Kapitalistisch netwerk beheerst de wereld

2

spiderEen analyse van de relaties tussen 43.000 key transnationale bedrijven heeft een zeer kleine groep onthuld, voornamelijk banken, die wereldwijd aan de touwtjes trekt!

Geen dogma’s

“Onze analyse is op de realiteit gebaseerd” zegt een van de drie Zwitserse onderzoekers.  “De realiteit is zo complex dat we weg moesten van dogma’s, of ze nu vanuit de vrije markt komen of geïnspireerd zijn op samenzweringstheorieën”.

De buitenlaag

De schil van 1318 bedrijven, allemaal met elkaar verbonden, bezit 20 procent van de inkomsten van de wereld, en zelfs nog een bijkomende 60 procent door haar eigendom van ook nog eens de meerderheid van aandelen wereldwijd.

Een kleine kern controleert

De kern bestaat echter slechts uit precies 147 ondernemingen die 40 procent van die 1318 bedrijven controleren! De volledige lijst vindt u hier.  Het zal weinigen verwonderen dat banken met een zeer slechte naam als Goldman Sachs en JP Morgan er deel van uitmaken.  De onderzoekers oordelen niet of zulk een concentratie goed of slecht is, maar wijzen wel op een groot gevaar : net door die enorme onderlinge betrokkenheid kan een probleem bij één bedrijf zeer snel uitdeinen naar vele andere…