De perikelen rond het Evergrande vastgoedconcern in grote financiële problemen, met vertakkingen in zoveel delen van de Chinese economie, zijn nog zeker niet van de baan. De financiële markten kijken met argusogen naar wat in het Rijk van het Midden gebeurt. De overheid gaf ondertussen al een kleine financiële injectie aan de bankensector, en het is afwachten verder. Of de noodzaak zich aandient voor meer  dergelijke tussenkomsten. In principe is het Chinese bestuur niet meer geneigd om speculatie in het algemeen die slecht afloopt, te ´redden´. Zo wil zij wel in meer sectoren oververhitting tegengaan, en vermijden. De plaatselijke vastgoedsector is daarom ook berucht. Iedereeen die zelfs maar van ver te maken heeft met de financieel-economische sector, als beleggers alvast, hoopt natuurlijk dat e.e.a. geen Lehman Brothers Bis wordt. Oftewel een tweede Kredietcrisis zoals in de VS in 2008, ook toen veroorzaakt door ten eerste: teveel geld in de markt, funny money. En ten tweede: de bubbel die dit veroorzaakte in de Amerikaanse vastgoedsector. Madelon Vos houdt ons verder op de hoogte hierover, en over nog veel meer. Zoals de oplopende inflatie, de bitcoinkoers die flink onder druk staat, de War on Cash en de rentepolitiek van de Amerikaanse Federal Reserve. Let´s watch and learn:

6 reacties

 1. Mocht Evergrande omvallen, zal China dan ook besluiten om de Amerikaanse Dollar te dumpen, waardoor de Dollar zijn functie als wereldreservemunt verliest en er een ongekende financiële crisis op ons afkomt?

 2. Interessante stelling of vraag DrM. China is de tweede grootste houder van US Treasuries, in augustus jl. nog voor 1 trillion (biljoen) dollar, maar dat was ook de vierde maand dat China de hoeveelheid lichtjes afbouwt. Te wijten aan de politieke e.a. spanningen tussen China en VS. Het is in feite een geweldige macht die het land over de Verenigde Staten heeft, inderdaad. Nogal wat landen zouden zeker liefst zien dat de dollar die status verliest. (Ik ook). Maar ik denk niet dat China zich kan permitteren om E. te laten vallen, compleet. Het zou heel gezond zijn, dat wel, als waarschuwing nationaal om de speculatie tegen te gaan; maar ook een enorm risico inhouden van verspreiding naar banken, beleggingsfondsen, internationaal ook zeker, de aandelenbeurzen zouden waarschijnlijk ook crashen,,, Ik denk dus niet dat dit gebeurt. Dank om dit op te werpen!

 3. RTL-nieuws besteedde vanavond ruime aandacht aan Evergrande: https://www.rtlnieuws.nl/economie/tv/video/5255798/een-nieuwe-crisis-wankelende-chinese-vastgoedreus-maakt-beleggers

  Als de mainstream media zorgelijke berichten verspreiden over een mogelijke aanstaande crash dan zou je denken dat beleggers daarop vooruit zijn gelopen. Echter zijn de beurzen vandaag wereldwijd weer aangetrokken na de dip van gisteren, dus een signaal dat men vertrouwt op een reddingsactie van de Chinese overheid. We gaan het zien.

 4. Het is niet enkel China met evergrande. Ook in de VS komt zit er een extreme
  crisis aan te komen o.a met de commerciele vastgoedmarkt. Als je beseft dat de
  bezettingsgraad van commercieel vastgoed teruggezakt is naar ca 30% dan komen ook in de VS een paar grote schulden bommen tot ontploffing. In de EU
  is het echt niet anders. We gaan het zien komende maanden.

  Intressant en up to date crisis lijstje:

  1. corona tekorten
  2. aantasting van de particuliere rijkdom, verarming van de samenleving en investeerders
  3. ontwrichtende digitaliserings- en technologiecycli
  4. zombificatie, economische dynamiek, toeleveringsketen
  5. vergrijzing vs, europa, china
  6. vertrouwenscrisis in centrale banken en politieke klasse
  7. internationale spanningen, oorlogsrisico’s, valutacrisis
  8. inflatie, stagflatie en hyperinflatie
  9. ESG-ideologieën
  10. verliezen werkgelegenheid
  11. September en oktober worden beschouwd als de slechtste beursmaanden.
  12. extreme pandemie scenario’s in Q4 2021 en Q1 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: