Kredietstatus Nederland gedegradeerd

13

nederlandHet kleine groepje topdebiteuren van de wereld met AAA-status heeft alweer een lid verloren: Nederland.  Ratingbureau Standard&Poor’s heeft Nederland gedegradeerd tot AA+. Het Amerikaanse bureau zegt daarmee dat het land minder kredietwaardig is dan voorheen. De economische groeivooruitzichten vallen lager uit dan voorzien en zijn minder dan vergelijkbare landen.

Geld lenen wordt duurder

Zo’n ratingverlaging heeft meestal tot gevolg dat een land meer moet betalen om geld te lenen op de kredietmarkt.  De minister van Financiën blijft echter optimistisch: “Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld”, aldus Dijsselbloem. “Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd. Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld.”

AAA perfectie wordt steeds schaarser

De andere belangrijke ratingagentschappen/kredietbeoordelaars van de wereld zijn het Amerikaanse Moody’s, Fitch en het jonge maar gerespecteerde Egan-Jones Rating Company dat in 1995 werd opgericht.  China heeft ook zijn eigen Dagon Global Credit Rating bureau.  De beoordelingen verschillen van het ene tot het andere agentschap.  Er rest nu nog in het algemeen slechts een tiental landen in de wereld met AAA-status, de hoogst bereikbare : Australië, Canada, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg, Noorwegen, Singapore, Zweden en Zwitserland.