Kapitaalverhoging van 3,4 miljard voor Bank of Ireland

Bank of Ireland, de grootste kredietverstrekker van Ierland, plant een kapitaalverhoging van 3,4 miljard euro om zijn kapitaalbuffers verder aan te sterken. De groep is momenteel gedeeltelijk in handen van de Ierse overheid, maar die neemt dit keer geen deel aan de kapitaaloperatie. De kapitaalverhoging komt er enkele maanden nadat de Ierse banktoezichthouder had laten verstaan dat Bank of Ireland 2,7 miljard euro aan extra kapitaal moest ophalen. Dat vers kapitaal moet worden aangewend om aan de nieuwe vereisten voor kernkapitaal te voldoen en om de verliezen op te vangen die Bank of Ireland leed door een deel van haar portefeuille toxische effecten over te dragen naar de ‘bad bank’ van de Ierse overheid.

Nu laat Bank of Ireland dus weten dat het in totaal 3,4 miljard euro aan nieuw kapitaal wil ophalen. Dat zou moeten gebeuren door voor maximum 1,9 miljard euro aan nieuwe aandelen uit te geven en dan nog eens 500 miljoen euro te plaatsen bij institutionele investeerders. De resterende 1 miljard euro zou de groep nog willen ophalen door een pakket preferente aandelen die nu in staatshanden zijn om te zetten in gewone aandelen. 

Bank of Ireland is op dit moment voor iets meer dan 34% in staatshanden. De Ierse overheid pompt nu zelf geen vers kapitaal in Bank of Ireland, maar door de omzetting van de preferente aandelen zou het staatsbelang licht stijgen tot maximum 36%. 

De kapitaalverhoging van Bank of Ireland komt als een belangrijke test voor de Ierse overheid. De Ierse regering voerde begin vorig jaar een reeks drastische maatregelen uit om haar enorme begrotingstekort weg te werken. Door niet deel te nemen aan de kapitaalverhoging van de Bank of Ireland, kan Dublin nu testen of de beleggersappetijt voor de Ierse markt weer is toegenomen. 

Blijkt dat het geval, dan is dat een duidelijk signaal dat de markt weer vertrouwen krijgt in de Ierse economie, terwijl die tot enkele maanden geleden nog tot de zogeheten PIGS-club werd gerekend. Die club, die bestaat uit Portugal, Italië, Griekenland en Spanje, ligt de laatste dagen weer zwaar onder vuur op de financiële markten door de economische problemen in Griekenland. (Via: DowJones)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.