Koning Auto is niet meer

4

carDe verkoop van nieuwe auto’s is in augustus met 13,3 procent gedaald tot slechts 28623, een nieuw dieptepunt dit jaar.  Koning Auto is van zijn voetstuk gevallen.

Back to the sixties

In de eerste 8 maanden van 2013 werd bijna een derde minder wagens verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.  Oorzaken volgens Aumacon, een kenniscentrum van de autobranche : het lage consumentenvertrouwen en het feit dat vorig jaar veel zakelijke voertuigen versneld werden afgeleverd.  De verwachtingen zijn ook niet rooskleurig want we zouden voor het ganse jaar kunnen afstevenen op het laagste aantal sinds 1969!

Heilige Koeien

De auto en de vakantie – het zijn altijd heilige koeien geweest : neem die vooral de burger niet af of hij komt in opstand! Helaas graaft de economische crisis steeds dieper want nu worden er ook al minder vakanties geboekt…  Nog wat die auto betreft : er is niet alleen de aankoop maar je wordt natuurlijk als bezitter op alle mogelijke en onmogelijke manieren uitgemolken (koe, melken, leuke woordspeling?) met taksen, belastingen, boetes, verzekeringen, hoge benzinerekeningen en wat al.  Veel mensen zullen denken : vroeger (héél vroeger dan) kon het ook zonder; ik neem het openbaar vervoer of de fiets.  Willens nillens. Maar ’t moet mogelijk zijn natuurlijk; wie te ver van zijn werk woont is wel verplicht de auto te gebruiken.  Maar dit is wat “ze” willen : de middenklasse downsizen, iedereen terug “op zijn plaats zetten”.  Gaat u maar te voet, of met die fiets of de tram of bus.  Die mooie autobanen? Die gebruikt de elite wel.