeland geboren en door de monniken voor zijn opleiding naar Tibet meegenomen toen hij 6 jaar was.
  Dit was deel van mijn onderzoek.
  Dus…
  Rond Pasen is de wereld al in oorlog vervallen.
  En die oorlog zal waarschijnlijk -als ik de nalatenschappen juist heb ingevuld – 6 maanden duren.

  So again…
  Wait and see.

 21. @Siegfried,
  Als we nou dit draadje in onze agenda zetten met pasen en er dan met z’n allen weer induiken…
  Kunnen wij er trouwens een weddenschap van maken?
  Ik wed dat je hier over een half jaar nog hetzelfde roept maar dan anders terwijl de wereld gewoon doordraait hooguit een beetje anders zoals altijd…

 22. @moerstaal
  Je antwoord had er een van mij kunnen zijn, je was me net even voor.

  @Siegfried
  In mijn oude agenda:
  21 Juni 2011 – wereld vergaat (staat een streep door)
  21 Oktober 2011 – wereld vergaat (wederom een streep)

  Mijn nieuwe agenda voor 2012:
  Voorjaar: Lichtflitsen en paddestoelen
  Zomer: Vreselijke ziektes als gevolg van radioactiviteit
  Herfst: kommer en kwel
  Winter: Wereld vergaat.
  21-12-2012 gecorrigeerd met 2 dagen richting 24-12-2012

  Waar gaat dit artikel eigenlijk over ? Recessie 2012 ? Is dat alles ? Waar maken we ons druk om ?

 23. @Profeet
  Ik ga hier niet in op je visie van “antichrist” en een “christ” die volgens jou nog gaat komen.
  Dat is echt of topic.
  Mocht je hierover in discussie willen gaan dan nodig ik je uit op
  http://wetenschapeindtijd.blogspot.com/
  @ moerstaal
  Die weddenschap wil ik graag met je aangaan.
  Vertel me maar hoe je je dit had voorgesteld als niet alleen het geld verdampt is, maar we tevens geen communicatie meer hebben zoals waarschijnlijk o.a. internet.
  @ R
  Volgens mij is de Maya-profetie niet helemaal correct met 21-12-2012 – net als jij – maar inderdaad 24 -12-2012.
  Dit komt omdat tussen die voorspelling en de tijd dat Jesus ten tonele verscheen de aarde langzamer is gaan draaien.
  Waarom ben ik deze discussie aangegaan?
  Omdat deze crisis voor mij niet uit de lucht komt vallen, omdat in mijn reconstructie bleek dat de culturen kwamen en gingen met de wisseling der sterretijden en altijd via eenzelfde stramien.
  Met andere woorden: De crisis nu komt niet uit de lucht vallen en is NOOIT te stuiten.
  We kunnen dan wel blijven ouwehoeren hoe verder, maar er is geen oplossing.
  Ik probeerde dit via RTLZ en kreeg contact met René Tissen, die er niets van wilde horen en zodoende ben ik daar geblockt.
  Dus schrijf ik hem regelmatig privé-mailtjes en het was dan ook geen toeval dat hij nu voorhet eerst dat artikeltje schreef over de mogelijk naderende oorlog.
  Ik had in het verleden ook privé-contact met Middelkoop en ook hij was de mening toegedaan dat de crisis onbehandelbaar was en daarom in goud vluchtte om daarna met zijn zeewaardig jacht naar Zuid Amerika wilde vluchten.
  Jaja… lachen, want het is natuurlijk pure illusie te denken dat hij daar als vrij man zijn goud kan verzilveren.

 24. @Siegfried Bok
  Het ‘grappige’ is dat u op de een of andere manier hoogst waarschijnlijk een soort van gelijk gaat krijgen, in de zin van cycli en beschavingen komen en gaan en het uitdijen van ‘kwaad tot erger’ maar bij een ‘dodelijke’ precisie van een specifieke datum, dan beginnen mij de wenkbrauwen wel te fronzen. Verder heb ik niet zo’n hoge pet op van geloven en gelovigen.

  Hier op Biflatie proberen de meesten te onderbouwen wat het meest waarschijnlijke scenario zal zijn de komende tijd. Daar hecht ik voorlopig meer waarde aan dan wat een Rat-zing-er-sint-er-klaas-je te weeg brengt door functie neer te leggen.

 25. herstel: niets tegen gelovigen natuurlijk. Iedereen mag geloven wat ie wil en er zitten natuurlijk heel veel goede mensen bij. Maar ze moeten alleen niet de wereld naar hun hand willen zetten.

 26. @R
  Natuurlijk is het totaal onbelangrijk om een “dodelijk precise datum” vast te houden.
  Daar gaat het me echt niet om.
  Het gaat me er voornamelijk om dat dit proces “van kwaad tot erger” -om met jouw woorden te spreken – als men echt weet heeft van cyclische processen en… waarom het geloof geintroduceerd werd ooit tot in de kleinste precisie geweten is.
  De Bijbel werd ook niet voor niets nagelaten “in vergelijkingen, opdat wij het niet zouden verstaan”.
  Hoe kan dit boek onder ander beschrijven dat de EU 14 dagen [lees jaren] zou bestaan of…
  Of dat wij aan het einde der dagen alles zouden herontdekken en dat dit rauw op de maag zou liggen.
  Zo kan ik je nog honderden voorbeelden geven.
  Mijn voordeel daarin was dat ik absoluut geen gelovige ben en dus onbevangen – en/of met een ander gezicht naar dit boek ben gaan kijken.
  Vervolgens heb ik mij gestort op oudere geloven en bijvoorbeeld in de Koran staan feitelijk dezelfde verhalen.

  Ik ben de laatste die zal zeggen dat ik al die cyclische processen op aarde en in de kosmos tot in de finesses ken, maar de tijd heeft geleerd dat ik er verdomd dicht bij zit.
  Betekent dit alles niet dat “alles volkomen vast ligt”?

  Ik durf zelfs te zeggen dat dit alles ook geldt voor iedereen persoonlijk.
  Alles ligt daarin van A tot Z vast en niets is aan het toeval overgelaten.
  En nu het er echt om gaat spannen [ omdat wij niet weten] wordt het m.i. tijd dat er een tipje van de grauwsluier wordt opgelicht.
  Nu hebben we een mondiale crisis om geld dat wel ons fictieve “voedingselicter” is geworden.
  Als dat wegvalt is het echt paniek, want we hebben totaal geen weet meer hoe we voedsel uit onze uitgemergelde aarde moeten toveren.
  En als die paniek uitbreekt is het echt “broeders vechten tegen broeders” en/of iedereen is onze vijand.

 27. @Siegfried,ik moet eerlijk zeggen, je verhaal klinkt goed. Maar wat ik dan ook weten wil, vergaat de wereld nu helemaal of blijven er een aantal mensen leven? En gaan die dan weer van vooraf aan beginnen? En wat moet je doen of waar moet je schuilen wil je bij de overlevenden horen? Jeetje ik lijk M wel met al die vragen. Maar deze vragen of conclusies zijn niet cynisch bedoeld hoor. Het is van mijn kant oprechte belangstelling. Je moet niks uitsluiten zeg ik maar zo.

 28. Bokkemans, ik ben er een beetje klaar mee.
  Het gaat teveel de xandernieuws kant op.
  Ik wilde nog zeggen: “Om een goede fles wijn of andersoortige kwaliteitsdrank”…
  Maar ja dat heeft geen zin als ik je zo lees…

  @Snel, wat denk je nou zelf?
  Die aarde is zo enorm groot alleen in je hoofd niet, komt door de media.
  Er zullen volgens mij zo hier en daar wat meer mensen doodgaan en/of minder bijkomen…
  Statistieken en harde cijfers…
  Is alleen de vraag hoe die grafiek er uit gaat zien…

  Wel leuk als je de voorspellingen ziet van vroeger.
  Ze komen in de buurt maar altijd blijft het binnen die tijdsgeest.
  Het zal er anders uit gaan zien maar we weten alleen niet hoe…

  Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

 29. @ Snel
  Laat mij zeggen dat ik de Wijsheid niet in pacht heb over hoe het precies gaat.
  Als er een kernoorlog komt -voornamelijk op het noordelijk halfrond- zal de hel onvoorstelbaar zijn.
  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het zuidelijk halfrond daar relatief weinig last van heeft.
  Het toeval wil dat ik een hotelmagnaat tegenkwam, die voor de elite ondergrondse “hotels” bouwde om – ik vrees – de Bilderberg en de NWO te beschermen tegen de fall out.
  En dat terwijl in Noorwegen alle zaden van de wereld nu worden opgeslagen om een “nieuw leven te beginnen”.
  Met andere woorden: De elite weet exact wat er staat te gebeuren.
  Maar…
  Mag ik je vragen om te kijken naar de evolutie zelf?
  Eerst koudbloedig, daarna warmbloedig en tenslotte de vuurmaker en “heethoofd” mens.
  Ik ben pure energeticus -als ik mijzelf mag beoordelen- en zie de evolutie als louter een energetisch spel.
  Is dat toeval?
  Mijns inziens niet en de tijd zal uitwijzen of ik gelijk heb.
  Ik ga nog een stapje verder.
  De Maya’s hebben het over een groei van de 12-de naar de 13-de baktun.
  We leven nu in een tijd dat we 13 maanmaanden in een jaar hebben en dit waren er ooit 12.
  Dat verschil is 8% en toevallig leefde de vrouw door de geschiedenis heen ongeveer 10 % langer dan de man.
  Dit verschil is nu ongeveer genivelleerd, omdat de man “verwijfde” en de vrouw zich “vermande’.
  Alle cycli die elkaars gelijke zijn?
  Sorry voor mijn uitwijding.
  Wij zijn gegroeid naar een gelijkheid van [Stephan Hawking] van het kosmisch Yin en Yang.
  Daar diende het leven op aarde voor en voor niets anders.

  En nu de toekomst…
  De vuurmaker mens kwam als laatste in dit evolutieproces als “kroon op de evolutie”.
  Stond er niet geschreven dat “de laatsten de eersten zijn…[die zullen verdwijnen]”.
  Als de cyclus van leven zich omkeert gaan toch de laatsten het eerst en daarna het waterleven waar alles in begon?
  Als je de Bijbelse voorzeggingen – zonder [haha] Godsgevoel leest, staat het er voor mij precies in.
  Wat er staat te gebeuren naar mijn reconstructie…
  De mens moord eerst zichzelf uit met de komende kernoorlog en daarna ook het landleven als geheel.
  Daarna zal in het sterrebeeld “Steenbok”de aarde ontwateren en/o weer woest en ledig worden en dan komt de Big Bang en Big Crunch van Stephan Hawking.

  Dit is in notendop mijn beeld waarover ik op mijn website en het bijbehorende blog honderden artikeltjes heb staan, die dieper op deze materie ingaan.
  Als je nu zou vragen wat ik zou doen in de situatie waarin we leven…
  Eerlijk ik weet het echt niet en laat alles komen zoals het komt.

 30. Sorry…
  Zag dat Moerstaal met modder aan het gooien was, maar ik heb slechts medelijden met zijn kinderlijke schopacties en zal het voorlopig hier voor gezien houden.
  Wacht natuurlijk we op hoe de weddenschap met een van jullie gestalte krijgt.

 31. @ Bokma:

  En er staat geschreven : “Gij zult niet wedden”…

  Wat betreft die Majaatjes : Er zijn meer dan zestigduizend kleitabletten gevonden met ‘wijze’ inscripties, waarvan de overgrote meerderheid over ‘heilige’ animal sex en kinderoffers gingen, en dan was er ook nog dat ENE fokking tabletje met een lullig berekeningetje waar onderaan 2012 indirect staat vermeld, in zonne- of maan- of seizoenjaren of weet ik veel op wat voor manier dan ook ‘berekend’.

  Hecht er dus maar niet teveel wijsheid aan.
  Dat is trouwens ook gedaan (en nog steeds) met de voorouders van de Majaatjes, teweten de Egyptenaren (die waren met hun papyrusbootjes naar Z-Amerika geblazen) en de Egyptische Farao-cultuur met alle bijbehorende ‘wijsheid’, wel, even voor de duidelijkheid, in die tijd werd méér dan de HELFT van de huwelijken/levensverbonden gesloten tussen broer en zus, dus bedank ik vriendelijk voor info uit incestueuze of animal sex-hoek.

  Allemaal ‘Gaia’-GELUL.
  Stop je DOP in Moeder Aarde blabla …

  Hé, Koen, waar blijf je nou met je snoeischaar ?
  Of moet ik er eentje opsturen ?

  Want er staat geschreven : “Gij zult snoeien”

 32. @KTM
  Nog eentje dan…
  Laten we om een fles Bokma wedden dat we met Pasen nog online zijn, in ieder geval Biflatie, dat is dan de referentie… Zo niet dan valt er weinig te krijgen tenzij wij nu al per persoon een fles Bokma opsturen naar Bokkemans. Krijgt Bokkemans gelijk dan houdt hij de fles(sen), immers hij kan dan niet anders… Winnen wij dan stuurt hij de Bokma terug met nog een extra exemplaar erbij. Zodoende kunnen wij in alle gevallen een fles Bokma winnen van elkaar.
  Kijk, weer een probleem opgelost.
  Het is nu 23 uur in den lage landen dus we moeten sluiten van papa Koen.
  Handjes boven de dekens hè?
  Oh @KTM, wat kost zo’n fles?
  @Allen… Wie doen er mee allemaal met de weddenschap?
  Een flesje per persoon? Dan kan Bokkemans zich nog even verheugen op zijn laatste avondzuipfestijn en anders vieren wij online na pasen feest hier op biflatie (tot 23 uur dan). Die fles moet dan wel leeg hè.

 33. Maar wat betreft grootschalige grondaankopen en de bouw van ondergrondse verblijfsplaatsen in Chili, Argentinië en Nieuw Guinea enz heeft Bokma wèl gelijk, ook nog om de goede redenen : fall out.
  In Chili is er een paar jaar geleden een stuk grond door George Soros (voor de R-etjes) gekocht dat van de Stille Oceaan tot de Argentijnse grens loopt (Andes), oftewel de volle breedte van Chili, zodat er in het Chileense Parlement een aparte wet is aangenomen waarin de twee N-Z-snelwegen als Chileens staatseigendom werden veilig gesteld. Ook is er midden in die Chili-woestijn een start-landingsbaan aangelegd waar een A380 met een dronken Turkse piloot er nog niet vanaf zou kunnen flikkeren. (8Kmx150m)

  In Paraguay heeft de fam Bush 800.000 acres gekocht enz

  70% van de wereld-landmassa en 80% van de wereldbevolking bevindt zich op het Noordelijk Halfrond.

 34. Heb voor hetzelfde geld liever een kratje Dommelsch. En wat ook nog jammer is: Ik wil in strijd tegen de uitbuiting nog een wegenbelasting vrije 300D kopen. Maar ja, heeft geen zin he?…. Zonder wegen.

 35. @Snel : goeie gedachte, zo’n W124 ; heb zelf (nogal wat) W210’s en ’11’s verkocht, maar ook zo’n ‘ouwe’ , mits goed gekozen, en ZONDER turbo, draait met [u]gemak[/u] een miljoen !

  In Duitsland vind je nog steeds 2e of 3e handsjes van met maar een ‘halfje’ op de teller en ‘volle boekjes’ !

  Zoek op http://www.mobile.de en niet via http://www.autoscout, want op de eerste kan je selecteren op aanwezigheid van een ‘Scheckheft’ (oh-boekje) onderaan de pagina … dan nog even een bejaard Duitsch boertje vinden en ‘m helemaal afschelden omdat je (zgn) ‘eigenlijk’ op zoek was naar een W210 blabla … ZO doe je dat ..! 1500€ en je hebt een ‘bloedje’ met 4 of 5 ton (=niks) van 1988 … en voilà … iedereen blij !

  En dat stationaire geluidje, eenmaal warm, joh … ‘nag-nag-nag-nag-n..’

  zal ik niet kennen, dat Geluidje …

 36. Klaar met het speculeren over het einde van de wereld? Mooi.

  Dat de indicatoren om ons heen ombuigen naar negatief komt omdat de eerste twee stimuleringspakketten, die de wereldwijde economie er weer bovenop moest helpen gewoonweg niet hebben gewerkt. QE, QE2? Alle dollars foetsie, richting banken, die daarmee hun gaten op de balans konden vullen. Weinig is in de reeele economie terecht gekomen. Nieuwe bailout en noodpakketten zijn dan ook enkel een uitstel manoeuvre. Die dubbele dip zit er natuurlijk dik in, maar dat wisten we in 2010 al, alleen werdhet toen gerekt door gillende geldprintmachines.

 37. @Siegfried: Yeah right. Pretenderen ongelovig te zijn, maar ondanks dit gegeven wel ‘geloven’ dat ‘de wederopstanding van jezus’ zal gaan plaatsvinden omdat de pipopaus heeft laten weten zijn gewaad aan de wilgen te hangen? Wanneer is het pasen? Wil dit namelijk wel even checken.

 38. @ Bob 9 April is het eerste paasdag en we kunnen zeggen wat we willen maar het is inderdaad zo dat een paus voor het leven is gekozen. Als dit waar is, is het wel heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.