Terwijl we aan de begin staan van de zoveelste “top der toppen” zien we steeds vaker dat aan de vooravond van zulke evenementen door verschillende partijen de druk enorm opgevoerd wordt. Vorige week woensdag was het Olli Rehn, Eurocomissaris voor economische en monetaire zaken, die sprak over de belangrijkste 10 dagen voor de eurozone, waarin de euro óf gered zou worden óf zou desintegreren.

Maandag kwamen dé twee belangrijkste euroleiders, Merkel en Sarkozy, alweer samen om een voorschot te nemen op de top van 8 en 9 december. Zij spraken over het toezicht op begrotingstekorten en de bijbehorende wetgeving waarin sancties op het niet naleven van deze regels ingebakken moeten zitten. Desalniettemin mag de stap van beide opmerkelijk genoemd worden. Ten eerste waren ze vorig jaar oktober in Deauville nog radicaal tegen dit plan, tot groot ongenoegen van onder meer Nederland, en ten tweede  waren het immers de Duitsers en de Fransen die in de jaren voor de crisis hun Maastricht norm van maximaal 3% begrotingstekort lieten varen.

De bijeenkomst van Merkozy was net ten einde of de Financial Times berichtte al over de volgende gebeurtenis die de druk opvoerde in aanloop naar de eurotop. Volgens Standard en Poors, één van de drie kredietbeoordelaars, lopen alle 17 de eurolanden, waaronder de 6 landen met een triple A beoordeling het risico om deze in de komende 3 maanden kwijt te raken met een of zelfs 2 gradaties. Hieronder een overzicht van Reuters van de credit ratings. Dat Frankrijk voor deze waarschuwing in aanmerking kwam, was volgens vele te verwachten, maar dat ook Duitsland te maken zou krijgen met vraagtekens over zijn triple A rating kwam als een verassing voor velen. Dit alles heeft te maken volgens de kredietbeoordelaar met “de potentiele impact van een diepere politieke, financiele en monetaire problemen in de Europese economie en de monetaire unie”.

Nog geen 24 uur later kwam er ook een waarschuwing voor het Europees noodfonds, het EFSF. Dit was echter geen verrassing. Nu alle garantiestellers van het fonds de mogelijkheid hebben om hun triple A status kwijt te raken is het niet meer dan logisch dat het noodfonds die status ook kwijt raakt. Mocht alleen Frankrijk al deze status kwijt raken, dan is er een aanzienlijke kan dat ook het EFSF afgewaardeerd wordt. Hun garantie aan het fonds is zo hoog dat kredietbeoordelaars genoodzaakt zullen zijn het EFSF direct af te waarderen. Het EFSF kent echter meerdere problemen. Zo kreeg het fonds het niet voor elkaar om vorige maand zelfstandig 3 miljard euro op te halen en moest het in plaats daarvan zelfs een klein gedeelte zelf opkopen met waarschijnlijke hulp van andere Europese landen.

En zo heeft het fonds met een triple A status al moeite heeft om 3 miljard op te halen, laat staan een totaal van 1000 miljard. Daarnaast kan je op basis van de gevraagde rentepercentages al zeggen dat het EFSF geen AAA fonds meer is, wat essentieel is voor het fonds mochten institutionele beleggers later alsnog willen instappen.


Uiteindelijk wordt de druk dus van zowel binnenuit als buitenaf opgevoerd. Europese leiders nemen posities in, bankiers leggen de verantwoordelijkheid bij de politici en daarnaast geven nu ook kredietbeoordelaars duidelijk aan dat er wat moet gebeuren. Door de stap van Standard & Poors kunnen landen, zoals bijvoorbeeld vandaag Portugal, alleen nog maar geld ophalen met een korte looptijd. Niemand gaat obligaties kopen voor een lange termijn terwijl een kredietverlaging in de lucht hangt en daarmee samenhangend een waardevermindering van de obligatie. Falen is voor velen geen optie meer en de druk is groter dan ooit, gezien de volatiliteit op zowel de aandelen-, de obligatie- en de valutamarkten.

6 reacties

  1. Een financiële oorlog als voorafje voor het echte werk.
    Belangrijkste is weer (ja de geschiedenis herhaalt zich) dat macht corrupt maakt.

    Als de aarde niet verlost wordt van de mens, zal dit spelletje zich herhalen, het probleem is macht en de zwakheid van het vlees.

  2. Laten we hopen dat de Eurotop mislukt en de Eurozone uit elkaar valt! Dan kan het volk mooi de straat op om hun ongenoegen tegen de E.U. te uiten! Dan kan Nederland samen met Duitsland de Nieuwe D-Mark gaan gebruiken.

  3. Wordt het niet gewoon tijd dat we ook een EU- beoordelaar krijgen, dan kan je pas spreken van een oorlog, leuk Amerikaanse bankjes pesten. downgrade voor JP MOgan Stanly, Citi en natuurlijk Goldman en zijn maffioso.

  4. Kan iemand mij uitleggen waar dat rechtvaardigings motief vandaan komt van de republikeinen in de VS waar de rijken minder belastingen hoeven te betalen dan de middenklasse ?

    Misschien niet gierend ontopic op dit artikel maar misschien toch wel meer dan je denkt, als je nagaat dat het Amerikaanse ratingbureau’s zijn die een oordeel vellen over Europese landen.

  5. ik voel me als kiezer, en als belegger steeds meer een karikatuur in een heel slechte B-film. De kredietbeoordelaars die hun plichtmatige dingetje doen, gewoon (zonder hun eigen geloofwaardigheid ter discussie te stellen) een aantal landen downgraden van AAA naar AA etc. terwijl ze dat eigenlijks al eerder hadden moeten doen…. maar tsja balkenende wilde minder bureaucratie (speerpunt 3) en volgens mij is het tegenovergestelde gebeurd. Zijn die neukfouten beter georganiseerd ofzo?
    Niet werken maar wel geld drukken?
    Wel werken maar anderen er onevenredig voor laten bloeden?
    Elkaar de baantjes toeschuiven en diplomas en identiteitsbewijzen vervalsen en de gewone hardwerkende man met een boete opzadelen als ie zijn auschweiss niet bij zich heeft?
    Weten die laffe, gemene en achterbakse hufters in de politiek en in dat verwerperlijke bankensysteem (incluisief kredietbeoordelingsorganisaties) dat ze bijzonder fout bezig zijn?
    Er komt een moment, dat ook voor die lui, de wal het schip zal keren…
    Die lui doen me het meest denken aan die heel erge jaloerse schoonmoeder die het licht van geluk niet in de ogen gunt van haar eigen kinderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: