Maakt Obama zich zorgen over Bitcoin?

2

bitcoinBitcoin zet zijn snelle opmars verder en ook in Canada worden de eerste automaten voor conversie geplaatst. De ATM is onder andere te vinden in Vancouver. Je kunt er Canadese dollar omwisselen voor Bitcoin en omgekeerd; identificatie gebeurt via de handpalm. Ook in Cyprus kunnen mensen al geruime tijd Bitcoin pinnen.Bronnen bevestigen inmiddels dat de Amerikaanse president Obama aan de voormalig CEO van Google, genaamd Eric Schmidt, tijdens een diner in het Witte Huis de vraag stelde of hij zich zorgen moest maken over de opmars van de digitale valuta.  Waarschijnlijk heeft hij zorgen over de positie van zijn Amerikaanse dollar.

De opkomst van een digitale munt

Bitcoin, afgekort BTC, is elektronisch geld dat je opslaat op je computer in de vorm van een digitale portemonnee; je kunt er mee betalen aan en ontvangen van iedereen met een bitcoinadres. Dit is bijvoorbeeld het Bitcoin-adres van Biflatie.nl: 17Qe6Xpd34oGf1TvZRx6FNzz3VVgsSKy6G. Het is digitaal geld dat niet centraal gecreëerd is, niet gemanipuleerd kan worden en waar inflatie niet bestaat, er kunnen namelijk geen Bitcoins worden bijgemaakt. Er zijn momenteel bijna 12 miljoen Bitcoins in omloop. Bitcoin werd ontwikkeld in 2009 door een persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De wisselkoers van BTC is aanzienlijk gestegen afgelopen weken. De huidige koers ligt inmiddels weer ruim boven de $200,-.

In China stijgt de bekendheid van Bitcoin

Dat de waarde van de digitale munt blijft stijgen, komt onder andere door de stijgende populariteit van Bitcoin in opkomende landen, zoals China. Mt Gox was altijd de grootste exchange om Bitcoins te verhandelen, maar inmiddels is die ingehaald door de Chinese exchange BTC China. Hierdoor blijft volgens Wired de vraag naar de munt stijgen. De waarde van de digitale valuta in Chinese Yuan is de afgelopen tijd naar een nieuw record gestegen. Hier lees je overigens meer oorzaken voor de recentelijke prijsstijging.

Bitcoin Conferentie 2013

[youtube id=”M4tgNi5gle0″ align=”center”]

Het is erg moeilijk om aan accurate cijfers te komen over het aantal gebruikers van Bitcoin tot nu toe wereldwijd, maar schattingen variëren van 500.000 tot 1 miljoen. Wel is duidelijk dat meer en meer bedrijven digitaal geld accepteren als betaalmiddel. Recentelijk werd duidelijk dat de Chinese zoekgigant Baidu betalingen in Bitcoin accepteert.