Koopkracht zal jarenlang dalen en werkloosheid stijgt naar 8%

Nederlanders moeten na 2010 mogelijk nog jarenlang rekening houden met verlies aan koopkracht. Tevens loopt de werkloosheid van 5,25% in 2009 op naar 8% in 2010. De inflatie blijft laag, er wordt gerekend op 1%. Dit blijkt uit een rapport van de Macro Economische Verkenning (MEV). Het MEV is onderdeel van het Centraal Planbureau en dient als hulpmiddel voor het kabinet bij de voorbereiding van de begroting voor volgend jaar.

Alle Nederlanders hebben de komende jaren te maken met koopkrachtverlies. Het eerste jaar vallen de effecten van de wereldwijde economische crisis nog mee, maar vanaf eind 2010 zal iedereen de pijn van de economische recessie in de portemonnee gaan voelen.

Uit een eerste schatting daalt de gemiddelde koopkracht met 0,25%. Mensen met een gemiddeld en een hoger inkomen leveren meer in. Omdat veel mensen hun baan verliezen, bonussen kwijtraken en vermogen en bezittingen in waarde zien dalen, kunnen de cijfers in de praktijk harder aankomen dan verwacht.

‘De statische koopkrachtcijfers onderschatten in het algemeen de ontwikkeling van de welvaart van gezinnen, met name doordat de groei van het aantal inkomenstrekkers, de incidentele inkomensstijging en de groei van de individualiseerbare overheidsconsumptie hierbij buiten beschouwing blijven’, aldus het CPB.

Geen van de economische ontwikkelingen is gunstig voor de huizenprijzen, stelt het CPB in haar rapportage. De verwachting is dan ook dat de huizenprijzen zullen blijven dalen in het komende jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.