“Lonen in Nederland véél te hoog”

innovationBovenstaande uitspraak komt van hoogleraar Tom Wilthagen. Nederlanders zijn veel te dure arbeidskrachten in vergelijking met de werkende burgers in de omliggende landen. De professor Institutionele en Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt zei dit naar aanleiding van het begin van het nieuwe academische jaar. We leggen de bedoelingen van de professor uit.

Pak hem niet op die ene zin

Want de professor zegt ook “We hebben op het gebied  van producten met hoge toegevoegde waarde een voorsprong van 5 jaar op China, daar hebben we er meer van nodig“.  Het gebrek aan innovatie zit hem hoog, baart hem oprecht zorgen, en daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. We mogen en moeten dan ook die “Nederlandse lonen veel te hoog” sterk relativeren; de professor bedoelt: voor wat een groot deel van de werkers doet; repetitieve, afstompende arbeid, slechts uitvoerend, nooit zelf bedenkend.

Het intellect is al wat ons nog rest!

We zitten op het laagste niveau van economische groei met Italië en Estland, slechter dan Duitsland en België.  Dat moet je zien te doorbreken“.  Wilthagen hamert op innovatie en terecht.  Kijk: de goedkope productie hebben we naar het buitenland gestuurd. Dat buitenland (lees maar gerust: China en India) heeft snel geleerd en geabsorbeerd. Al vlug ging het over naar dagdagelijkse taken overnemen. Zo wordt de boekhouding van Lufthansa inmiddels in India gedaan en zijn overal call-centers opgericht. Wat rest de Westerse wereld dan nog? Het intellect…

R&D is het enige en juiste antwoord

“Ja, je zou graag de nieuwe Google hier laten ontstaan.  Ons beste businessmodel drijft op producten met een hoge toegevoegde waarde zoals de ASML-machine en fijnmicroscopie.  We hebben op dat gebied een voorsprong van 5 jaar op China maar we hebben er meer van nodig”.  Laten we met gedenkwaardige woorden van de professor eindigen : “Ik ben een optimistisch mens maar vrees blijvende haperingen.  Arbeid is gewoon te duur.  Meer uren voor minder geld is onontkoombaar.  Maar dat is draaglijk als we de nieuwe markten creëren, van bedrijven, instellingen en burgers samen.  Het is niet hopeloos maar de Engelse socioloog Giddens zei : The World Does Not Owe Us A Living.  Afglijden zou er on-Nederlands zijn maar dat scenario is niet uit te sluiten“.

9 reacties

 1. Als we doorgaan met de globalisering kan dit verhaal kloppen.
  Daarom moeten we stoppen ermee.
  Maak de prijzen van producten net zo duur als Europese.
  Dan komen die multinationals op hangende pootjes terug.
  Immers het vervoer zorgt dan voor meerkosten.

 2. R&D, juist ja. Meer robots en zo. Ivoren toren groei gezwam. Lekker voor de Chinezen uitrennen. Doe dat maar zelf, prof, het zijn jouw ambities, niet de mijne.

 3. Als de man bedoelt lonen te hoog voor geleverde prestatie, ja ik ben het met hem eens. Vooral in de ambtenarij en politiek. Ook in vele andere disciplines zoals schilders, stukadoors, aangesteld directeuren en bedienend personeel in voor de meesten het salaris te hoog ten opzichte van het geleverde. Er zijn echter ook vele bedrijfstakken die veel te weinig krijgen.

 4. De lonen zijn (altijd) te laag. Kijk maar naar de elite (bovenste 1%), die wordt in verhouding steeds rijker.

  De lonen moeten dus flink omhoog om weer in de pas te lopen. Dan kan ook de consumptie weer oplopen en gaat de economie weer draaien.

  In de 60er jaren kon een man alleen voldoende verdienen om goed te leven, nu moet niet alleen de vrouw werken ,ook kinderarbeid is al noodzaak geworden (Studenten).

  Conclusie we zijn veel armer geworden, moeten harder werken en meer uren om nog een normaal bestaan te hebben.

  De salarissen in de BRIC landen moet vertienvoudigen, dan komt er pas evenwicht en kunnen de mensen daar ook normaal leven ipv als slaaf.

 5. lonen te hoog ja, één oorzaak: te veel belasting! dit is al heel oud nieuws. te veel belasting op arbeid en teveel beperkende regels heeft productiviteit van nl de das om gedaan. beperkte productiviteit in combinatie met te veel schulden = failliet!

 6. “Zo wordt de boekhouding van Lufthansa inmiddels in India gedaan en zijn overal call-centers opgericht.”

  Wow, meen je dat nou? Nu pas? Dat deden ze al in de jaren 90 van de vorige eeuw in de VS. Hoeveel loopt het zootje hier eigenlijk achter?
  Plus, veel bedrijven zijn er in de VS al van teruggekomen. Een callcenter in New Delhi betekent misschien lagere kosten. Als klanten weglopen naar de concurent, wegens dit soort onzin, komt men snel van de koude kermis thuis en kunnen die raja’s zo weer terug naar hun sloppenwijken.

 7. Weer zo een verstrooide hoogleraar met de naam Tom Wilthagen.
  In de volksmond benoemd men dit als een geiten wollen sokken figuur die vreselijk beschermd door pappie en mammie een studie kon af maken , en zich nu een maatpak veroorloofd.
  Zich niet een keer uit de naad hoefde te werken voor een paar extra centen om even een voorbeeld te noemen , om op vakantie te gaan .
  Welnee dit zijn van die dromers op een roze wolk die totaal wereldvreemd zijn , en met de regelmaat van de klok iets stompzinnig de wereld in slingeren anders hebben ze geen aanzien of geen verdiensten .
  Dagelijks worden wij in de maling genomen door een Pinoccio regering die alleen maar oog hebben door het braafste jongetje van de klas te zijn in de EU , banken en landen overeind houden met ons belasting geld , en de rente voor dit smerige valse spel mogen u en ik ophoesten in de vorm van bezuiniging .
  U begrijpt wel waar dit naar toe leid , juist ja , steeds hogere uitgaves dus ook eindeloos meer schuld , dus ook meer rente , een kleuter kan het ze ook nog uit leggen .
  Van verkeerde bezuinigingen gaan bedrijven failliet , kunnen hun personeel niet meer betalen en krijgen geen krediet meer .
  De gewone man of vrouw merkt het in hun portemonnee , langzaam maar heel zeker sloopt het ons en de verzorgingsstaat .
  In plaats van deze graaiers en Staatsrovers te berechten gaat men ze belonen om onzin te mogen uitkramen waarbij vele arbeiders nu al loon inleveren uit angst hun baan te verliezen.
  Lopen sommige D66 Kamerleden zich de deur plat om de leeftijdgrens voor AOW en Pensioen op te hogen naar 70 jaar terwijl in de naaste buurlanden België en Frankrijk het nog steeds houden op 60 jaar.
  Begrijpt u het nog , één EU volgens Eurofielen Pechtholt , Rutte en Samson.
  Tegen veel mensen zou ik zeggen , denk even na , denk aan het kwartje van Wim Kok 1991 , het was een tijdelijke maatregel , maar deze toenmalige premier van Nederland die ooit een vakbondsleider was had de dievenmoed om tot de dag van vandaag deze tijdelijke accijnsverhoging op brandstof nog steeds te innen .
  Het is nu 2013 , 22 jaar lang worden wij nog steeds belazerd door het stelletje leugenaars uit Den Haag , die graag hun oor te luister leggen bij mensen zoals Tom Wilthagen , die vind dat wij te veel verdienen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.