Kun je de Amerikaanse verkiezingen kopen en wie is de cryptokandidaat?

Dat eerste is toch wat Bernie Sanders (VS, 1941) beweert, de grootste kanshebber voor de Democratische nominatie voor presidentskandidaat in november 2020. Hij heeft het dan over Michael Bloomberg, miljardair, die fortuinen spendeert aan mediaboodschappen. Grote tegenpolen, beide kandidaten, dat zijn ze in ieder geval. Het is altijd al zo geweest: om president te kunnen worden in de VS moet je reeds rijk zijn van jezelf. Zoals Donald Trump en genoemde mediamagnaat Bloomberg. Of je wordt gefinancierd door lobbyisten, drukkingsgroepen, waaraan je dan na verkozen te zijn trouw verschuldigd bent. De Amerikaan leeft, eet en drinkt bij gratie van zijn televisie. Het is ook een ongelofelijk indringend en sturend medium. De rijkste wint. Of is er met Sanders anno 2020 toch iets veranderd?

Witte raven

Echt onafhankelijke kandidaten zijn witte raven in dat land. Verkozen moet je worden, van sheriff tot openbaar aanklager, en van volksvertegenwoordiger tot president. Het heeft dan nog een oeroud, gecompliceerd en onlogisch kiessysteem. Waarbij je wel de meeste stemmen kunt halen, en toch niet verkozen wordt. Bernie Sanders doet het helemaal anders. Hij neemt niets aan, geen dollar, van niemand. Dat is gedurfd, maar het siert hem natuurlijk enorm. Waar deze oude man ook de energie vandaan haalt! Hij schijnt in ieder geval een groot deel van het ‘gewone’ volk achter zich te krijgen. De working class, degenen die zich door het politieke systeem achtergelaten voelen. (Waren die dan niet bediend door zetelend president Trump?) De jeugd! Bernie appelleert zelfs aan de jeugd, want ook die wil hij vertegenwoordigen zoals hij zelf zegt. Een groot deel van hen worstelt met aanzienlijke schulden, want voor echt kwaliteitsvol onderwijs moet je in de VS heel wat dollars op tafel leggen.

Pro crypto

‘Bernard Sanders is een Amerikaans politicus. Hij zetelde van 1991 tot 2007 namens Vermont in het Huis van Afgevaardigden en is sindsdien senator. Sanders is de langstzittende onafhankelijke in de geschiedenis van het Amerikaans Congres.’ (Wikipedia.org.) Dan de andere heer op leeftijd die eveneens de Democratische verkiezing wil winnen, Michael Bloomberg (VS, 1942). ‘Michael Rubens Bloomberg is een Amerikaans ondernemer en de oprichter van Bloomberg L.P. Van 2002 tot 2013 was hij de burgemeester van New York.’ (Wikipedia.org.) Als cryptoadepten zien we zijn stellingname tegenover de cryptowereld wel zitten. De consument beter beschermen in deze en een duidelijk wettelijk kader scheppen is een van zijn ambities.

“Cryptocurrencies have become an asset class worth hundreds of billions of dollars, yet regulatory oversight remains fragmented and undeveloped. For all the promise of the blockchain, bitcoin and initial coin offerings, there’s also plenty of hype, fraud and criminal activity,”

Coindesk.com

Schone handen

O.i. moet iemand die dergelijke hoge publieke ambten ambieert of bezet, vooreerst schone handen kunnen tonen. Niet zoals de rechter benoemd door Donald Trump die beschuldigingen van verkrachting met zich meedraagt. Niet zoals de president zelf, die een hele resem aan officieuze en officiële aanklachten heeft verzameld. Je wilt in de spotlights staan? Dan moet je voor alles brandschoon zijn. Om niet gechanteerd te kunnen worden. Om het goede, positieve voorbeeld te geven. In die zin heeft zo’n president een voorbeeldfunctie. Hierin is Sanders altijd geslaagd tot nu toe, maar Bloomberg niet.

Dubieus

‘Despite his late entry, Bloomberg has poured hundreds of millions of dollars into ad campaigns. As of press time, he is polling at roughly 16 percent, according to news site 538, enough to place second on the national stage. However, his candidacy has recently been rocked by allegations of racism and sexism, including from his support of New York’s infamous “stop and frisk” practice during his time running the city. Bloomberg has also reportedly settled a number of alleged sexual harassment cases and been accused of fostering a hostile work environment, according to The Washington Post.’ Coindesk.com

Danger ahead

De cryptowereld wil niets liever dan duidelijkheid, net als elke ander business. In die zin zouden we neigen naar Bloomberg als kandidaat, om het op te nemen tegen die andere miljardair, Donald Trump. Maar…neen, dan gaat het algemeen belang voor ondergetekende toch voor. Als er iets is wat de VS nodig heeft, heel dringend, dan is het échte ‘change’. Die probeerde de voorganger van Trump, Obama door te voeren. Daar is die slechts gedeeltelijk in geslaagd en daardoor waren zijn kiezers in hoge mate teleurgesteld. Er wordt nogal eens gedacht dat zo’n Amerikaanse president de machtigste man op aarde is. Maar dan houd je toch geen rekening met de gevestigde machten, die het een president heel moeilijk kunnen maken. The powers that be. Presidenten komen en gaan. Maar het is het militair-industrieel complex dat de lakens in feite uitdeelt. Een president die teveel buiten de gegeven lijntjes kleurt, maakt in se weinig kans. Je kunt ook gewoon vermoord worden in dat geval. Zo Bernie verkozen wordt en het tot hoogste verkozen ambtenaar schopt, is hij zijn leven niet zeker. Dat stellen wij hier, on record.

Eén reactie

  1. Met een aandoenlijke politieke afzettingsprocedure hebben de
    Democraten niet Trump, maar zichzelf in de voet geschoten. Ze weten maar al te goed dat niet één Democratische tegenkandidaat in staat zal zijn om in de boksring tegen Trump op de been te blijven.
    Inderdaad, so what? Tenslotte is de president niet meer dan een puppet van de deep state en duurt het nog lang tot de eindronde. In de
    komende maanden kan, nee, zál nog veel gebeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.