Kassaloze supermarkten in opmars (deel 1)

10

Jeff Bezos, ’s werelds rijkste man, hoopt zijn imperium nog verder uit te breiden. Amazon Go heet het nieuwste project van de superondernemer. Een kassaloze winkel waar je binnen wandelt, een of meer producten neemt en terug buiten wandelt. Camera’s, sensoren en tal van andere technologie volgen je constant. En wat meer is, je rekening wordt automatisch gedebiteerd bij het verlaten van de winkel. Bedienden, kassiers(ters), inpakkers laat staan portiers zie je niet meer. Kan het nog futuristischer? Nieuwsagentschap Reuters kon vertrouwelijke informatie inkijken en zo komen wij, u en ik, ook nog eens iets te weten, niet?

Go Jeff Go!

Sinds januari 2018 loopt in Chicago, San Francisco en Bezos’ thuishaven Seattle een proefproject. Amazon heeft er nu 7 GO’s in totaal geopend als ‘probeersel’. Momenteel trekken ze vooral werknemers van nabijgelegen bedrijven die een snelle hap of drankje komen kopen. Maar waar Bezos vooral op aast is aanwezigheid op de grootste luchthavens van de States. Om te beginnen. Want met hem weet je nooit wat hij uit zijn (zeer) hoge hoed tovert. Na de Verenigde Staten…wie weet wel de ganse wereld. En dan? To the moon?

Modern Times

We hebben hier in West-Europa al weet en kennis van contactloos betalen. Je houdt je kredietkaart voor een terminal en de rekening is meteen betaald. We kennen ook reeds supermarkten waar je zelf je aankopen scant en afrekent. Er staat dan meestal nog wel één plaatselijke bediende om toezicht te houden en eventueel hulp te bieden. Niet iedereen maakt er gebruik van, de selfscanning. Zeker niet wat oudere mensen die al die moderniteiten nog ongewoon vinden. Maar een combinatie als die de eigenaar en CEO van Amazon nu toepast, is in onze hoek van de wereld nog onbekend. Het is ook nog maar een proefproject maar ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het snel zal gaan nu.

Ouwe zak

Tja, noem me een ouwe zak maar ik vind ze niet zo super meer, die moderne supermarkten. Nochtans ben ik een fervent online shopper, vanaf het eerste uur zelfs. Maar wanneer ik een bricksandmortar, een échte winkel binnenstap, wil ik graag mensen zien. Advies kunnen vragen, hulp desgewenst krijgen. De kassaloze supermarkt, ja, maar wordt het ook geen harteloze supermarkt? Waar is de gezelligheid? Het menselijk contact? Iemand kunnen aanspreken bijvoorbeeld in geval van ‘nood’. Nou ja, het zal allemaal zijn plaats wel krijgen en het is de toekomst zeggen ze. Dat zal dan wel zo zijn zeker? Maar ik kuier nog heel graag doorheen en langs echte kraampjes op een echte markt. Eén met mensen, verkopers, verkoopsters. Een praatje kunnen maken. Over producten, of over zomaar wat. De volksmarkten. Ik hoop persoonlijk dat ze kunnen blijven bestaan. Zij verdienen ook hun plaats, wat u? En al die technische snufjes, die automatisering overal? Kijk, ik vind het geniaal hoor, wat blijkbaar reeds allemaal kan. En wie weet wat er nog meer aankomt. Maar wat ik ook vaak zeg is: techniek is fantastisch…zolang hij wérkt.

Jeff has a dream

Natuurlijk wil Superbezos het niet bij deze zeven winkeltjes houden in een paar steden. Dr. Martin Luther King had een droom, wel van een iets ander gehalte dan. Maar Jeff Bezos ook. Hij wil namelijk aanwezigheid in: zoveel mogelijk luchthavens. Om niet een of twee vliegen in één klap te slaan, maar een ganse zwerm. Dat is géén sinecure en bijzonder ambitieus. Het zal nog een hele hap blijken, die mister Bezos op zijn bord wil nemen. Want zelfs met gouden sleutels kom je niet zomaar een internationale luchthaven binnen! Daarover gaan we het hebben in deel 2 van dit artikel, en in detail. Plus over iets wat u nu, vandaag, en ook morgen danig van pas gaat komen. Namelijk: hoe kunt u supermarkten te slim af zijn? Hoe laat u zich voortaan niet meer vangen door hun gewiekste truken? Uw portemonnee zal er wel bij varen, geloof me, dus tot vlug bij Deel 2…