Kroniek van aangekondigde massaontslagen en een boodschap van hoop

1

firedWe zitten momenteel en al 5 jaar trouwens in een wereldwijde crisis, economisch, financieel en monetair.  Nogal wat politici nationaal en internationaal spuien de laatste tijd berichten van beterschap.  Het licht aan het eind van de tunnel! We kunnen het zien! Het zal spoedig beteren.  Het ergste is achter de rug…  Kunnen ze anders, misschien wel tegen beter weten in? De grote boosdoener en ook het gevolg van al die miserie is de almaar oplopende werkloosheid.  Europa kent vandaag meer dan 21 miljoen mensen zonder werk.  Er is echter alles voor om te stellen dat in plaats van te beteren, de toestand eerder nog zal verergeren. De massaontslagen blijven maar doorgaan.

Massaontslagen en werkloosheid

  • De Franse producent van netwerk- en communicatieapparatuur Alcatel-Lucent gaat wereldwijd 10.000 banen schrappen oftewel 14 % van het personeelsbestand.
  • De Amerikaanse defensiereus Lockheed Martin stuurt 3000 mensen “met verlof”.  Toeleveranciers voorzien dan weer tot 5000 werknemers naar huis te sturen.
  • De Franse luchtvaartmaatschappij Air France plant 2800 nieuwe ontslagen.
  • De Italiaanse Banco Monte dei Paschi schrapt nog eens duizenden banen.
  • IBM ontslaat 3000 werknemers en dit kan oplopen tot 6000.
  • In Griekenland zullen hoogstwaarschijnlijk 25.000 ambtenaren op straat staan.
  • Blackberry gaat 40% van zijn werknemers ontslaan, zo’n 4500 mensen.

Het zijn maar de grootste headlines, de massaontslagen; we spreken nog niet over de talrijke veel kleinere lokale onheilstijdingen… Dit alles, deze nieuwe ontslaggolf, zal de wereldeconomie nog treffen in de komende maanden en jaren – dus wie durft zonder rode kaken stellen dat de economie “verbetert”?

Een kleine troost

Soms, heel uitzonderlijk maar toch, kan een ontslag echter de grootste gift zijn die je ooit kunt krijgen.  Een moment om je leven te beschouwen, te herbronnen, te starten ook met iets heel nieuws.  Een tot dan toe verborgen talent dat noodgedwongen aan de oppervlakte komt, een uitvinding, een uniek idee, een nieuw beroep dat in het verschiet komt te liggen.  Deze tien grootheden werden ook ooit ontslagen.  Het sloeg hen echter niet te neer, wel integendeel : ze zijn uiteindelijk internationaal bekende, succesvolle personaliteiten geworden!

Enkele voorbeelden

Walt Disney werd ooit ontslagen “omdat hij geen verbeelding of goeie ideeën” had.  Madonna kwam naar New York om beroemd te worden maar verloor al direct haar job als medewerkster bij een koffiebar.  Oprah werd ontslagen bij het avondnieuws en J.K. Rowling, voor ze doorbrak met de Harry Potter boeken, verloor haar baan als secretaresse. Misschien kunt ook ù, zou u ooit ontslagen worden of reeds werkloos zijn, deze lijst van prominenten wel te zijner tijd vervoegen…!

 

1 REACTIE

  1. Kunnen we een massa-werkloosheid van wel 80% verwachten wanneer de V.S. vanwege het schuldenplafond gaat wanbetalen en het gehele systeem instort?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.