Kijk uit voor een (te) hoge rente in 2013

Door de economische crisis zijn de Nederlandse consumenten weer volop aan het sparen. Volgens De Nederlandsche Bank is niets is zo veilig als wat geld op de spaarrekening. In juni 2012 liet DNB dan ook aan alle Nederlanders weten dat ze zo snel mogelijk hun spaarpot moesten gaan vullen. Ook zou iedereen met een koopwoning, versneld hun hypotheek moeten aflossen, indien mogelijk natuurlijk. De waarschuwing van DNB kwam toentertijd door onder meer door de ontwikkelingen rond de pensioenen en de zorgkosten. Een half jaar na de waarschuwing van DNB blijkt echter dat de spaarrente de afgelopen tijd flink is gedaald. Is het nog wel zo verstandig om te sparen in 2013 als de rente aan het dalen is?

sparen dnb

Spaargeld levert steeds minder op

Terwijl steeds meer Nederlanders hun spaarrekening proberen aan te vullen, is de gemiddelde variabele rente die financiële instellingen voor het spaargeld betalen in december tot onder de 2% gedaald. De inflatie in Nederland bedraagt echter nog altijd bijna 3%. Bekijk hier de ontwikkeling van de inflatie in de afgelopen 3 jaar. Het hebben van spaargeld levert dus steeds minder op, terwijl we steeds meer geld kwijt zijn aan eten, drinken, energie en zorg. De spaarrente daalt, de inflatie stijgt en de koopkracht neemt af.

Koopkracht daalt al 4 jaar

Uit de meest recente Miljoenennota is gebleken dat de gemiddelde koopkracht in 2013 met 0,75% zal gaan dalen. Dat klopt wel enigszins met de simpele berekening rente – inflatie = (2% – 2,8%). 2013 zal het 4e jaar op rij worden dat de gemiddelde koopkracht van de Nederlander zal gaan afnemen. In de periode 2010 tot en met 2013 zal de totale koopkracht naar verwachting met 4% zijn gedaald. Voornaamste boosdoeners van deze koopkrachtdaling zijn hogere zorgpremies, hogere kosten voor het pensioen, hoger btw-tarief en hogere accijnzen op onder andere alcohol. Kosten waar we dus niet echt onderuit kunnen.

20% van de huishoudens heeft geen buffer

Volgens het Nibud heeft ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens geen financiële buffer, oftewel €0,- spaargeld dus. Tevens heeft nog eens 20% van de huishoudens een buffer van minder dan €2.000,-. Dat is véél te weinig volgens het Nibud, maar ook niet geheel vreemd, aangezien spaargeld momenteel wordt weg geïnflateerd. Uit de berekeningen van het Nibud blijkt dat iedere Nederlander minstens €3550 aan spaargeld zou moeten hebben.

Spaarrente gemiddeld 0,45% gedaald in 2012

Uit een inventarisatie van Spaarrente.nl blijkt dat de banken in Nederland momenteel forse renteverlagingen doorvoeren. De nieuwe bank Knab verlaagde het introductietarief van 2,5% naar 2,1% en ook Bank of Schotland en Delta Loyd verlaagden de spaarrentes flink. De gemiddelde spaarrente is in 2012 in totaal met 0,45 procent gedaald. De kans is aanzienlijk dat de rentetarieven in 2013 zullen blijven dalen.

De oorzaak: euribor (Libor)

De grootste oorzaak van de dalende spaarrente is de daling van het Euribor tarief (Euro Interbank Offered Rate). U weet wel, dat afgeleide rentetarief van ‘It is the largest rigging of prices in the history of the world by many orders of magnitude.’ Libor. De manipulatie van de rentetarieven mag dan goed zijn voor de mensen met een variabele rente op de hypotheek, voor de spaarders is het funest dat Liborgate direct effect heeft op de hoeveelheid rente die ze ieder jaar van de bank ontvangen. Bekijk hier een infographic van de Libor manipulatie. De 1-jaars Euribor daalde in de afgelopen 12 maanden van ongeveer 2% naar een schamele 0,54%. Het blijft allemaal zeer discutabel.

icesave

I am saved

U herinnert zich vast allemaal nog Icesave, de handelsnaam van Landsbanki Íslands en de op één na grootste bank IJslandse bank. In 2008 werd Icesave ineens hyperactief op de Nederlandse spaarmarkt met online spaarrekeningen. Er werd Nederlandse consumenten ongeveer 5% spaarrente beloofd, terwijl de gemiddelde rente toentertijd rond de 4% lag. Achteraf gezien is dat geen zuivere koffie gebleken. 8 oktober 2008 liet Icesave weten niet meer aan zijn verplichtingen als spaarbank te kunnen voldoen. Ruim 100.000 Nederlanders openden een spaarrekening bij Icesave.

Kijk uit voor een (te) hoge rente

Er zijn momenteel een paar partijen in de markt die een hoge spaarrente aanbieden. Bij voorbaat zeg ik, kijk uit voor deze financiële instellingen. Drie keer raden welke bank momenteel de hoogste spaarrente geeft: SNS Bank. Het aandeel SNS Reaal noteert op de beurs 99 eurocent. Dit terwijl de AEX op de eerste dag van 2013 ruim 2% steeg. De marketcap van SNS is inmiddels gedaald tot een kleine 290 miljoen euro. Hieronder de ontwikkeling van de waarde van het aandeel SNS Reaal in de afgelopen jaren. In 2006 ging SNS Reaal naar de beurs voor €17,- per aandeel.

Voor banksparen voor je pensioen ontvang je bij SNS momenteel tot 4,3% vaste rente (overigens wel met de kleine lettertjes:  ‘Vaste rente per 24 december 2012 bij deposito 30 jaar vast’). In de top 5 van hoogste rentes staan SNS Bank, Westland Utredcht (Onderdeel van ING), MoneYou en nog eens twee keer SNS met Reaal Plussparen én Reaal Keuzesparen. Overal op het internet zie je momenteel advertenties van SNS, ze willen wel érg graag nieuw spaargeld binnenhalen. Net zo graag als Icesave in 2008…?

51 reacties

 1. Tissen verwacht zelfs een negatieve rente in 2013, betalen om je spaargeld te stallen. Ook een manier om je de aandelenmarkt in te rotzooien als er alleen nog algo’s rondzwerven die elkaar bevechten. Retail muppet money needed! Gevolgd door een ‘bilateraal akkoord’ om noord Europese pensioenfondsen te verplichten minstens 10% piigs bonds aan te houden. Taal kuisen houtskool? Neen. Smerig fascistisch ponzi gerotzooi, dat is het.

 2. Sparen is altijd goed, je moet het alleen wel doen in valuta’s die niet bijgedrukt kunnen worden. Goud en/of zilver dus.

  Het aflossen van je hypotheek moet je natuurlijk nooit doen tenzij je het gehele hypotheekbedrag in 1 keer kunt aflossen.

  Je leest met regelmaat in de corrupte msm dat Nederlanders hun hypotheek meer aflossen, maar dat is een keiharde leugen. Als anderen het doen dan zal ik het ook maar doen is het leugentje wat in uw hoofd geplant wordt.

  In het geval u uw maandlasten niet meer kunt betalen vanwege ziekte of werkloosheid bent u uw afgeloste bedrag gewoon kwijt.

  Dus niets aflossen, maar zelfs meer lenen en er goud en zilver voor kopen is het advies en wachten op de klap die komen gaat.

 3. Ik ga voor PM, afgelopen jaar toch weer 7% gescoord. Maar weer even wat goud ingeslagen en vooruit, ook wat zilveren American Eagles. Waarom zou ik het op een bank laten staan, zou gek zijn.

  Oh kijk…NL pist achteruit: http://www.telegraaf.nl/dft/21195021/__Staat_lijdt_verlies_op_steun_aan_banken__.html

  Aan SNS zou ik mijn geld niet toevertrouwen, niet mijn spaargeld in elk geval.

  http://www.youtube.com/watch?v=xWnhqpql5wo
  Check 9:20 reading minds? 😉

 4. SNS Reaal is failliet, maar dat wordt via de main stream nieuws kanalen niet op deze wijze gecommuniceerd. Om meer problemen (een run op het geld) te voorkomen. Op de achtergrond is DNB al lang bezig om tot een nationalisatie te komen, aangezien het om een ‘systeem’ bank gaat. De banken hebben alle macht en kunnen doen wat ze willen, rentestanden manipuleren, de goudprijs onderdrukken en risicovolle financiele producten maken. Als het fout gaat, dan mag de belastingbetaler via de overheid de hele boel redden.

 5. Trouwens, SNS Bank moet nog miljoenen euro’s staatssteun aan ons terugbetalen. Het is toch ongelofelijk!!!!! SNS is helemaal failliet, is geen euro meer waard en de staatssteun komt niet terug, nee de overheid moet de hele bank waarschijnlijk gaan overnemen, want de verkoop van onderdelen gaat niet genoeg opleveren. In een woord: belachelijk.

  Laten we ook even stilstaan bij de voormalige baas van SNS Reaal, die de bank naar de klote heeft geholpen. Door Sjoerd van Keulen is SNS ReAAL nu failliet en mogen we allemaal gaan meebetalen. http://www.linkedin.com/profile/view?id=193376192&authType=NAME_SEARCH&authToken=4Z-C&locale=nl_NL&srchid=d734ba4f-3e3a-4cd4-8a37-92a3c90be21d-0&srchindex=3&srchtotal=3&goback=.fps_PBCK_*1_Sjoerd_Van+Keulen_*1_*1_*1_*1_*2_*1_Y_*1_*1_*1_false_1_R_*1_*51_*1_*51_true_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2_*2&pvs=ps&trk=pp_profile_name_link

 6. Eigenlijk zou de rente omhoog moeten, maar nadeel van een fors hogere rente is dat het de economie fors kan doen krimpen.

  Zou beleggen in olie handig zijn? Want wanner het in het Midden-Oosten goed misgaat, stijgt de olieprijs enorm en kun je een flinke rendement uit halen.

 7. Persoonlijk denk ik dat het niet onderschat moet worden hoe groot de macht is die nu de rente omlaag drukt. Die macht zal of breken en dan hebben we echt allemaal een vet probleem.
  Of die macht zal nog wel even succes hebben en doorgaan met het laag houden van de rente en de manipulaties.

  Ik denk namelijk dat helemaal niemand zich hier een beetje voor kan stellen wat er zal gebeuren als die macht breekt.
  Het is namelijk geen Hollywood script voor een film.
  Verder meen ik al jaren geluiden te horen aan het begin van een nieuw jaar dat het nu echt (Ja echt !) afgelopen is met ..

  Je plan trekken en proberen gelukkig te zijn in de flow die heerst. Dat wens ik een ieder toe in goede gezondheid.

 8. @Goudverzamenlaars.

  Het is naief om te denken dat je met je eigen goud, je eigen hachje gaat redden.

  Vooral je eigen hachje redden, is wat iedereen in de wereld probeert te doen.

  Met geld of goud, het is een probleem van de mensheid en niemand wordt uitgesloten deze keer.

 9. @Jos

  Blijf je liever op de Titanic, of stap je toch liever in een reddingsboot? Die lijkt minder comfortabel, misschien zelfs idioot in vergelijking met de luxe van een schijnbaar bestendig systeem.

  Maar, blijf je hangen in in je dromen en je fiat geld, dan weet je IN IEDER GEVAL zeker dat je op een dag tot de conclusie komt dat alles maar lucht was en je materiële en financiële dromen vervlogen zijn.

  Verdiep je in de geschiedenis van de hyperinflatie en maak dan een keuze: Vertrouwen in fiat geld of Goud/Zilver.

 10. @Jos

  Volgens Sun Zsu kost een leger van 100.000 man zo’n 1000 ounce zilver per dag.

  Ik spaar om u te kunnen bevrijden van de bezetter..

 11. Ik mis in het artikel Centraal Beheer en NIBC die bieden voor 10 jaar vast ook nog een rente van 4%. Dus zeer concurrerend met SNS.

 12. Ik beschouw mijzelf nog steeds als een financiële leek.
  Met een plan, (ik laat mijzelf geen beloftes aansmeren).
  Daarom heb ik geen spaargeld, want dat zijn beloftes.

  Een spaarrekening bij de SNS is in principe gegarandeerd door de staat, dat is correct.
  Houd er wel rekening mee, dat als die SNS bank omvalt je niet morgen kunt beschikken over je geld. Het duurt immers een tijdje (pak hem beet twee, drie maanden) voordat je iets zult zien verschijnen van die garanderende overheid.

  Wederom, beloftes.

  Laat ze stikken in hun wartaal en stinkende beloftes.

 13. Privatizing profits and socializing losses

  Dat is de kern waarom je zelf fysieke edelmetalen in huis moet hebben in deze tijd van ongelimiteerd geld drukken door de wereldwijde centrale banken.

 14. 4% rente op 50k boven je drempel is 6% inflatie + 2,1 vermogensredementsheffing=interen. Europese banken staan te springen om liquiditeit en er komen strengere kapitaaleisen (Basel). IceSave begon ook met de hamsterweken, het is hetzelfde als overal adverts voor goud en zilver inkoop.

  Bullshit, trap er niet in.

  De rol van centrale banken als ‘lender of last resort’ wankelt, alleen monetariseren tot de genadeklap is wat ze kunnen, rente op zirp/nirp.

  Stap uit papier bezit voor zover mogelijk en denk aan Echte Waarde, fysiek, vastgoed, grond, goud, zilver. De ballon wordt te groot.

 15. @Edwin
  SNS 4.2% op internetspaar en vrij opneembaar
  Niet 10 jaar vast

  Geeft overigens wel de nood aan van de SNS wat weer aansluit bij het topic

 16. En check deze ook ff. http://www.zerohedge.com/news/2013-01-01/what-happened-last-time-gold-and-central-banks-were-so-far-apart

  “Ze” hebben je spaargeld nodig om dit 100x te leveragen en meer schuld in het systeem te pompen. Zonder schuld geen groei, zonder groei geen aflossing van teveel oude schuld. Er is parabolisch meer schuld nodig in het systeem, vandaar ook dat u parabolisch steeds meer leest over het einde van dit systeem.

  SNS zal in haar eindfase meer rente vergoeden om kapitaal aan te trekken, met medeweten van De Nederlandsche Bank, in de wetenschap dat er toch een bailout komt met publiek geld.

  Da’s ook een probleem, risico wordt altijd beloond, maar nooit gestraft ‘when you are tbtf’.

 17. De lage rentestand is een truuk om de gewone mensen een rad voor de ogen te draaien.
  Het drukt de schuldenbedragen, doet de pensioengelden wegsmelten en helpt het bankensysteem.

  Allemaal truukjes , en het liefste zo ingewikkeld mogelijk.
  Dat de gewone mensen denken…het zal wel..zodat massale opstand voorkomen wordt.

 18. Niet alleen waardevolle metalen, maar ook het geld wat je hebt investeren in middelen om zoveel mogelijk zelfvoorzienendheid te creeren voor jezelf en je familie.

  Want dit financiele huidige systeem met allle financiele producten die er bij horen zijn allemaal NEP.

  En om je er vrij van te maken, is de boodschap : zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden.

  Hier heb je vast een zeer goede link met heel veel informatie:

  http://www.rivendellvillage.org/bibliotheek.htm

  Tijd om de macht terug te nemen.
  Om ons los te maken van het NEPPE geldsysteem.
  Vergis je niet, er zijn al heel veel wakkere mensen mee bezig. Alleen daar hoor of zie je niets van in de MSM.
  Maar ze zijn er legio..en dat is dus niet zonder reden…

  En wanneer alles eventueel is ingestort, en je hebt het voor jezelf voor elkaar om in leven te blijven omdat je slim genoeg was om je voor te bereiden….en er komt een bankiertje langsgezworven met grote honger…geef m dan een kop soep en een boterham…
  Want dat laat zien dat je het echt hebt begrepen.
  Want angst en haat zijn slechte raadgevers.
  Het zijn zelfs 2 van meerdere pijlers waar het huidige systeem op draait. En als je het echt snapt dan leer je daarvan dat dat een straatje is waar jij niet in wilt lopen.

  Laat kortzichtig eigenbelang plaatsmaken voor de lange termijnvisie die ons allen kan helpen.
  Elk van ons heeft daar zijn of haar aandeel in.

 19. #11 Buldog 03-01-2013 19:58

  Kijk Buldog heeft het begrepen , zolang de Nederlandse Staat ( DNB ) de spaarders gegarandeerd tot € 100.000.00 p.p. is er geen vuiltje aan de lucht , stop eens met paniek maken en chaos creëren .
  De financiële markt lacht zich elke keer een bult en krijgen door dit neurotische gedrag elke keer hun zin en kunnen gewoon weer de duimschroeven weer extra aan rente naar beneden bijstellen voor eigen gewin .
  De hebzucht van de mens is oog verblindend en vele hebben hun oogkleppen nog op .
  Ga maar lekker in goud hoor of zilver , natuurlijk alleen die jongens en meisjes die vaker met dit bijltje gehakt hebben als ze van gekkigheid niet weten wat zij met hun vele geld moeten doen , maar de gewone Jan met de pet met geen rooie cent op zak mag wel hun feestjes financieren .
  Het is maar weer eens gebleken dat de rijken der aarde weer rijker geworden zijn en niet zo een beetje ook .
  Dit zou de massa aan het denken moeten zetten en eens een ommekeer teweeg kunnen brengen om de banken voor deze deceptie op de financiële markt verantwoordelijk te stellen en te berechten voor hun wandaden .
  Maar bancaire vriend en VVD coryfee en premier van Nederland Mark Rutte zal hier altijd een stokje voor steken en zijn kompanen uit de wind houden , toch ??????.
  Zijn naaste coryfee Opstelten hé ook weer VVD zal er alles aan gelegen zijn om welke opstand dan ook flink de kop in te drukken daar hij zich heeft ingedekt met steun van het leger om in te zetten bij politionele acties.
  Ziedaar waar hun vooringenomen beleid toe kan dienen na de verkiezingen waar de kiezer word verloochend en genadeloos word uitgeknepen als een citroen .
  Je moet maar aan een verstandsverbijstering hebben geleden om op een verrotte partij als de VVD en zo ook een PVDA te kunnen stemmen .
  Een ding weet ik zeker , de SNS bank gaat heus wel overleven , zorg om deze zal alleen kunstmatig in stand worden gehouden , vele verdienen hierdoor goud aan

 20. @1 Houtskool. Natuurlijk niet je taal kuisen. Je vertelt immers de ongekuiste waarheid. Keep up the good work.

 21. #26 Rinus de nadenker

  precies, helemaal juist,
  Fitch, Moody”s en S&P praten ons een dal in.
  Dat er een dal is is wel duidelijk.
  100K garantie om rust te brengen in al dat negatieve sentiment wat gecreëerd wordt; juiste actie.
  Positief denken dat is wat nodig is, azijnzeikers hebben we niet nodig. lijkt hier een beetje op een meer waar mensen (economieën) naar de kant proberen te zwemmen en echt een kans hebben maar waar
  Anders Behring Breivik staat te wachten met een machinegeweer….
  KTM?
  En bespaar mij jouw verhalen over Frankrijk, goud en al die feitjes.
  Ik kan je ook 1000 redenen geven waarom het fout kan gaan, misschien maar 10 waarom het misschien toch wel goed kan gaan.
  Waar zullen we ons aan vast houden?jouw 1000 op mijn 10?

 22. -edit- Gedeelte reactie verwijderd / Off topic

  @Buldog & Rinus :
  Ik snap eerlijk gezegd [u]niet[/u] hoe jullie overheden die astronomische en onmogelijk aflosbare schulden[/u] zijn aangegaan, zo [u]blind[/u] kunnen vertrouwen.
  Ook overheden plegen ieder 50 of 100 jaar te imploderen, waarna de munt [u]ofwel[/u] afgeschaft [u]of[/u] zwaar gedevalueerd wordt, in beide gevallen de (kleine) spaarder het zwarte gat in duwend ; zodat de ‘overheid’ zich weer een nieuwe, parasitaire levenscyclus kan gunnen .. ehh … opleggen aan de bewoners van het betreffende land.

  Dus namens Rutte & Zamzonnetje :

  ” Van HARTE bedankt voor uw vertrouwen ! ! ! “

 23. @33 KTM
  Overheden blind vertrouwen?
  Waar heb je het over?
  Ik heb het over nu een heel klein beetje rente krijgen en niet al te negatief doen.
  Vertrouw overheden niet, mensen zijn slecht, laat ze maar bewijzen dat ze beter zijn…
  Staat verder los van wat je nu doet

 24. @ 46 Madman
  Vertrouwen daar het de politiek zijn mond vol van. Het Parool opende de eerste krant van dit jaar zelfs met vertrouwen. Ik begin bijna te geloven dat het bij de nieuwe religie die EU heet past ipv hoop waar de Christen het altijd over hebben. Heb vertrouwen en alles komt goed…

 25. Vertrouwen is “overrated”.

  In de historie zijn er 176 fiat-geldsystemen geweest en ze zijn allemaal ontaard in hyperinflatie. Waarom zouden we dus vertrouwen moeten hebben? Vertrouwen dat het de 177e keer wel goed gaat?

  Ik heb liever een systeem waar mensen automatisch vertrouwen in hebben. Niet een systeem dat gebaseerd is op “vertrouwen”.

 26. Beste mensen,

  Ik heb een hoop reacties moeten verwijderen. Ook reacties die wellicht wel hout snijden. Maar wanneer er een wildgroei aan reacties ontstaat en ‘off topic’ in dezen een understatement wordt, ben ik genoodzaakt drastischer te snoeien.

  Tip van de redactie: Hou het on topic, dan kan de snoeischaar wat subtieler onkruid wieden.

 27. Wie gelooft er nou nog dat zijn geld veilig is op een spaarrekening, ondanks alle garanties.
  Als de tijd rijp is, dan wordt je geld gewoon geconfisqueerd.
  Geld op een spaarrekening heb je schijnbaar niet nodig, en het “rijk” heeft te weinig. Dus…
  Bovendien dient je spaargeld als onderpand voor leningen.
  Stel je voor dat een vriend van mij zijn auto bij mij laat staan, en ik hem direct als onderpand voor een lening geef.
  Ik vertrouw geen een bank. Nooit meer.

 28. #49 en #50Money as Debt + John
  oké wijsneuzen: jullie hebben ieder 100K €
  gewoon over en op korte termijn niet nodig,
  zijn beiden 40 jaar:
  wat doen jullie met dat geld….. (nu, op dit moment?)
  verras ons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.