Kunnen we ons opmaken voor de grote rotatie?

2

Vandaag de dag zijn financiële markten veranderd in een psychologische patiënt. Goed nieuws is slecht nieuws, want het kan leiden tot minder kwantitatieve verruiming, terwijl slecht nieuws daardoor vaak een plus kan betekenen voor aandelenmarkten. Nieuwe all time highs worden gevormd, terwijl de economische groei nog lang niet terug is op het niveau van voor 2007. Investeerders worden dan ook langzaam maar zeker ongerust over deze beweging, maar so far so good.

Record aan nieuwe schulden verkocht

Hetzelfde fenomeen zien we ook steeds vaker terug op obligatiemarkten. Door de dalende rentes zijn bedrijven steeds meer geneigd nieuw schuldpapier uitgegeven. Eind oktober 2012 werd al voor een nieuw record van $306 miljard aan nieuwe schulden verkocht. Onderstaande afbeelding via Quartz.

bonds issue

Europese bedrijven moeten €8,6 biljoen herfinancieren

In 2012 is een nieuw record neergezet als het gaat om schulduitgiftes van corporaties. Volgens SIFMA werd er in 2012 voor in totaal $1,3 biljoen aan nieuwe corporate debt uitgegeven, hiermee passeert men het oude record uit 2007, toen er nog voor $1,1 biljoen aan leningen werden uitgegeven. Of hiermee een top is bereikt in de obligatiemarkt is allerminst zeker. Volgens het magazine Institutional Investor moeten Europese bedrijven voor het jaar 2016 nog € 8,6 biljoen herfinancieren en kan daar nog eens tussen de €1,9 en €2,3 biljoen bijkomen. Niet alleen de hoeveelheid baart zorgen, ook de rente die steeds verder daalt, is op termijn een probleem. De zogenaamde high yield obligaties noteren op historisch lage rentes. Deze obligaties noteren aan het begin van de 2013 zelfs onder de 6%.

Oververhitting obligatiemarkt?

De tsunami aan nieuwe leningen baart banken en centrale banken dan ook zorgen. Recent waarschuwde zowel Goldman Sachs als UBS dat de obligatiemarkt groeiende gevaren kent, zeker op de lange termijn. Hiermee zou een einde komen aan de jarenlange bullmarkt in obligaties. Ook de Federal Reserve waarschuwde dat lage rentes tot oververhitting in de obligatiemarkt konden leiden. “Prijzen van obligaties, agrarisch land, high yield en leveraged loans staan op historisch hoge prijzen”, aldus Kansas City Fed president Esther Geoge. Ook Bill Gross van obligatiebelegger PIMCO waarschuwde recent voor de risico’s die opkoopprogramma’s van centrale banken met zich meebrengen.

Grote rotatie: van obligaties naar aandelen?

De precieze timing is lastig, maar dat er een mogelijke rotatie aan zit te komen van obligaties naar aandelen ligt voor de hand. Met obligaties die over het algemeen minder liquide zijn dan bijvoorbeeld aandelen kan het dan ook verstandiger zijn om terughoudend te zijn met obligatieposities. De laatste maanden is al een lichte divergentie tussen bonds en stocks zichtbaar, maar om over een significante shift te praten is het nog te vroeg.

equity bonds