Krap bij kas of grootse plannen? Op deze manieren kun je geld lenen

Soms zit je krap bij kas, soms heb je grote plannen maar het geld niet om ze te financieren. In beide gevallen kun je er voor kiezen om geld te lenen. Dat kan op verschillende manieren. We bespreken drie verschillende opties voor geld lenen als particulier.

Persoonlijke lening

Voor een geld lening aanvragen voor particulieren is de meest gebruikelijke lening vorm een persoonlijke lening. Een hypotheek is eigenlijk ook zo’n persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening wordt een te lenen bedrag vastgesteld, evenals een rentepercentage en een termijn waarbinnen de lening afgelost moet worden. Op basis van deze zaken wordt een afbetalingsregeling getroffen met een rente- en een aflossingscomponent. Je begint eigenlijk meteen met terugbetalen nadat je het geld tot je beschikking hebt gekregen. Wat een groot voordeel is van een persoonlijke lening ten opzichte van bijvoorbeeld een doorlopend krediet (zie hieronder), is dat je precies weet waar je aan toe bent: je weet hoe hoog je lening precies is, wat je elke maand betaalt en tot hoe lang je moet betalen voordat je van de lening af bent.

Doorlopend krediet

Een andere optie is het afsluiten van een doorlopend krediet. Dit komt vooral van pas als je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt en het ook niet allemaal in één keer nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je je woning gaat verbouwen. Je spreekt dan met de kredietverstrekker een maximaal krediet op wat je gedurende een bepaalde periode mag opnemen. Je betaalt afsluitkosten en een variabele rente over het geld dat je opneemt. Over het deel dat ongebruikt blijft, hoef je geen rente te betalen. Een doorlopend krediet wordt pas beëindigd als het formeel wordt opgezegd.

Lenen bij bekenden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen gebruik te maken van een officiële kredietverstrekker om geld te lenen, maar om geld te lenen van bekenden. Dit noemt met ook wel ‘onderhands lenen’ of een ‘onderhandse lening afsluiten’. Een particulier mag echter niet zomaar een lening verstrekken. Men moet daar de Belastingdienst van op de hoogte te stellen. Ook ene particuliere geldschieter moet een marktconforme rente in rekening brengen. Die rente moet hij opgeven tijdens bij de aangifte inkomstenbelasting. Bij een onderhandse lening krijg je geen registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Bureau Kredietregistratie

We noemden het BKR al even. Het Bureau Kredietregistratie in Tiel registreert kredieten en leningen die mensen afsluiten, hebben lopen of afgelost hebben. Een officiële kredietverstrekker kan deze registratie inzien en zo erachter komen of jij ook nog andere leningen of kredieten aan het afbetalen bent, in welk geval je minder overhoudt om een extra lening af te lossen. Het maximaal te lenen bedrag kan daardoor lager worden. Sta je bij het BKR te boek als een wanbetaler, dan kan het zo zijn dat je helemaal geen lening kunt krijgen.

Hoe vaak we het woord ‘rente’ ook genoemd hebben, houd er altijd rekening mee dat geld lenen geld kost en dat je een betalingsverplichting aangaat. Denk daarom eerst goed na voordat je een lening afsluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: