Kraken en Gemini exchanges ontvangen banklicenties

0

Er is een duidelijke trend dat gevestigde digitale asset exchanges zich nestelen binnen het reguliere bankenstelsel of zelf een banklicentie proberen te bemachtigen en slimme banken hierop inspelen. De wereld van crypto’s en digitale activa in het algemeen wordt steeds meer samengevoegd met die van banken. Het is een kwestie van tijd dat ook reguliere gevestigde banken diensten zullen gaan aanbieden op het gebied van digitale activa. De afgelopen weken hebben we twee opvallende nieuwsberichten kunnen lezen.

Gemini Exchange van de Winklevoss broeders heeft opzien gebaard met het verkrijgen van een Electronic Money Institution licentie van de Engelse toezichthouder, de FCA. Om dit mogelijk te maken heeft Gemini een dochteronderneming opgezet, Gemini Europe Ltd. Gemini Europe kan nu zonder problemen als een gereguleerde cryptocurrency exchange opereren in de Europese Unie. Met deze licentie op zak, kan Gemini zelfs op termijn naast Bitcoin ook IBAN-rekeningen en betaalkaarten kunnen aanbieden aan haar gebruikers.

Echter, het nieuws van Kraken over het verkrijgen van een banklicentie (bank charter) van de staat van Wyoming in de Verenigde Staten is ook zeer bijzonder te noemen. Amerikaanse cryptobedrijven en particulieren die zich met crypto bezighouden, hebben moeite om een betrouwbare bancaire dienstverlening te krijgen. Dit probleem is nu opgelost. Kraken zal als een bank kunnen opereren door gebruik te maken van een Special Purpose Depository Institution (SPDI). Deze zal naar verluidt Kraken Financials gaan heten en stelt Kraken in staat om volwaardige bancaire diensten te leveren aan cryptobedrijven en particulieren in de Verenigde Staten. Het is een mijlpaal in de geschiedenis van vooral Bitcoin. Bankieren met Bitcoin zal geen probleem meer zijn.

In Europa gaan de ontwikkelingen ook snel. Verschillende Europese landen lopen voorop. Zwitserland is het land waar de meeste banken zich als actief bezighouden met digitale activa waaronder de Maerki Baumann Bank, Incore Bank AG en Bitcoin Suisse. In Liechtenstein is er Bank Frick die een volwaardige blockchain banking dienstverlening heeft opgezet en onder meer samenwerkt met Kraken.

Duitse banken zijn bij wet ook nu in staat om een licentie bij BaFin aan te vragen om zodoende op een gereguleerde manier een Bitcoin spaarrekening aan te bieden. Goedkoop bitcoin kopen en sparen bij een Duitse bank? Het is een kwestie van tijd. Het wetsvoorstel is door de Bondsdag goedgekeurd en verschillende banken zijn al begonnen met het aanvragen van een licentie. Bitwala is een Duitse bank die haar klanten een bitcoin rekening aanbiedt.

Deze ontwikkeling is niet meer te stoppen zal van Bitcoin een nieuwe gereguleerde beleggingsklasse maken die steeds meer als inflatieverzekering zal worden beschouwd en verder als onderpand zal worden geaccepteerd. Niet alleen door slimme beleggers, maar ook steeds door institutionele financiële instellingen over de gehele wereld.

Dit artikel is gebaseerd op de informatie van  bestebank.org. Een kennisbank over Bitcoin, DeFi, crypto’s en de opkomst van een nieuwe financiële orde.

P.S. Dit artikel is geen beleggingsadvies of een aanbeveling om bitcoins te kopen.