Laagste exportgroei in anderhalf jaar

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei ruim 2% groter dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei in bijna anderhalf jaar. In april bedroeg de groei nog bijna 5%. Het volume van de invoer nam in mei met bijna 2% af. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. De omstandigheden voor de export zijn volgens de exportradar van het CBS in juli 2011 verder verslechterd.  

 

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 34,3 miljard euro. Dat is ruim 17% meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 12% tot 30,4 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,9 miljard euro. Dat is 1,8 miljard hoger dan in mei 2010.De handelswaarden zijn, in tegenstelling tot de volumecijfers, niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In mei 2011 waren er vier werkdagen meer dan een jaar eerder. Het werkdageffect en de prijsstijgingen verklaren samen het grote verschil tussen waardegroei en volumegroei.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen, minerale brandstoffen, voeding en dranken nam fors toe. Hogere prijzen voor olie en voeding speelden hier een belangrijke rol. De waarde van de invoer van chemische producten is iets gedaald ten opzichte van mei 2010. De uitvoer naar EU-landen nam sterker toe dan de uitvoer naar niet-EU-landen. Hetzelfde patroon is zichtbaar bij de invoer. De uitvoerprijzen waren 6,2% hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 6,1%. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van mei 2010 nauwelijks veranderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: