Kunnen Bitcoin en Ripple wel door één deur?

0

Is eerstgenoemde cryptomunt (BTC) belangrijker omdat dat ze opnieuw richting $9000 gaat? Als Goliath tegen David misschien, want de ripple munt (XRP) noteert aan nog geen halve dollar tegenwaarde in juni 2019. Bitcoin heeft ook de grootste marktkapitalisatie. Hoewel ripple niet ver af is op de derde plaats. Nee hoor, zegt het Amerikaanse ratingbureau Weiss Ratings. Meer nog, beide munten vullen mekaar perfect aan. Zo, hoe zit dat dan precies?

Dominantie

Het gevecht voor dominantie tussen BTC en XRP duurt verder, maar kunnen ze toch misschien naast elkaar blijven bestaan? Die vraag wordt gesteld op Cryptonewsz.com. Bitcoin is en zal waarschijnlijk altijd de drijvende factor achter de cryptowereld. Als oudste munt, als initiator van én alcoins en de populariteit van blockchain. De munt ook met de grootste marktkapitalisatie. ‘Out of the upcoming crypto projects, Ripple has emerged as the strongest contender for the Crown of the Crypto Kingdom.’ Het zal ‘m ook niet zozeer om prijs en investering gaan, aldus de commentator. Maar vooral om adoptie en gebruiksgemak, de praktische toepassingen.

Over koningen en commandanten

Weiss Ratings maakt een treffende vergelijking met koninkrijken en de geschiedenis. ‘(…) a King is born to rule, while a commander is destined to lead battles and win. Kings have seldom been good commanders, and commanders being good kings is an even more rare event.’ Net zo is het met bitcoin en ripple. De eerste is de grootste, met de meeste impact op de markt maar is ook relatief of toch optisch duur. Uiteraard wordt er gerekend na de komma, met acht cijfers zelfs, maar het blijft onpraktisch. Je kunt je nog steeds weinig voorstellen bij een omschrijving als 0,00023455 BTC. Weiss ziet daarom bitcoin als meer een munt voor ‘organizations with high-security digital infrastructure, like central banks, government ministries, international trade and commerce organizations, etc.’ Misschien wel een kandidaat om de Amerikaanse dollar te vervangen ooit?

Toekomst

De ripple munt daarentegen kan alles wat bitcoin niet of moeilijk kan. Ze wordt gedragen door een sterk team met uitstekende connecties, tot bij de Wereldbank en het IMF toe. Een munt beneden één dollar en makkelijker te hanteren. Voor overzeese transacties, geld versturen over de grenzen heen, lijkt dit de munt met de meeste toekomst voor praktisch, digitaal betaalverkeer. Aldus Weiss Ratings. Gemeenschappen voor en tegen belangrijke munten, zeg maar fans en tegenstanders of haters: die heeft ripple ook natuurlijk. XRP blijft voorlopig laag noteren en niet alleen optisch, net omdat nog te weinig gebruik gemaakt wordt van die munt. Aldus een van de verwijten van die tegenstanders. Haar blockchain groeit wel steeds meer in populariteit en dit wereldwijd.

Coëxistentie

Terwijl bitcoin nog wel eens in plaats of naast de dollar zou kunnen noteren, ooit, zit dat er helemaal niet in voor ripple. Toch zijn het beide betaalmiddelen geworden, die meer en meer gebruikt worden. Vandaar het besluit dat zij, BTC en XRP, mekaar helemaal niet uitsluiten. Zelfs mekaar niet in de weg lopen en dus heel goed nààst mekaar zich kunnen blijven ontwikkelen. Aldus het Amerikaanse ratingbureau, en wie zijn wij om hen tegen te spreken…