Een halfje bruin, een liter melk. Gewoonste zaak van de wereld? Niet overal. Prijsstijgingen zaaien onrust. In maar liefst dertig landen dreigen dit jaar voedselrellen door prijsstijgingen van ingrediënten die mensen overal bij het koken gebruiken. Tarwe, vetten, rundvlees, plantaardige olie, zuivel, suiker, rijst, bedenk het maar. De afgelopen zes maanden is het boodschappenmandje dat de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties altijd samenstelt (met steeds dezelfde producten) om de prijzen te meten met 32 procentpunten gestegen. De zogenoemde foodpriceindex heeft daarmee een record bereikt sinds er in 1990 mee werd begonnen. De prijsstijgingen worden veroorzaakt door mislukte graanoogsten, door regen, droogte of brand (zoals in Rusland), door de hoge olieprijzen waardoor productie en vervoer duur zijn, door toenemende vraag in opkomende economieën (vlees in China bijvoorbeeld) of door speculanten. De FAO voorspelt wereldwijde inflatie, geopolitieke spanningen en honger, ook op niet zo voor de hand liggende plekken. In sommige landen zijn de poppen al aan het dansen. We nemen een kijkje in keukens waar een ui of zak tarwe ingrijpt in het leven van alle dag.

Op de kleurige markt van Nashik, zo’n 180 kilometer ten noorden van Bombay, kun je de mooiste uien vinden. Gele, rode en kleine, zoete Vidalia-uien, opgestapeld in grote manden. Als Sarita Palaniyappan er boodschappen doet, haalt ze doorgaans al snel vijf kilo; zoals de meeste Indiërs is ze grootverbruiker. Ze blancheert, karamelliseert of bakt ze; voor in de papadum, de lams gosht biryani of de pachadi, een yogurtdip met chili en koriander.

De ui is zo’n essentieel ingrediënt voor de Indiase keuken dat er de afgelopen vijftien jaar twee regeringen over zijn gevallen. Ook nu luiden de alarmbellen: de uiprijs is de afgelopen maanden verdubbeld en op sommige markten zelfs verdrie- tot verviervoudigd. De ui-inflatie maakt een miljard mensen aan het huilen, kopt een krant. ‘Je wordt gewoon gedwongen je dieet te veranderen’, klaagt Arun Mehta uit Bombay. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou de regerende Congress Party van premier Sing 40 van de 260 parlementszetels verliezen. Vandaag krijgt Sarita niet meer dan twee kilo mee, tegen ‘schandalige’ prijzen. Sing heeft inmiddels een exportverbod ingesteld en smeekt Pakistan uien naar zijn buren te sturen. Maar Pakistan kampt zelf met schaarste en steeds meer boze burgers.

Een oneindige rij platte rondjes rolt van de lopende band. Elke normale dag verkopen ze de tortilla’s van Aurora Rosales in Mexico City als warme broodjes. ‘Een doorsnee Mexicaanse familie eet een kilo per dag’, weet voedingsexpert Amanda Gálvez van de universiteit van Mexico. Tortilla’s van tarwe of maïs, gevuld met bonen, rijst of vlees, in de vorm van enchillada’s, borritos of quesadilla; per maaltijd eet een volwassene al snel een stuk of zes kleintjes, jaarlijks in totaal zo’n negentig kilo.

Maar de afgelopen weken kopen de klanten van Rosales minder tortilla’s. De prijs van de ongezuurde pannenkoeken zijn de helft duurder geworden, te veel voor minder koopkrachtige Mexicanen. Die halen ruim 40 procent van hun proteïne uit tortilla’s en het is volgens Gálvez dan ook ‘cruciaal dat de bevolking tortilla’s kan blijven eten.’ Met een gemiddeld dagloon van 5 dollar kom je echter niet ver. Als eenderde van je budget opgaat aan de pannenkoekjes, moet je iets anders verzinnen om te eten. Of, zoals in 2007, massaal de straat op gaan in protest. ‘Sin maiz, no hay pais’ – Zonder maïs bestaat ons land niet, riepen woedende, hongerige burgers toen.

Sihem is huisvrouw, heeft twee kleine kinderen en bakt graag een taartje. Met kleurstof groengemaakte, mierzoete Lemkhiddetes Wssadet Laaroussa bijvoorbeeld, of ghribia met pistaches – een soort bonbons. Er moet veel suiker in het gebak, een kwart kilo in beide varianten, want Algerijnen zijn zoetekauwen. Algerije staat in de topvijf van de wereldwijde suikerconsumptie. Zo’n 35 kilo per persoon gaat er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie jaarlijks doorheen.

Dat suiker in dertig jaar niet zo duur is geweest als nu, komt Sihem dus niet erg uit. En dat bloem, dat ook volop in de taartjes verdwijnt, net als suiker en plantaardige olie de afgelopen maanden is verdubbeld in prijs, helpt evenmin voor de Algerijnse patisserieliefhebbers. Door de prijsverhogingen van de verschillende levensmiddelen zijn winkeliers zelf niet overal meer financieel in staat hun schappen te vullen. ‘In mijn buurt is geen brood te vinden’, zei de gepensioneerde Abdallah Chiboub (65) uit Bab Ezzouar ten oosten van Algiers boos tegen Reuters. In plaatsen als Constantine, Setif en Bouira pikten de mensen de tekorten en prijzen vorige week niet meer en braken er al rellen uit. De regering probeert de prijzen omlaag te krijgen door de winstmarges van de handelaren af te romen.

Via: De Pers

9 Responses

 1. Zullen we hier in Nederland ook te maken krijgen met voedsel dat onbetaalbaar wordt voor de lagere inkomens? Wat zal dit rechtse kabinet er aan gaan doen wanneer de voedselprijzen door het dak gaan, denken jullie?

 2. Beste M,
  Dit gaan we in Nederland ook krijgen. Vermoedelijk tegen het einde dit jaar al.
  Dit rechtse kabinet kan helaas niets meer doen. Dit is al verknald door alle linkse kabinetten voor die tijd.
  Dit rechtse kabinet trad aan in een failliete boedel! Zoals we inmiddels wel weten trad de PvdA samen met de FNV al meer dan 40 jaar! samen op om zoveel mogelijk geld “weg te smijten”. UW geld.
  Ook dank aan de FNV die vandaag de dag nog steeds voorstander is om nooit een cent te bezuinigen en al het zuur verdiende geld van de arbeider te vernietigen!!
  Geloof je me niet? Ga maar naar fnv.nl of pvda.nl. Dan kun je het zelf lezen.

 3. Als de voedselproductie de mensenproductie niet meer bij kan benen zijn er twee mogelijkheden.
  1- Meer voedsel produceren
  2-Minder mensen produceren

  helaas is 2 dankzij een hoop reli&linksmensen geen bespreekbare optie. En 1 is zo slecht voor het milieu.

  Daarom is er gelukkig nog de derde weg:
  Oorlog.

 4. @3 Abjectief: Zoals Celente ook al heeft gezegd. Voortekenen van een nieuwe wereldoorlog, probleem van de overpopulatie weg en alles kan weer vanaf nul worden opgebouwd, zou voor dit economishe systeem de beste uitkomst zijn, al zit ik er zelf niet op te wachten.

 5. Links georienteerde kabinetten hebben inderdaad alles al verpest. De rest gaat Trichet nu verpesten. Hij trekt uit jouw en mijn portemonnee het geld om de PIIGS te helpen, zodat we nu allemaal op de fles gaan.
  Hadden we de gulden nog maar..

 6. Wat gefilosofeer of bij t leren knokken voor je brood. Beleg kunnen we vergeten

  Er worden veel voorspellingen losgelaten en over cycli vermeld.

  Confederatie van Europese staten – De komende Revival van de Romeinse EmPire –

  Als de EU het herleefde Romeinse Rijk is en zou moeten leiden tot de opkomst van de Antichrist,het beest genoemd .. dan is het belangrijk te kijken naar de religieuze symboliek van de EU.

  De EU-vlag is een cirkel van 12 sterren op een blauwe achtergrond.

  Deze sterren werden geïnspireerd door de halo van 12 sterren verschijnende rond de Madonna Maria als afgebeeld op allerlei katholieke foto’s van haar.

  Leon Marchal, voormalig secretaris-generaal van de Raad van Europa, heeft bevestigd dat die sterren vertegenwoordiger zijn van “de vrouw van de Apocalyps”.

  Hij vertelde erbij dat, “het is geweldig dat we terug naar de introitus van de nieuwe Mis van de Assumptie. Het is de corona Stellarum duodecim van de vrouw van de Apocalyps

  Hij verwijst naar de vrouw in Openbaring 12, die verschijnt met een kroon van 12 sterren.

  De Bijbel gebruikt deze symboliek naar Israël, echter de katholieke kerk heeft altijd beweerd dat ze de Maagd Maria, “de moeder van God betreft”.

  Een folder met de titel “Samen bouwen aan Europa” bepaalt dat “De Europese vlag is een gedeelde vlag, blauw met 12 gouden sterren welke de volledigheid symboliseren.

  In een parlement gebouw in Straatsburg, Frankrijk, vindt u een enorme replica van de onvoltooide toren van Babel dat de seculiere pers de naam “Eurobabel” heeft gegeven.

  Ga je ook naar de EuroBabel…..

  Al die religieuze symboliek obscuur lijkt misschien een momentopname van Openbaring 17 zal uw belangstelling voor de religieuze symboliek van de EU-top trekken .
  Openbaring 17 toont een hoer die rijdt op een beest.

  The Whore riding the Beast:
  “Europa riding the bull” statue in front of
  European Parliament in Strasbourg

  Het beest in Openbaring 17 staat voor de wereld overheid OWG One world Goverment waar in ieder elke dag hard aan gewerkt wordt door o.a. Bilderberg Trilateral Comm. Beatrix Banken multinationals waar de Eu van en voor is.

  De EU vlag valt op door 12 gouden sterren op een blauwe achtergrond ..

  Eu Straatsburg is letterlijk gebouwd als de toren van Babel
  Louise Weiss building
  Dat valt wel op en voorspelt niet veel goeds ..

  cch.mntzion.com/babelwhore666.html…

  geeft wel de prachtige gelijkenis met de Toren van Babel duidelijk weer…

  Die eu verraadt zichzelf dus ook vanuit deze invalshoek de religieuse direct …

  Vanuit -economisch -financieel -menselijk -sociaal -cultureel invalshoek of terrein is het een ramp en puinhoop en armoede voor de burger …

  Armoede ….knokken vor je brood …logisch toch als je dit beseft…

  Alleen t hoertje op het beest ..de – Banken – Multinationals voeding en Farmaceutica – Ambtenaren en -Politici zitten goed …

 7. Het artikel stelt “De prijsstijgingen worden veroorzaakt door mislukte graanoogsten, door regen, droogte of brand (zoals in Rusland), door de hoge olieprijzen waardoor productie en vervoer duur zijn, door toenemende vraag in opkomende economieën (vlees in China bijvoorbeeld) of door speculanten”

  Echter de allerbelangrijkste oorzaak, namelijk het veroorzaken van heftige inflatie door regeringen samen met e centrale banken wordt maar even vergeten. De pers is eigendom van de overheid en banken wellicht. In mijn ogen is het manipulatie (en leugenachtig) om de allerbelangrijkste oorzaak weg te laten.

 8. [quote name=”Abjectief”]Als de voedselproductie de mensenproductie niet meer bij kan benen zijn er twee mogelijkheden.
  1- Meer voedsel produceren
  2-Minder mensen produceren

  helaas is 2 dankzij een hoop reli&linksmensen geen bespreekbare optie. En 1 is zo slecht voor het milieu.

  Daarom is er gelukkig nog de derde weg:
  Oorlog.[/quote]

  Meer voedsel produceren? Ben jij raar? Heb je enig idee wat er per jaar nodeloos wordt weggegooid aan voedsel? Zeeen worden leeggevist om vervolgens voor een groot deel op de afvalberg te belanden.
  Kijk de docu http://www.tastethewaste.nl eens.
  Met dat voedsel kunnen we de hongerigen 3x voeden.
  We hebben geen produktieprobleem. We hebben een mentaliteitsprobleem.

 9. [quote name=”Gerard”]Beste M,
  Dit gaan we in Nederland ook krijgen. Vermoedelijk tegen het einde dit jaar al.
  Dit rechtse kabinet kan helaas niets meer doen. Dit is al verknald door alle linkse kabinetten voor die tijd.
  Dit rechtse kabinet trad aan in een failliete boedel! Zoals we inmiddels wel weten trad de PvdA samen met de FNV al meer dan 40 jaar! samen op om zoveel mogelijk geld “weg te smijten”. UW geld.
  Ook dank aan de FNV die vandaag de dag nog steeds voorstander is om nooit een cent te bezuinigen en al het zuur verdiende geld van de arbeider te vernietigen!!
  Geloof je me niet? Ga maar naar fnv.nl of pvda.nl. Dan kun je het zelf lezen.[/quote]

  Nou volgens mij heeft de VVD vooral hier de hand in gehad. Alleen in het vorige kabinet hebben ze niet gezeten, maar daarvoor toch in alle kabinetten. En voor het vorige kabinet was de PVDA al weer een poos uit het zicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: