Laatste nieuws Coronavirus/Covid19: Wordt de ‘oorlog tegen Corona’ weer een excuus om onze vrijheden in te perken?

‘Last updated: March 31, 2020, 09:55 GMT. De officiële cijfers van besmettingen en overlijdens door het Coronavirus:
Coronavirus Cases:
796,397
Deaths:
38,576
Recovered:
169,218.’ 200 Landen en territoria zijn getroffen, zeg maar heel de wereld. Plus volgens de prominente en zeer interessante website Worldometers.info nog ‘2 international conveyances: the Diamond Princess cruise ship harbored in Yokohama, Japan, and the Holland America’s MS Zaandam cruise ship.’

Ondertussen in Nederland

Pas in de namiddag komen telkens de nieuwste cijfers vrij. Maar we brengen u wat op dit ogenblik, 12:00 31 maart 2020, bekend is:

‘Status, incl. update 30-03

● 11.750 besmettingen, 864 overleden.
● Van alle besmettingen kwam 34,0% in het ziekenhuis, ligt 9,0% op de IC en is 7,4% overleden.
● 99% van de 355 gemeenten heeft een besmetting.
● 6,7 besmettingen per 10.000 inwoners, 0,35 per km².
● Samenvatting 30-03:
– toename: +884 besmet, +93 overleden.
– groei besmettingen: 8,1%.
– groei sterfgevallen: 12,1%.
– groei opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 14,6%.
– groei IC patiënten: 8,1%. Als deze groei zich doorzet zijn er van de 1.053 bedden over 7 dagen nog -765 bedden beschikbaar, een tekort dus.’

Nieuwe, bijzondere machten

We lezen het her en der en hadden zoal een donkerbruin vermoeden. De vraag die gesteld wordt is: gaan bepaalde overheden, nu het toegestaan is en zelfs ‘noodzakelijk’, om ‘streng’ op te treden, van de crisissituatie profiteren om de greep op burgers te versterken? Nog net valt ons oog op Xandernieuws.net. (Veel dank weer aan inzender R., die ons regelmatig interessante tips geeft.) Waar het volgende artikel is gepubliceerd:

Britse corona wet geeft overheid macht om iedereen zonder proces onbeperkt op te sluiten, te ‘behandelen’ en weg te werken

Bye bye persoonlijke vrijheden?

Zelf geloven we niet in complotten, samenzweringstheorieën. Die worden her en der toch geponeerd. Wat we ons wel kunnen voorstellen is dat sommige overheden opportunisten zijn. Handig gebruik durven maken van een gegeven situatie om er hun voordeel mee te doen. Niets menselijks is hen vreemd. Een overheid is ook maar een verzameling mensen. En die behouden wel liefst hun niet onfraaie positie. Zo hebben de VS ervan geprofiteerd om na de aanslagen op de Twin Towers van 2001, bepaalde wetten door te drukken. Lees dit goed: eender wie kan eender waar opgepakt worden, wanneer er een VERDENKING van terrorisme is. Door de Verenigde Staten, lees: de overheid, de regering, de CIA, de NSA, het FBI en noem maar op. Vlugvlug, ’s avonds laat, duizenden pagina’s voorgeschoteld aan Congresleden. En voor je het wist werd de Patriot Act doorgevoerd, gestemd. We zien de onnavolgbare Michael Moore nog voor het Congresgebouw staan, waar hij de wetmakers de vraag stelt. “Heeft u ze wel gelezen, allemaal, de duizenden pagina’s?” Dan horen we uit een andere bron dat wat te vermoeden is, bevestigd wordt. Neen dus, is het antwoord in het algemeen. Geen tijd. En trouwens: wie in een dergelijke ‘oorlogssituatie’ het waagde tegen te stemmen, was immers geen goede patriot (!) De naam alleen al, kom; PATRIOT Act… In een andere context: de VS hebben ooit een raket geproduceerd die de ‘Peacekeeper’ heet. De Behouder of Brenger van Vrede. Als dat allemaal niet Orwelliaans is, dan weten we het ook niet meer…

Oorlog

We schrijven niet zomaar in de titel: ‘weer’ een excuus. Daarmee bedoelen we: dit is nog gebeurd. Vaker. En dat is ook nog altijd gaande… Want ondertussen, wie houdt de tel bij? Zijn we allemaal als burgers in véél oorlogen verwikkeld. Zonder dat te willen. Zonder ons te vragen. En, het moet gezegd: ook zonder heel veel tegenstand van onszelf. De Coronacrisis wordt her en der officieel ook omschreven als een ‘oorlog’. Dat is opvallend en zeker niet onbelangrijk of gratuit. Want in love and war…u weet het: is zogezegd àlles toegestaan. Ook de vrijheden van burgers, àlle burgers, beperken, inperken, beknotten. Want: onder die burgers zitten misschien, mogelijk, waarschijnlijk, wel terroristen! Dat was de redenering tijdens die vorige ‘oorlog’. De oorlog tegen het terrorisme. Déze oorlog, die tegen het Coronavirus, zou bepaalde overheden wel eens heel goed van pas kunnen komen. We poneren het maar hé?! Herinner u nog een andere oorlog, tegen drugs. Ook die ‘oorlog’ (tot mislukken gedoemd vanaf dag één) maakte ontelbare miljarden vrij voor de bestrijding. Waarvan er absoluut zeker een deel aan bepaalde handen is blijven kleven! Nog altijd trouwens. Wapenhandelaars en defensiebedrijven zijn er goed mee gevaren. Ook de lobbyisten, die schatten verdienen bij positieve resultaten. Om maar te zeggen: het is allemaal belastinggeld. En wie betaalt dus mee, of vooral, voor al die ‘oorlogen’? De gewone burger, u en wij. Alle ‘gewone’ mensen…

Verdienen

Aan deze oorlog zal ook weer verdiend worden. We zagen op tv farmareus Johnson & Johnson melden dat deze het contract heeft binnengehaald (1 miljard dollar, om te beginnen) voor de productie van een remedie tegen Corona. Ze hadden nog niks hoor, hebben vandaag ook nog niks, maar dat bedrag is wel al binnengehaald. Wel hebben ze…ervaring met virussen. Dat is al heel mooi, toch? Neen: J&J moet nog beginnen. Ook dit moet snelsnel gaan, geen jarenlang onderzoek om een veilig en effectief medicijn te ontwikkelen. Neen, begin volgend jaar. In september al, wacht, misschien morgen al?! Want het is, uiteraard, weer heel dringend. Er sterven duizenden mensen! Dus wie kan hier bezwaar tegen maken? Ook typerend is: het moést absoluut een Amerikaans bedrijf zijn dat het virus gaat bestrijden. Dat diende zeker en vast breed uitgemeten worden in de pers.

Gevaar

Ook Eachother.org.uk gaat onder het dekzeil van de genoemde Britse wet kijken. Net als Xandernieuws dat doet. En daar is iets te zien dat absoluut…potentieel héél gevaarlijk kan zijn. Voor de oppositie vanuit burgerbewegingen. Voor de vrijheid van meningsuiting. Voor het recht om te demonstreren. Te protesteren tegen de (Britse) overheid. Mensen, dat is géén klein bier! De overheid verzekert de Britten dat het voor hun bestwil is. Dat ze de nieuwe machten die ze krijgt met deze wet, NOOIT zal misbruiken…. Tja, mogen, kunnen, durven de Britse burgers dat ook geloven…? ‘Health secretary Matt Hancock has said that the Act gives “the government the powers it needs to protect lives”. He added that new measures “will only be used when it is absolutely necessary and must be timed to maximise their effectiveness”.’

Conclusie en waarschuwing

Maak de mensen bang, ook banger dan absoluut noodzakelijk, in crisissituaties. Een ‘oorlog’ is zo’n crisissituatie. Allemaal wilden, willen we ‘beschermd’ worden. Tegen de gevaren en het geweld van de drugswereld. Tegen terroristen. En nu tegen een dodeliijk virus. We weten het: het is allemaal voor ons dat ’t gebeurt, en met de ‘beste bedoelingen’ hoor. Alleen riskeren we wanneer alle oorlogen voorbij zijn (nooit dus!!) straks géén vrijheden meer te hebben. Maak de mensen bang en ze zijn als was in je handen. Het is zo’n oeroude strategie?! De Overheid Beschermt Ons. We zullen maar hopen dat dit ook klopt zeker…?

Eén reactie

 1. Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/1535978526/hoekstra-door-het-stof-te-weinig-empathie-getoond-ten-opzichte-van-zuid-Europa%5D“Hoekstra door het stof: te weinig empathie getoond ten opzichte van Zuid-Europa” het volgende:

  Hoekstra door het stof: te weinig empathie getoond ten opzichte van Zuid-Europa

  DEN HAAG – Minister Hoekstra van Financiën heeft laten weten dat hij vindt dat hij niet goed gereageerd heeft op de oproep vanuit Zuid-Europa om hulp in deze coronacrisis.

  Op https://nos.nl/liveblog/2328932-hoekstra-ik-was-te-weinig-empathisch-wil-zuid-europa-helpen.html het volgende:

  Hoekstra: we waren niet empathisch genoeg

  Minister van Financiën Hoekstra zegt dat hij niet empathisch genoeg is geweest in de richting van Zuid-Europa. “We hadden vorige week, ook ikzelf, beter naar voren moeten brengen dat we willen helpen. Dat hebben we te weinig empathisch gedaan. Dat hebben we zo verwoord dat het tot weerstand heeft geleid”, zei hij in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

  Zuid-Europese landen willen hulp van de Europese Unie om de coronacrisis te bestrijden. Ze willen onder meer gebruikmaken van het ESM, het noodfonds van 410 miljard euro. Maar het kabinet wil dat alleen onder strenge voorwaarden toestaan. Daar kwam de afgelopen dagen stevige kritiek op.

  “Medische middelen zijn nodig, daar wil ik graag over praten”, zegt Hoekstra. “Er wordt terecht een beroep gedaan op onze solidariteit. Wij zijn er onvoldoende in geslaagd om uit te leggen wat we wél willen doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.