Keer op keer blijkt goud het enige geld te zijn

In een boeiend betoog op Plata.com.mx refereerde Hugo Salinas Price, econoom en voorzitter van de Mexicaanse Zilverassociatie aan de zorgelijke situatie ten tijde van de revolutionaire Nationale Assemblee in Parijs in 1790 onder de titel ‘It’s 1790 All Over Again’. In die tijd was er sprake van een stagnerende economie, grote werkloosheid en gebrek aan geld. Lees in deze column over de rol van goud: toen en nu.

Dit vloeide voort uit het gebrek aan voldoende gezag van de toenmalige autoriteit zo vlak na de bestorming van de Bastille in 1789 toen de Franse Revolutie een bruut einde maakte aan het instituut van het koningschap waarbij Louis XVI en zijn jonge koningin Marie Antoinette onder de guillotine belandden. Reden: het koningschap leefde op veel te grote voet, de bevolking in armoede achterlatend. Goede raad was duur en bijgevolg werd er in 1790 in Parijs een soort raad van wijze mannen in het leven geroepen aangeduid als de Nationale Assemblee. De hamvraag was ook toen hoe de economie weer nieuw leven kon worden ingeblazen. Wat lag méér voor de hand dan de noodzakelijke middelen (uit het niets) te creëren?

De meesten van ons zullen zich uit hun geschiedenisboekjes nog de zgn. Assignaten herinneren als claim op de landuitbreiding verkregen op het prachtige landeigendom van de Katholieke Kerk. De Assignaten werden uitgebracht in denominaties met een monetaire waarde uitgedrukt in goud. Aanvankelijk circuleerden de Assignaten naast de gouden munt in gelijke waarde. Maar al spoedig begon de waarde van de Assignaten tegenover het goud te dalen. De daaruit voortvloeiende nachtmerrie sleepte zich zeven jaar voort. Hoe kwam dat? Wel, de economie groeide niet wezenlijk. Dus werd er een nieuwe ronde van Assignaten uitgebracht gevolg door een derde, vierde en zo door maar, aldoor dalend tegenover goud.

De Assemblee concludeerde dat de waardedaling het gevolg moest zijn van onbetrouwbare en niet vaderlandslievende lieden die gestraft moesten worden. Zo hadden kooplieden de keuze tussen de galeien of de guillotine als deze bij hun klanten informeerden op welke wijze zij wensten te betalen: in Assignaten of in gouden munten. Er werd een nationaal netwerk van handlangers in het leven geroepen om het goud bij de “sluwe” goudsprokkellaars te kunnen confisqueren.

Intussen zetten de slimmeriken hun schuld om in Assignaten met de zekerheid dat de koopkracht ervan spoedig in waarde zou dalen. Met de geleende Assignaten werden zaken van blijvende waarde gekocht zoals vastgoed, kunst en juwelen. Het behoefde geen uitleg dat de koopkracht van de Assignaten van ‘next to nil’ daalde waardoor de schulden verdampten. Op deze wijze werden de vermogens van de massa onwetenden getransfereerd naar de ‘happy few’ die inzagen hoe het systeem in elkaar bleek te steken. Uiteindelijk was er nog maar moeilijk aan brood te komen, met honger in het vizier. Dat was het moment waarop in 1797 Napoleon toesloeg en verklaarde dat alleen goud het enige geld zou zijn.

Op de Place de Vendôme, waar nog altijd een grote gedenknaald staat, ontstond een groot vreugdevuur waarbij stapels vers gedrukte Assignaten met de houten drukpersen de brandstapel op gingen. De “wijze mannen” van de Assemblee waren er in geslaagd om middels hun gefabriekte Assignaten Frankrijk op haar knieën te brengen. Voor zover bekend heeft er nooit één bekend het bij het verkeerde eind te hebben gehad. Lijkt deze situatie niet griezelig veel op anno NU met de talrijke derivatieve valuta’s? Ook nu wordt in dat zelfde kader de waarde van het goud onder druk gehouden. Of zoals Hugo Salinas het uitdrukte ‘today, gold is once again the enemy of our conceited masters: gold whose value threatens to expose the falsity of the irredeemable dollar’.

Salinas gaat verder door te stellen dat de waarde van de dollar in 1933 nog 1½ gram was. Vandaag de dag is die dollar niet meer waard dan 0,025 gram, terwijl deze in 2011 zelfs 0,014 gram noteerde. Om verder naar nul af te dalen zodra de omslag een feit is (RB). Daar alle valuta’s ter wereld in meerdere of mindere mate derivaten van de dollar zijn, sterven ze dezelfde dood.

De fundamentele breuklijn in het denken van onze ‘conceited Masters of the Universe’ is niet anders dan die van de Nationale Assemblee in Frankrijk in 1790 leidend tot de ineenstorting van de economie in zeven jaar. Gelet op deze tijdspanne zouden we thans dus niet ver meer af kunnen zijn van een soortgelijke époque in de internationale monetaire wereld, met een leidende rol voor het edelmetaal.

Met Hugo Salinas heb ik enige malen mogen corresponderen. Hierin verklaarde ik mijn columns ook “toe te vertrouwen” aan de belangrijkste politieke leiders, de premier alsmede aan onze centrale bank, maar ook aan de ECB. In 2009 antwoordde hij mij: ‘No, I do not send any material to the White House as it would be entirely useless’.

Robert Broncel

22 reacties

 1. Beste Robert,

  Laat ik beginnen met je te complimenteren. Ik waardeer jouw columns bijzonder. Je maakt niet alleen haarscherpe analyses maar geeft ook inzicht achter de schermen. En dat alles in begrijpbare taal.

  Nu mijn vraag: op bijna alle websites lees ik over goudkopers. Maar tegenover iedere koper moet ook een verkoper staan, toch? Als er ergens wordt geschreven dat overheid X zoveel ton goud heeft gekocht, is dat niet vers gedolven. Althans; in de regel niet denk ik.
  Wie zijn de verkopers?
  Het vreemde doet zich voor dat (stel dat ik het geld zou hebben) als ik 1000 kg goudstaven zou willen hebben, ze waarschijnlijk over een week worden afgeleverd. En als ik 10.000 kg zou willen hebben duurt het misschien een paar weken langer. Maar ik heb niet het idee dat dan de prijs van goud op de internationale markten omhoog zou gaan door mijn bestelling.
  Wie vindt het geen enkel probleem om op dit moment zijn eigen voorraad te verkleinen?
  Zou je daar eens op in willen gaan?
  Bij voorbaat dank!

  1. Dat heeft te maken met de prijsmanipulatie, dmv van goudcontracten die gemaakt zijn van…papier. En net als dat geldbiljetjes bijgedrukt kunnen worden kan dat met die contracten ook.
   En tegenwoordig digitaal, dus met een druk op de knop.
   Dus als ik zie dat Johan 10000 kilo fysiek heeft gekocht, maak ik een contractje voor 10000 kilo fysiek goud, wat ik niet heb, maar onder valse belofte in roulatie breng.
   Resultaat, de prijs over het geheel blijft gelijk, de schaarste is aangevuld dmv een illusie.

   Niet te vergeten dat de prijs, uitgedrukt in fiat geld, op zich dus al een illusie is.

   https://www.youtube.com/watch?v=TnfHdZrmMAw

   1. Nog even doorbordurend, als dat papier dus de werkelijke waarde opvangt in illusie , wordt als de bubbel klapt de ‘ normaalwaarde’ weer van kracht, en dan ben je blij als je een

    Philharmoniker
    1/10 OUNCE
    in je knuisje hebt.

     1. Hey vrind.. PC terug.. alles kwijt dus ook je mail adres.. Wat heb je nu geleerd ? Back up maken ? Pffff waar blijft de tijd.. pen en papier enzo.. Wie schrijft , die blijft..
      @ snoeischaar.., dit mag morgen wel weg hoor..

  2. @ Johan… vind ik een heel goed punt ! Willem Middelkoop zegt hetzelfde over zilver.. hij grapte in Rotterdam dat John de Mol met zijn vermogen de zilvermanipulatie aan het licht zou brengen en kunnen stoppen als hij een mega-aankoop zou plaatsen.. klinkt aannemelijk maar ik denk dat Willem zelf intussen ook wel een aanzienlijke order kan plaatsen of genoeg connecties hebt en de vraag is waarom doet hij dat dan niet ? Is het verhaal misschien toch niet zo simpel… Er zijn toch genoeg vermogenden die ook tegen de goud en zilver manipulatie zijn die met hun kapitaal de hele markt een opdonder kunnen geven ? Als ik naar discovery kijkt en al die goudzoekers bezig ziet geloof ik wel dat met man en macht het laatste uit de grond getrokken word maar als je die prijzen hoort is dat allemaal oud materiaal van toen de prijs nog sky high stond. Met goedkopere olie is het wel weer wat rendabeler geworden maar het kost een vermogen om tonnen grond te moeten verzetten voor een paar gram goud..

  3. Als u fysiek goud wilt hebben dat heeft u dat niet zomaar.
   Dat komt omdat er heden al drie jaar iets voor doet de fysieke goudvoorraad van de EU landen krap is.
   Rusland verlangt dat zijn export olie en gas met fysiek goud word betaalt en sinds een half jaar zonder tussen munt de dollar.

 2. Wat ik me toch afvraag is wat er gaat gebeuren met al die goudzoekers wanneer het zogeheten ‘helikoptergeld’ z’n intrede doet, dit is schuldvrij geld dat ieder van ons op de rekening wordt gestort. Pro forma, de berichtgeving hierover is zoals gebruikelijk heel mank zoals we dat MSN gewend zijn. Spreken in halve waarheden heeft natuurlijk z’n gevolgen, biflaten weten wel beter natuurlijk:

  Nog zo’n paardenmiddel waar tegenwoordig over gepraat wordt, onder andere door Peter Praet, de Belg die hoofdeconoom is van de ECB, is het zogenaamde ‘helikoptergeld’. Daarbij wordt gewoon rechtstreeks geld aan mensen/gezinnen uitgedeeld om de consumptie aan te zwengelen. Een extreem idee dat in de jaren 60 door de Amerikaanse econoom Milton Friedman naar voren werd geschoven. Klaas Knot is absoluut geen voorstander. Het is absurd en behoort niet tot de taken van een centrale bank. Het vormt een gat in de balans van de centrale bank waar niets tegenover staat en uiteindelijk komt het toch op de nek van de belastingbetaler terecht.

  http://beurs.com/2016/03/29/helikoptergeld-geen-goed-idee/110097

  1. beste Werner,

   jij zou toch moeten weten schuldvrj fiat geld bestaat niet zo is het ook niet ontworpen!
   fiat geld = vals geld de economie gaat er echt geen opkikker van krijgen integendeel gaat nog verder vertragen, als gratis geld je rijk kon maken was iedereen in Afrika zowat miljonair, helaas Milton was ook zo gek als een deur maar hij wer er dik voor betaald was niet veel anders dan een psuedo communist / socialist die de mooiste plannen bedacht op kosten van hoe kan het ook anders de belastingbetaler die het fiat in leven houd.
   Man hou op met dit syteem goed te praten het is terminaal!

   1. Beste Pieter, kunnen slechts adviseren om de fundamentals nog eens te herbekijken, het lijkt alsof je er nog nooit écht over nagedacht hebt, sorry. Ben het wel met je eens dat ‘het systeem’ terminaal is, heeft op zich niets met fiat geld te maken dan wel met de wijze hoe we daar mee omgaan. Wanneer we het ene met het andere verwarren dan krijgen we absurde dialogen, schieten we niets mee op.

 3. Ah, de goudmonoloog. Het wachten was natuurlijk op het volgende positieve praatje.
  Allemaal kopen, goud gaat echt heeeeel hard omhoog en alles klapt……
  Madman, je doet je naam eer aan.

 4. Waarom is de reactie van werner 2 dagen geleden plotseling dubieus en in afwachting van reactie?
  Moeten wij nu plots voor achterlijk versleten worden?

  Wat is dit voor een hypocrite, paniek reactie?
  Je moet toch persoonlijk wel diep willen buigen, wat ik ten zeerste betwijfel, of je gaat in gezamenlijk goed overleg een nieuw poppenspel scenario bedenken en uitwerken om de rest voor de gek te houden.

  U heeft altijd nog kansen voor misleiding, maar de kracht loopt er duidelijk snel uit.
  Maak snel een eerlijke keuze en nieuwe betrouwbare start.

 5. Al die slimme, bijdehante, gereserveerde, half en half zich bedreigde sukkels, hebben verzaakt en waren te bang om op voorhand hun mening te uiten.

  Eerst wachten tot alles voor en nagekauwd is door anderen en dan nog eens bestaande reacties gaan bevestigen.

  Lever dan ook een nieuwe nuttige bijdrage!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.