Kazachstan heeft volledige focus op goud

128

Het op goud gefocuste Kazachstan is voor ons wellicht een vrij onbekend land, maar wie beter kijkt naar de cijfers van het land ziet dat er eigenlijk geen betere economie is in Centraal-Azië op dit moment dan die van Kazachstan.

De grote groei is voornamelijk te danken aan de industriële sector, waardoor het land na de crisis van 2007 stevige groeicijfers heeft laten zien van tot wel 4% op jaarbasis!

Ook de visie van de Centrale Bank levert het land voordeel op. Zo is Kazachstan al enige jaren bezig om de goudreserves binnen het eigen land steeds verder uit te breiden, met als doel om voorbereidt te zijn op verdere economische tegenwind.

Bijna een verdubbeling in 3 jaar tijd

De cijfers zijn duizelingwekkend en kunnen vergeleken worden met veelvraten als China, India en Rusland. In 3 jaar tijd namen de goudreserves van het land toe met bijna 80%!

In januari van 2016 had het land 218 ton aan goud in de reserves zitten, terwijl dat 3 jaar eerder nog ‘maar’ 122 ton was.

Kazachstan goud reserves

Ook de komende jaren zal het ingeslagen beleid worden doorgezet, mede vanwege de zeer lage tot wel negatieve rentes in de financiële markten, zo legt ook Ole Hansen uit van de Saxo Bank:

“Trillions of dollars worth of sovereign bonds are currently trading at a negative yield. In Germany as an example, its government bonds are trading at a negative yield all the way out to ten years. This has created a push for diversification and gold has once again emerged from the cold, and during the first quarter of 2016 it had the best start to a year since the 1980’s,”

Reserves namen met 1 miljard dollar in waarde toe

Mede door de snel stijgende goudprijs van dit moment profiteert Kazachstan van het vergroten van de goudreserves. Alleen al in het eerste kwartaal namen de reserves in dollar met 1 miljard toe. Resultaten die met schuldpapier nooit waren behaald!

Welke landen hebben nog meer de focus op goud?

Bekend is dat China en Rusland allen vol de focus hebben op het vergroten van de goudreserves. Deze landen zijn net als Kazachstan van mening dat het te riskant is om andere instrumenten in de reserves op te nemen, zoals schuldpapier of bepaalde valuta.

Dit beleid lijkt voor het recente verleden in ieder geval voldoende vruchten te hebben afgeworpen, en lijkt ook voor de toekomst een beter strijdplan te zijn dan het beleid wat door het merendeel van de landen wordt gevoerd.

goud reserves Rusland

Zijn er ook landen die juist niet de focus op goud hebben?

Er zijn ook landen die juist de reserves aan het afbouwen zijn. Een extreem voorbeeld hiervan is Canada. Dit land verkocht bijna al zijn goud, met als reden om te profiteren van de hoge goudprijs bij de verkoop.

De opbrengst van de verkoop werd gebruikt door de Canadese overheid om investeringen te doen op andere vlakken:

goud reserves Canada