Laatste Corona nieuws: hoe verhoudt COVID-19 zich tot 2000 jaar pandemieën

Visualcapitalist kijkt achteruit en wel heel ver terug in de tijd. Tot aan de prille tijdrekening vanaf het jaar nul. Epidemieën en pandemieën (het verschil is dat deze laatste groter van omvang zijn, tot wereldwijd) hebben de mensheid altijd al geteisterd. De Zwarte Dood – de Pest in de Middeleeuwen, kennen we nog wel uit de geschiedenisboeken. Maar het was lang niet de eerste pandemie en ook niet degene met de meeste slachtoffers. De laatste 75 jaar vinden er wel méér dergelijke gezondheidscrises plaats, al kosten ze gelukkig minder mensenlevens. Onderstaand overzicht, gegoten in een infografiek, toont hoeveel pandemieën er wanneer precies plaatsvonden. En tegelijk wordt het aantal overlijdens gemeten. Hoewel Corona/COVID-19 in veel landen nog niet onder controle is, neemt ze wel af in sterkte, vanuit wereldperspectief.

klik hier voor de ware grootte

De informatie die we zo verkrijgen relativeert de huidige pandemie, al lijkt degene waarin je op een gegeven moment zit vast altijd het ergst. In de VS werd zo een triest nieuw record aan besmettingen opgetekend van 500.000 doden. 

NYTimes.com

Slechte cijfers

In het VK wordt de heropening van de scholen verwacht op 8 maart 2021. Maar pubs, restaurant, gyms en kleinhandelszaken moeten nog minstens een maand gesloten blijven. Nederland blijft tot 2 maart in lockdown, al probeert de horeca de overheid gerechtelijk tot opening te dwingen. Die wijst op de toegezegde uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL), op 21 januari 2021. Gisteren, maandag 22 februari 2021, stegen het aantal besmettingen in het land, net als het aantal ziekenhuisopnames en bezette bedden in intensive care. Dit gemeten tegenover afgelopen zondag. Wereldwijd dan volgens Worldometers.info: 112,3 miljoen besmettingen en 2,4 miljoen overledenen. Dit zijn de tien zwaarst getroffen landen door Corona/COVID: op nummer 1 de VS, en dan volgen India, Brazilië, Rusland, het VK, Frankrijk, Spanje, Italië, Turkije en Duitsland. Nederland staat op plaats 21 van de 219 landen en territoria van de wereld.

Corona protesten

Intussen komen burgers in tal van landen op straat om te protesteren tegen de zo aangevoelde strenge overheidsmaatregelen. Hopelijk dragen ze allemaal toch een mondkapje…

8 reacties

 1. Citaat: “In de VS werd zo een triest nieuw record aan besmettingen opgetekend van 500.000 doden.”

  We worden dagelijks letterlijk dood gegooid met statistische cijfers over coronadoden. De cijfers lopen op in de tijdlijn maar geven een vertekend beeld omdat de aandacht alleen uitgaat naar de coronasterftecijfers. Het zou beter zijn als de publicaties door overheden, (RIVM etc.) in een breder perspectief zouden worden geplaatst zodat bijvoorbeeld de oversterfte wordt aangegeven.

  Onder de 500.000 coronadoden in de VS zullen ongetwijfeld veel ongezonde Amerikanen met onderliggend lijden zijn, en senioren op hoge leeftijd. Obesitas komt veel voor in de VS. Kortom, de echte cijfers zien we niet. Joe Biden vond het nodig de vlag half stok te hangen. Voor wie? Iedereen denkt nu voor 500.000 coronadoden. Ik betwijfel dat. Zo wordt de bevolking overigens wereldwijd voorgelicht. Waarom? Zijn we allemaal dom?

  1. Yip, plus dat er nauwelijks verschil is tussen staten met zware maartegelen en deze die het ¨losjes¨ houden. Fear is the name of the game.

  2. Ja, we zijn dom, Gerrit!
   De 22 doden in verzorgingshuis Amersfoort ( afgelopen week) die stierven NA het vaccin, worden niet geteld als vaccindoden, maar als coronadoden.
   Ondertussen al bijna net zoveel doden als gevolg van vaccin, als gevolg van echte corona!

 2. Dag collega, we mogen toch ook het hoofd niet in het spreekwoordelijke zand steken, wel? Je schrijft, en terecht over ´ongezonde Amerikanen met onderliggend lijden (…), en senioren op hoge leeftijd. Obesitas komt veel voor in de VS.´ Maar wanneer die mensen besmet raken en sterven, dan wordt hun (al relatief kortere, toegegeven) levenseinde toch versneld? Dan sterven zij toch aan Covid, en niet aan obesitas of ongezonde levenswijzen, nietwaar?

  1. Ach Joost, we kunnen elkaar ‘dood’ gooien met cijfertjes en grafieken. Oversterfte door corona zal er absoluut zijn, wil ik niet ontkennen. Waar het mij om gaat is de panische reactie van overheden toen corona de status kreeg van pandemie. Door alle maatregelen geraakte de massa wereldwijd in een angstpsychose en veel ondernemers aan de rand van de afgrond. Een pandemie met sterftecijfers die in veel landen een percentage vormen van minder dan 1 procent.

   We moeten nu eenmaal accepteren dat we sterfelijk zijn en dat er af en toe (natuur)rampen, hongersnoden, epidemieën, oorlogen, enzovoort uitbreken die miljoenen slachtoffers eisen. In Afrika verwacht men een sprinkhanenplaag die mogelijk 39 miljoen slachtoffers tot gevolg zou kunnen hebben door de te verwachten hongersnood: https://reliefweb.int/report/kenya/threat-new-plague-locusts-kenya

   Oké(nou ja niet oké) is niet besmettelijk zoals virussen, maar toch. Gaat om veel mensenlevens. Niemand wil met covid-19 besmet raken als men niet zeker is van z’n eigen immuunsysteem. Zo barst het in ons leven van de onzekerheden. We dreigen nu door te slaan door de maatschappij stil te leggen omdat mensenlevens in de westerse economieën ineens zwaarder wegen dan het op peil houden van de welvaart voor de jongere generatie.

   Er sterven voornamelijk senioren aan covid-19 en daarvoor betaalt de volgende generatie een hoge prijs. Hier komen we dus terecht in een ethische discussie zoals ik in mijn columns al eens heb aangegeven. Alle grafieken en cijfertjes ten spijt, die laat ik voor wat ze waard zijn. Het is een lastige discussie. Ik wil niet de moraalridder uithangen want ik ben geen filosoof, maar hier ligt volgens mij de discussie. Mooi onderwerp voor een separate column. Maar voorleggen aan een echte ethicus zou ik denken.

  1. Portugal is een aardige. Behoorde lange tijd tot de landen met de laagste sterfte, plotseling schoten de cijfers omhoog, in februari kwam de EU met heel veel geld over de brug en nu schieten de cijfers weer omlaag. Tja.

 3. jEUst van brussel is als eu-troll hier om de agenda te helpen uitrollen.

  als je dat nou nog nie doorhebt moet je wel erg simpel zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.