Kans op nieuwe voedselrellen is groot


De Wereldbank, ‘s werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, komt met een nieuwe waarschuwing. Door de stijging van grondstoffen en voedselprijzen wereldwijd zijn er sinds juni 2010 zo’n 44 miljoen mensen op onze wereld bijgekomen die in extreme armoede leven. De Wereldbank definieert extreme armoede als je als persoon rond moeten komen van minder dan $1,25 (ongeveer 0,90 eurocent) per dag. De armsten op aarde zijn zeer kwetsbaar en voelen het meest van de mislukte oogsten, de toenemende vraag en de grondstoffen speculatie van de banken.

Eerder kwam de FAO (Food and Agricultural Organization) al met cijfers dat de voedselprijzen de pan uitrijzen. De Wereldbank doet daar nog een schepje bovenop. Volgens Zoelick, president van de Wereldbank, zijn voornamelijk de mensen die meer dan de helft van hun inkomen moeten spenderen aan eten het slachtoffer van de voedselinflatie. Ongeveer een miljard mensen zal honger lijden indien de prijs van voedsel verder blijft stijgen. Volgens een schatting van de US State Department waren er wereldwijd tussen 2007 en 2009 zo’n 60 rellen in verschillende landen, die zijn ontstaan door de toenemende prijs van voedsel. De kans op nieuwe voedselrellen is dan ook groot.

Vooral de prijs van tarwe, mais en groenten zitten in de lift. Eind vorig jaar vielen er 13 doden tijdens de voedselrellen in Mozambiuque. Daar gingen de burgers de straat op om te protesteren tegen het plan op de prijs van brood te verhogen. Ook dit jaar zijn er felle protesten geweest waar de voedselprijzen een rol speelden. Niet alleen ging het in Egypte voor deel om de prijsstijging van voedsel, maar ook in Algarije was het zeer onrustig doordat de mensen steeds meer moeten betalen voor hun dagelijks brood. Uit een bericht van de Associated Press blijkt ook dat Frankrijk denkt dat nieuwe voedselrellen onvermijdelijk zijn, indien er niet iets wordt gedaan aan de stijgende prijs van grondstoffen. Lees ook ‘The impact of rising food prices on Arab unrest’.Eén reactie

  1. Zie hier de voorbode van de hongersnood uit Openbaringen 6:5-6!

    Jezus Christus, de Zoon van God, komt spoedig terug om een eind te maken aan al het onrecht in deze wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: