Laagste consumentenvertrouwen in 27 jaar

49

Het vertrouwen van consumenten is in februari 2013 naar een historisch dieptepunt gedaald. Het consumentenvertrouwen daalde met maar liefst 9 punten naar -44, het laagste niveau sinds de start van de metingen  in april 1986. Anno 2013 hebben we dus te maken met het laagste consumentenvertrouwen in 27 jaar, dat gaat lekker! Consumenten waren vooral pessimistischer over hun eigen financiële situatie. Ook het oordeel over het economisch klimaat verslechterde.

consumentenvertrouwen negatief

Minder vertrouwen in de toekomst

Op zich logisch dat steeds meer mensen somber zijn over de toekomst, want hoe meer werklozen, hoe minder geld beschikbaar, hoe meer mensen de hypotheek niet meer kunnen betalen, hoe minder bestedingen, hoe minder economische groei, hoe minder vertrouwen, enz. Nederlands consumenten waren in februari 2013 veel negatiever over hun financiële situatie dan een maand eerder. Hun oordeel over het doen van grote aankopen veranderde daarentegen niet. Per saldo verslechterde de deelindicator koopbereidheid met 12 punten en kwam uit op -32. Zo gering is de koopbereidheid niet eerder geweest. Ook het oordeel over het economisch klimaat is verslechterd. Per saldo daalde de deelindicator economisch klimaat met 5 punten tot -63.

Rabobank: ‘Alles komt weer goed’

Via Huizenmarkt-zeepbel hieronder een video van Boonstra (Rabobank). Ondanks dat de Nederlanders het steeds moeilijker krijgen, de werkloosheid afgelopen maanden fors is gestegen en de huizenprijzen inmiddels met bijna 10% op jaarbasis dalen, denkt de Rabo dat het allemaal wel weer goed zal komen. De eurocrisis is volgens de Rabobank binnen een jaar opgelost en de economie trekt in 2013 weer aan. Nu hopen dat de vastgoedbubbel ook niet verder uiteenspat? Wishful thinking? Lees: ‘Ook de Rabobank is niet het braafste jongetje van de klas‘.