De andere politieke machtsblokken in de wereld zouden niets liever zien dan een Europese Unie die geen unie meer is. De Verenigde Staten voorop. Vandaar hun steun aan het VK dat uit die Unie stapt. Is gestapt. Zal stappen. De Brexit die alle media zozeer beheerste is wel sinds 2020 door een ander virus, Corona, compleet naar de achtergrond verschoven. Maar ook China en Rusland zien vast liever een verdeeld Europa. Want: vergeten we als Europeanen niet te vaak dat in samenwerking, in eenheid, net kracht en macht zit. ‘Eendracht maakt macht’ is zo de nationale wapenspreuk van buurland België, evenals van de Zuid-Afrikaansche Republiek, Bulgarije en de Republiek Haïti. Het was de zinspreuk van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en van de nauw met Nederland verbonden stad Emden. (Wikipedia.org).

De bom

Uitgerekend Duitsland heeft een juridische bom gelegd onder die Europese eenheid. Collega Welbergen schreef er eerder al over. Het land c.q. haar rechtbank is het helemaal niet eens met wat die EU doet of wil doen. Is dat verstandig op monetair gebied maar misschien onverstandig politiek gezien? We laten het even in het midden, maar net Duitsland; zo’n proponent altijd van de Unie? Als onderliggende delen een zekere macht geven aan het geheel, moeten zij dan niet consequent zijn? Je staat een zekere zeggenschap af, ten voordele en nut van dat geheel? Dat voor iederéén werkt, tenslotte? De bedoeling van een ‘vereniging’ is natuurlijk dat je meer baten dan lasten geniet. Maar ook kun je niet alle acties of belissingen van dat geheel gaan betwijfelen. In vraag stellen. Je moet je toch je bereidheid om een bepaalde zeggenschap af te staan, herinneren. Gegeven bij toetreding. Niet?

1 + 1 = 3

Ondergetekende beseft goed dat zijn standpunten pro de EU niet populair zijn. Op Biflatie althans toch. Collega Gerrit ziet u als lezer dan veel eerder als ‘uw’ stem tégen Europa, nietwaar? Het zij zo. Geachte collega Welbergen en ik zijn het soms wel, maar vaker ook niet eens met mekaars standpunten. Is dat erg? Dacht van niet. Want we werken wel samen. Voor en aan een groter geheel. Biflatie wordt daarmee meer verscheiden, meer divers, pluralistischer en, hopelijk, ook béter. Ik denk wel dat ik voor hem spreek als ik stel dat zo 1 + 1 wel 3 wordt. In ieder geval is die juridische ondermijning van het EU gezag ook hoofdonderwerp van Madelon Vos’ recentste videoboodschap. Eens kijken en luisteren wat zij hier over te zeggen heeft? Alltijd intelligent, altijd interessant; opvallend trouwens voor iemand die nog zo jong is:

7 reacties

  1. De vrouwen bij het NOS journaal zijn ook jong en mooi en kunnen het ook heel mooi (vertellen).
    Alleen zit er een helle redactie achter die alles uit zoekt en op schrijft zodat ze het alleen maar hoeven voor te lezen. Zo is het ook met dit filmpje van mevrouw Vos.

  2. “Mooi toegelicht Joost dat wij het onderling niet altijd eens zijn. Is niet erg want we werken wel samen voor een groter geheel, namelijk Biflatie.nl. De site word daardoor meer divers en pluralistisch, en hopelijk ook beter.”

    Oké, mee eens. Echter jouw optelsommetje dat hierdoor 1 + 1 wel 3 wordt klopt natuurlijk niet. Ik zou zeggen je vergeet onze lezers die onze columns van commentaar voorzien. Onze lezers maken deze alternatieve website nog meer divers met hun aanvullende opmerkingen en meningen. Ook onze lezers zijn het niet altijd eens met hetgeen wij als auteurs in onze stukken ventileren. Hun aanvullingen en opinies maken deze site als discussie-platvorm compleet. Soms worden interessante links ingebracht en ontstaat daardoor een leuk discussiedraadje. Daarom wil ik onze lezers meenemen in jouw optelsommetje en is juist hun bijdrage een vette 1 die het sommetje kloppend maken.

  3. Een eurofiele mening niet populair? Het is de EU die niet populair is. ‘Democratische’ technocraten die de democratie hebben vermoord, ter wille van partijpolitieke, handelspolitieke en persoonlijke privileges.

    Duitsland. De kritiek van duizenden mensen en organisaties werd jarenlang niet gehoord. Ze gingen tot aan de constitutionele rechter in Karlsruhe en kregen ook daar steeds een vette nul op hun rekest. Omdat het Hof tot nu door dik en dun de agenda volgde van het pro-EU establishment.

    Is het een wonder dat de niet-gehoorde klagers zich organiseerden en zich -vaak zonder speciaal politiek oogmerk- aansloten bij de ‘Alternative’ (AfD)? Waardoor ze prompt werden weggezet als (rechtse) populisten en complotdenkers.

    Zo bezien wemelt het van de virussen en de bommen die de gevestigde orde ‘bedreigen’. Geesten, die het politieke kartel zélf uit de fles heeft gelaten en met geen mogelijkheid meer het zwijgen kan worden opgelegd.

    https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/504099/Wer-Buerger-als-Verschwoerungs-Theoretiker-verunglimpft-tappt-in-eine-gefaehrliche-Falle

  4. Ik ben op zich wel voor een europa. Maar helaas de huidige opzet vd eu deugt niet. Het is beter om de eu op te splitsen in een oostelijk deel, zuidelijk deel en noord europees deel.

    1. Ik heb het al vaker uitgelegd dat ik voor een EU ben maar dan niet meer dan een handelsunie met open grenzen voor handel en personenverkeer. Toen de euro kwam was ik aanvankelijk positief maar naar mate de begrotingstekorten van veel landen alsmaar oogluikend werden toegestaan en ook het beleid van de ECB, met al zijn beteugelende maatregelen, een negatief effect had op de economische groei van de zogenaamde sterke landen kreeg ik het politieke spelletje door. Met de invoering van een muntunie werd de komst van een politieke unie door de politieke leiders van de machtigste EU-landen als noodzakelijk gezien.

      Alleen met een sterk centraal leiderschap zonder autonome staten met eigen parlementen kan de unie zich opwerpen als een sterk machtsblok tegenover andere wereldmachten. Zonder het gemekker van democratische parlementen die met hun divergerende belangen centrale besluiten alleen maar in de weg zitten. We hebben gezien hoe de Sovjet Unie ten onder ging. Laten we daar een les uit trekken. Ik stel mij zo voor dat de inwoners van al die verschillende culturen niet graag hun autonomie afstaan ten gunste van het grotere belang van een machtsblok.

  5. Het publieke vertrouwen in EU en instituties is uniebreed compleet naar de komkommers.
    Niet alleen politiek, maar ook economisch en monetair nadert het uur ‘exit’ voor EU en euro. ‘Deutschland braucht eine eigene Währung’. Zeventiende deelstaat Nederland mag vast mee naar een nieuwe Duitse munt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: