Koning Auto is niet meer

4

carDe verkoop van nieuwe auto’s is in augustus met 13,3 procent gedaald tot slechts 28623, een nieuw dieptepunt dit jaar.  Koning Auto is van zijn voetstuk gevallen.

Back to the sixties

In de eerste 8 maanden van 2013 werd bijna een derde minder wagens verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder.  Oorzaken volgens Aumacon, een kenniscentrum van de autobranche : het lage consumentenvertrouwen en het feit dat vorig jaar veel zakelijke voertuigen versneld werden afgeleverd.  De verwachtingen zijn ook niet rooskleurig want we zouden voor het ganse jaar kunnen afstevenen op het laagste aantal sinds 1969!

Heilige Koeien

De auto en de vakantie – het zijn altijd heilige koeien geweest : neem die vooral de burger niet af of hij komt in opstand! Helaas graaft de economische crisis steeds dieper want nu worden er ook al minder vakanties geboekt…  Nog wat die auto betreft : er is niet alleen de aankoop maar je wordt natuurlijk als bezitter op alle mogelijke en onmogelijke manieren uitgemolken (koe, melken, leuke woordspeling?) met taksen, belastingen, boetes, verzekeringen, hoge benzinerekeningen en wat al.  Veel mensen zullen denken : vroeger (héél vroeger dan) kon het ook zonder; ik neem het openbaar vervoer of de fiets.  Willens nillens. Maar ’t moet mogelijk zijn natuurlijk; wie te ver van zijn werk woont is wel verplicht de auto te gebruiken.  Maar dit is wat “ze” willen : de middenklasse downsizen, iedereen terug “op zijn plaats zetten”.  Gaat u maar te voet, of met die fiets of de tram of bus.  Die mooie autobanen? Die gebruikt de elite wel.

4 REACTIES

  1. Wat is het punt, 150 geleden bestonden “auto’s” niet eens. Waren de miljoenen jaren ervoor mensen daarom slechts ongelukkig en onderontwikkeld?

    Natuurlijk, wanneer mensen de auto als heilige koe gaan beschouwen weet je zeker dat er iets grondig mis is met die mensen. Oppervlakkig bestaan misschien?

  2. Minder auto’s, minder files, minder CO2 uitstoot. Minder mensen op vakantie, minder ergernis in den vreemde aan die luidruchtige Nederlanders. Elke donkere wolk heeft een zilveren randje.

    De autobranche moet het maar eens over een andere boeg gooien, allereerst die onzinnige bijtelling. Auto’s worden niet meer op hun prestaties verkocht maar op hoeveel de bijtelling is. De BPM, al onze omricngende landen hanteren alleen BTW (die overigens ook te hoog is) maar hier moet je een auto zowat tweemaal betalen, waarvan een helft dus naar de rupsjes-nooit-genoeg in Den Haag gaat. Dus lobbyen, heren!

    ik koop onmiddellijk een nieuwe auto als die BPM eraf gaat, en de BTW naar 10 procent….

  3. Vandaag met de fiets naar het strand gegaan. Naar mijn favoriete bestemming, 40 km met de auto. Ik heb een auto, erfenisje van m’n vader. Waarschijnlijk 45 km met de fiets. Met de fiets, gaat prima. Ze mogen die accijnzen in hun hol stoppen !

  4. Consumenten gaan in deze economisch slechte tijden liever nog een paar jaar langer doorrijden in de oude auto. In plaats van de auto inruilen na vijf jaren moet de auto een paar jaar langer doorrijden. Scheelt heel veel geld aan afschrijving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.