Zoals wij vorige week al vaststelden in ”Banken vertrouwen elkaar niet meer, kredietcrisis part 2?” is het vertrouwen tussen banken nu daadwerkelijk zoek.  Geruchten dat grote Franse banken afgelopen week in toenemende mate last hadden van liquiditeitsproblemen deden steeds vaker de ronde. Dat dit stelselmatig ontkend werd door banken was logisch, maar dat er waarschijnlijk enige waarheid in zat ook. Anders valt de gecoördineerde actie van gisteren niet te verklaren. Het komt er kort gezegd op neer dat alle grote centrale banken in de wereld, dus de Federal Reserve, de Europese Centrale Bank (ECB), Bank of England (BoE), Swiss National Bank (SNB) en de Bank of Japan, er gezamenlijk voor zullen zorgen dat tot eind december alle banken over genoeg dollars zullen beschikken.

Deze actie kan alleen maar gerechtvaardigd worden indien dit echt noodzakelijk wordt geacht. De koersverliezen van grote Europese banken als BNP Paribas, Societe Generale, RBS en Barclays bewijzen wel degelijk dat de financiële markt twijfelde aan hun capaciteit of zij wel aan genoeg dollars konden komen en of dat ook het geval zou zijn in de toekomst. De koersreacties spraken voor zich. De koersen stegen tot wel 20%, om vervolgens op een lager niveau met toch een ruime plus te sluiten.

Dat deze actie centraal gecoördineerd moest worden kwam onder meer omdat de problemen de gehele bankensector besloegen. Om aan dollars te komen moest de Federal Reserve hun noodloket waar extra dollars konden worden aangeschaft door andere centrale banken weer openen. Omdat de problemen niet alleen in Europa, maar ook in Groot-Brittannië voorkwamen, moesten zowel de ECB als de BoE meedoen. Daarnaast was de bekendmaking van de Zwitserse bank UBS, dat het 2 miljard euro had verloren door een zogenaamde “Rogue trader”, een laatste steuntje in de rug voor de Zwitserse centrale bank om ook te participeren.


Door centrale banken onderling dollars uit te lenen zorgt men voor genoeg liquiditeit in de markt en zal de rust enigszins weer terugkeren op de financiële markten. Grote kans dat dit van korte duur zal zijn. Er wordt volgens verschillende bronnen al gesproken over een Europese TARP (Troubled Asset Relief Programm), die net als de Amerikaanse versie er voor zal zorgen dat grote Europese banken die in de problemen zitten geholpen worden door slechte bezittingen op te kopen. Dit moet de banken en hun balansen voor een langere periode lucht geven.

Vandaag zal in Polen, waar alle Europese ministers van Financiën aanwezig zijn, inclusief die van Amerika, dit plan besproken worden. Er zijn echter genoeg valkuilen waar dit plan op kan stuk lopen. Er zal namelijk in deze tijd van grote verdeeldheid tussen politici snel een manier gevonden moeten worden waarmee men slagvaardig kan zijn met minieme middelen die binnen de huidige regels kunnen functioneren. Men moet meer kunnen doen dan het huidige EFSF fonds die alleen staatsobligaties opkoopt van landen als Spanje in Italië. Wellicht valt in dit licht ook het vertrek van ECB topman Jurgen Stark te zien. Volgens bronnen  wilde hij niet verder interveniëren dan nu al het geval was en aangezien deze stap waarschijnlijk al enige tijd in de lucht hing, lijkt het meer dan logisch dat dit de druppel was die de emmer deed overlopen voor de Duitse centrale bankier.

Of het de politici de komende tijd lukt om de financiële markten te kalmeren is nog maar de vraag. Een ding lijkt echter zeker. Dat uitgerekend 3 jaar na het faillissement van de bekende investeringsbank Lehman Brothers alles weer bij het oude lijkt te zijn geeft aan dat we nog geen millimeter zijn opgeschoten sinds die tijd.

Ruben van der Gun

10 reacties

  1. Geld bijdrukken geeft weliswaar lucht, doch er zal toch economische groei tegenover moeten staan? Niet gehinderd door enige kennis vraag ik me af wat het perspectief is van de economische groei in Europa? Waarmee kan het geld nog verdiend worden? Is dat niet het grootste probleem?

  2. Daar zit inderdaad het probleem. Er is geen groei meer. Deze acties zijn bedoeld om slechs tijd, en niets anders dan tijd, te kopen. Echte economische groei komt door innovatie en productiviteitsverhoging. Dat hebben we echter al een tijd niet meer gezien.

  3. Ik denk dat we de boel beter kunnen laten klappen. Elke steunoperatie holt het systeem nog meer uit. Alle vrijemarkt principes en democratische grondbeginselen worden overboord gegooid. Alleen de slechte kanten van het kapitalisme blijft over.

    Een paar procent koopkracht verlies kunnen we hier in het Westen nog wel slikken, maar denk maar niet dat een structurele verslechtering lang gepikt zal worden. Als straks ook in de zogenaamd stabiele landen als Nederland en Duitsland onrust onstaat dan is er niets meer over om de boel te stutten. Chaos en misschien wel een derde wereldoorlog liggen op de loer.

    En waarom zouden we de banken wel redden? Omdat mensen hun pensioen anders kwijt raken? Omdat mensen hun huis kwijt raken omdat ze de hypotheek niet meer zouden kunnen betalen? Het zouden geldige argumenten kunnen zijn, ware het niet dat elke “oplossing” die tot nu toe wordt aangegrepen aan het eind tot bijna hetzelfde resultaat leidt qua financiëele consequenties. Alleen de slachtoffers zijn anders.

    Als het systeem nu crashed verliezen de babyboomers een deel van hun pensioen. Als we de banken ‘redden’, verliest de jongere (werkende) generatie hun pensioen omdat ze jarenlang alleen maar betalen om de boel te rekken maar er geen Euro zelf voor terug zullen zien. En de huidige pensionada’s zien hun pensioen in reëele waarde ook verdampen.

    Als de banken omvallen gaan mensen in de financiële sector er op achteruit. Als de banken gered worden komt de klap in de reëele economie. We geld, maar geen innovatie, productie, onderwijs en zorg meer.

    De vraag is dus hoe we de rekening verdelen. Niet wat de oplossing is om de rekening te voorkomen. Daar is het te laat voor. De pijn moet genomen worden. Dat kan beter snel. We hebben een nieuw financieel systeem nodig wat zo anders is dan de huidige, dat het onmogelijk is om vanuit het huidige systeem orderlijk te transitioneren. Alle echte hervormingen blijven nu ook uit door een krampachtige hang naar de status quo. Het beste is dat de meeste pijn komt bij diegene die het meest schuldig zijn aan de situatie. Dat lukt niet over de gehele linie en niemand zal ontzien worden. Maar 30% koopkrachtverlies (reken daar maar op) zal voor het volk beter te slikken zijn als ‘die bankier’ zijn baan, huis en auto kwijt raakt. Zijn ethiek is hij al lang kwijt, misschien dat een sober bestaan voor een paar jaar hem op het goede pad kan brengen. Er is genoeg talent die de komende jaren de wederopbouw op kan pakken zonder alleen aan zichzelf te denken. Het dogma dat de huidige bankiers briljant zijn en gespaard moeten blijven is absurd.

  4. @ Sjaak
    @ Ruben

    De economische groei zoals we die na WOII hebben gekend zal nooit meer terug komen. De drijvende kracht achter die groei was de goedkope olie. Die goedkope olie is op. Er is nu alleen nog dure olie, en die werkt als een permanente rem op de economie. Over 3 á 4 decennia zal ook die dure olie voor het grootste deel verbruikt zijn. Als we pech hebben nog wat eerder…

    We zullen dus heel veel wegvaart moeten gaan inleveren. Ik denk dat we uiteindelijk uitkomen bij een economie zoals die in Cuba, na het vertrek van de Russen, ontstaan is. Hierover staan op youtube een paar mooi docu’s.

    De transitie waarvan we nu het begin mee maken zal heel erg heftig zijn. Inplaats van in één keer door de zure appel heen te bijten, hebben de politieke leiders besloten om er een lang slepende zaak van te maken.

    Zachte heel mesters maken stinkende worden. Het is bepaald niet leuk, maar wat dat betreft is het voor de gemiddelde burger beter dat het hele systeem zo snel mogelijk instort…

    @ Johan
    De jongere generatie zal geen pensioen hebben. Ik heb laatst een analyse en een grafiek gezien waaruit bleek dat rond 2034 de huidige pensioenpot helemaal leeg zal zijn.
    Daarbij had men nog geen rekening gehouden met de huidige recessie.

    Het huidige gesteggel over een jaar eerder of later met pensioen heeft vrijwel geen invloed. Het grote probleem is het aantal mensen dat met pensioen gaat. Dat aantal (babyboomers) is veel te groot. Die generatie heeft verzuimt voor haar eigen pensioen te sparen. De jongere generatie blijkt nu de dupe te worden. Zij kunnen dit simpel weg niet betalen. Die jongere generatie is overigens heel erg groot grof weg is het iedereen jonger dan +- 45 jaar !

  5. Maar als ze dit nu niet doen, komt de klap over een week en daar zijn de tere zieltjes en ook de politici nog niet klaar voor. Het is zoeken naar een manier waardoor er geleidelijk terug kan worden gegaan naar een eigen gouden valuta voor alle europese landen. En terugkeer naar de eigen valuta. In Duitsland hebben ze de mark nog wel klaarliggen.

    Het hufterige van dit systeem is dat banken dus alles kunnen doen wat ze willen zonder daarvoor het risico te lopend at ze failliet gaan. En dat terwijl het commerciele bedrijven zijn die miljarden aan bonussen uitkeren. Daar moet wat aan gedaan worden, maar daar zullen ze vast en zeker niet over praten in Polen.

  6. Je kan echt op politici vertrouwen dat ze enkel de belangen van de banken behartigen. Kan ook niet anders want al onze politici staan op de loonlijst van onze bankiers. Het is helaas zo dat doordat wij momenteel in het systeem van centraal bankieren zitten, fractioneel bankieren. Het komt er eigenlijk op neer dat ons systeem zo is ontworpen dat er een monopoly systeem bestaat voor kleine groep (parasieten) ten koste van de grote groep slaven (belasting betalers). Nu onze banken hebben zo extreem gespekuleerd met geld wat ze niet hebben dat ze nu alle geen vermogen hebben, sterker nog als ze hun balans zouden waarderen naar de huidige waardes dan waren ze alle bankroet. De westerse overheden en centrale banken gaan onverminderd door met het drukken van geld in onbeperkte omvang. Het zijn perfekte tijden voor de wakkere spekulant want ja goud en zilver zullen maar blijven stijgen door deze nieuwe gelddruk orgie. Het is wel triest dat het volk zo tam blijft en maar niet wakker wil worden. De vermogens van de burger in de vorm van pensioenen en spaargelden, al dat zuur verdiende arbeid gaat als sneeuw voor de zon verdwijnen, het is ordinaire diefstal maar helaas de burgers kunnen het niet bevatten dat hun eigen politici ze zo aan het bedonderen zijn. Zolang de meute enkel de telegraaf blijft lezen en zich bezighoud met de volgende transfer in het voetbal hebben de politici vrij spel.

  7. En waar zal het kabinet extra op moeten bezuinigen als het misgaat met de economie? Terwijl het kabinet nu al de lagere en de middeninkomens het hardste pakt.

    De PVV maakt het spannend, grote kans dat de PVV niet akkoord gaat met extra bezuinigingen t.g.v. de Eurocrisis en het kabinet laat vallen.

  8. Belast alle “trusts” met een éénmalige vermogensheffing van 30 tot 50%, en je haalt wereldwijd tientallen biljoenen op, zonder dat de criminele eigenaars er achter ook maar één glaasje champagne of lepeltje kaviaar minder zullen consumeren.

    En schaf definitief alle belastingparadijzen en anonieme accounts enz AF ; gewwon fysiek met een leger die K-eilandjes binnenvallen en de plaatselijke puppy-governments afzetten en evt naar Guantanamo sturen.

    Ziehier DE DEFINITIEVE oplossing van het volk.
    Door het volk.
    Voor het volk.
    Geen wereldbewoner uitgezonderd.
    Punt.

  9. Al dat mieren-neukerige opinie-gedoe over dakkapelbelasting en schrappen of invoeren van dit of dat LUL-aftrekpostje, ik wordt er strontmisselijk van, echt.

    Vinden jullie het vervolgens gek dat “hun” MEGA-fraude gewoon door kan gaan, wereldwijd, over JULLIE rug/bezit/pensioenen heen ?

    Nou, IK niet !

    Stelletje ongeschoolden …
    ( is “toevallig” nèt wat “ze” beoogden …)
    ( “vreemd” hè ? )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: