De komende bankrun op goud

26

Langzaam maar zeker begint het sentiment ten aanzien van beleggen in goud te draaien. Sommigen zijn al jaren positief over edelmetalen, maar de massa is vooralsnog terughoudend om deze stap te zetten. Het kopen van fysiek edelmetaal wordt door sommigen gezien als een risicovolle belegging, terwijl anderen een slecht gevoel hebben als ze geld van hun bankrekening halen. Toch zijn er bepaalde momenten in de geschiedenis waarin men terugkeert naar goud als veilige haven.

Ook nu zien we dat de mindset van mensen langzaam richting goud begint te rollen. Door de extreem lage en in sommige gevallen zelfs negatieve rente levert spaargeld bijna niets meer op, waardoor men op zoek gaat naar alternatieven. Volgens de World Gold Council is de negatieve rente voor beleggers reden om twee keer zoveel goud in hun portefeuille op te nemen, maar wat moet je als belegger dan precies kopen? Volstaat een positie in een goud ETF of moet je echt gouden munten en baren in de hand hebben?

Goud kopen

Er is een heel scala aan mogelijkheden om in ‘goud’ te beleggen, waarvan het fysieke goud slechts een fractie vertegenwoordigt. De rest zijn slechts goudderivaten, waarvan de waarde gebaseerd is op de kennis dat iedere papieren claim op goud 1:1 gelijk staat aan de waarde van het fysieke goud. Mijn verwachting is dat als de run op fysiek goud kopen begint, men zal ontdekken dat alle afgeleide derivaten van goud plotseling niet meer inwisselbaar zijn voor het fysieke edelmetaal. Op dat moment zal de waarde van deze goudbeleggingen imploderen, terwijl de prijs van fysiek goud stijgt.

Het is misschien nog wel het beste te vergelijken met een bankrun, waarin het kopen van fysiek goud gelijk staat aan je spaargeld van de bank halen. Doen heel veel mensen dat tegelijk, dan valt de bank om en zijn de spaartegoeden weg. Kopen veel mensen tegelijk goud, dan kan het veelvoud aan claims op goud dat circuleert niet meer ingewisseld worden voor fysiek metaal.
De spaartegoeden in dit voorbeeld zijn alle papieren afgeleiden van goud die worden aangeboden door banken en broker. Het zijn slechts claims op goud, die moet je verzilveren zo lang het nog kan. Om de rente hoef je het vandaag de dag in elk geval niet meer te laten. Fysiek goud kopen doe je bij Goudstandaard.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie