Hoe geweldig moet het wel zijn om 1 miljard dollar als geschenk te mogen ontvangen?! De genereuze gift heeft dan nog een diep-menselijke achtergrond van medeleven en bewonderenswaardig altruïsme. (Zij het dat de gulle gever multi-miljardair is en er altijd een randje van publiciteit en belastingaftrek zit aan dit soort publieke acties, maar laat dat de pret niet bederven…) Dat is wat het Crypto Covid Relief Fund van India overkwam, toen Vitalik Buterin aan de deur kwam kloppen met voor 1 miljard dollar aan Shiba Inu tokens (SHIB). Alstublieft sprak de oprichter van de tweede grootste cryptomunt naar markt kapitalisatie, Ethereum (ETH). Dat was mei 2021.

 

In juni 2021, een maand later, ogen de financiën van het Crypto Covid Relief Fund reeds een heel stuk minder fraai. Het hondjes-meme token (een nabootser van Dogecoin, DOGE) is namelijk enorm in waarde of koers gedaald. 375 miljoen dollar is de originele gift nog waard. Dogecoin is een soort cryptogeld gemaakt door software-engineers Billy Markus en Jackson Palmer. Ze hadden het idee als grap een betalingssysteem te creëren, dat de wilde speculatie in cryptocurrency’s op dat moment belachelijk zou maken. Nadat Elon Musk (Tesla, SpaceX,…) er over begon te tweeten, out of the blue, ging het meme token een eigen leven leiden. Elon heeft miljoenen fans over heel de wereld, als visionair, uitvinder en nonconformist, en die besloten blijkbaar eensgezind om DOGE te kopen. Hier vindt u alle informatie over het token; we vernoemen alvast dat het in koers een slordige 11.000 procent (elfduizend, jawel) steeg in een jaar tijd. (Maar ook: wie aan de topkoers van 0,73 dollar op 8 mei jl. kocht ziet zijn bezit vandaag wel halveren…)

Succes is mooi en vervolg-succes nog beter, zoals er bij bepaalde bioscoopfilms en televisiereeksen al rekening gehouden wordt met een eventueel vervolg, zou e.e.a. aanslaan. Ondertussen zagen al Doge1, DOGE-2, DogeBSC en nog veel meer hondjes het digitale licht. Een bepaald soort beleggers smult ervan – uit extreme dierenliefde waarschijnlijk – want het wordt alles gekocht voor 99 procent…omdat het stijgt in koers. (Meestal, vaak, soms, en soms ook niet, en dan gaat het terug naar af. ) Maar Shiba Inu dus, wat een soort van kopie is van DOGE. SHIB is het symbool en het meme token noteert op maar liefst 27 cryptoplatformen en is de 26ste grootste munt naar marktkapitalisatie. Alleen deze ´opvolger´ van Dogecoin is zogezegd meer waard dan alvast tientallen puike blockchains-met-munt, die echte problemen oplossen, met bestaande klanten en effectieve inkomsten! Tja, het kan verkeren, in Cryptoland. Het is maar wat de massa cryptofanaten, crypto adepten, de meerderheid-der-cryptobeleggers wilt. Of denkt dat ze wilt. 

Niks = nul

Pas op: dit soort van populariteit en in the picture staan kan ook snel vergankelijk blijken. Want twee weken later staat er dan de opvolger-van-de-opvolger klaar om – voor even of iets langer – in koersverloop te imiteren. Succes is zo al, an sich, vaak vergankelijk, en wanneer je dan nog succes oogst dat op niks tastbaars, niet op echte, intrinsieke waarde of nut bebaseerd is, kan het vlug opnieuw naar af gaan. DOGE en SHIB en al hun twijfelachtige nazaten zijn, inderdaad, nergens op gebaseerd (behalve dan de grap die aan de oorsprong lag, en bepaalde lieden maar blijven lachen…misschien al zeker de uitvinders?) Kunnen daarom nooit een lang leven beschoren zijn. Er bestaat zo een spreekwoord dat zegt ´al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding´…

Massahysterie

Maar wanneer de massa haar zinnen op iets gezet heeft? Niets of niemand houdt de massa in bedwang, en allerlaatst wel het gezond verstand. Wanneer heel de wereld morgen afspreekt dat gras niet groen maar andersoortig, zeg violetazuurblauw van kleur is, dan is dat zo. Dan wordt dat de nieuwe realiteit. ´t Is een lichte vorm van massahysterie, en oh boy, kunnen beleggers hysterisch zijn?! Van extreem vol zelfvertrouwen en zelfs de gretigste hebzucht, kan het in luttele tijd naar dieppessimisme en totale wanhoop gaan. Leer mij beleggers kennen? (Oeps, ik ben er zelf één, al distancieer ik me van iets kopen, wat dan ook, in dit geval cryptocurrencies, louter omdat de koers ervan stijgt. Meestal is het zo dat de bedenkers van iets van twijfelachtige aard, in the digital space, de grote winnaars blijken. Degenen die heel snel volgen ook nog. Maar degenen die hoger en hoger kopen, van een kale reis terugkomen. Wijlen Simon Carmiggelt schreef ooit nog: ´´Ik hou niet van massa´s – geef mij de mensen maar één voor één´´…

Twijfel

Voor de beheerders van genoemd Covid Relief Fund is er niet alleen de ontnuchtering van 1 miljard te zien reduceren tot nauwelijks een derde van dat bedrag. Dit is ook nog eens India – en dat land wordt geregeerd door de grootste twijfelaars op het gebied van cryptowetgeving die je maar kunt denken (doen, niet-doen, of toch toelaten, of…)! Dus of en hoe en wanneer kunnen dit soort digitale muntjes, volatiel van aard en twijfelachtig van waarde, in klaar-voor-gebruik dollars of roepies omgezet worden…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: