Madoff overleden maar Overheden Ponzi is onsterfelijk

Zo formuleert Peter Schiff het, en als econoom en fervent hard currency proponent zal hij het wel weten zeker? In Schiffs geval zijn dat dan edelmetalen met goud voorop. Bernard Madoff heeft zijn laatste zucht gelaten, maar de adem van ´Governments´ is er één van zeer lange duur. Oneindige fiatgeld creatie, is dat wat de (wereld) economie nog doet draaien? Hoe kan deze levensvatbaar zijn wanneer hij alleen nog op schulden stoelt? En toch, en toch; dat kan allemaal wanneer we dat samen afspreken. Nou ja – ´samen´. Dat betekent in de praktijk de overheid die met haar centrale bank onder één hoge hoed spelen. Een toverhoed eigenlijk. Zo één die we kennen steevast gebezigd door goochelaars dan, u weet wel? Jawel, en geen handiger goochelaars dan zij die geld toveren uit het niets.

Een minder economisch geschoold iemand zou dan kunnen zeggen – als de Staat geld tekort heeft (het eeuwige liedje), dan drukt ze dat toch gewoon bij? (Ik hoor dit letterlijk nog beweren van tijd tot tijd, in de kringen waarin ik vertoef…misschien moet ik maar ander gezelschap opzoeken…) Been there done that, zouden Mobutu (Zaïre) en Mugabe (Zimbabwe) antwoorden, als ze dat vanuit het graf nog konden. Vandaar het beruchte 100 trillion (biljoen) Zimbabwaanse dollarbriefje. ´t Was op het einde, in 2015, nog´Z$ 35.000.000.000.000.000 voor één Amerikaanse dollar´ waard. (Ik had zelf nog zo´n echt briefje op mijn werktafel liggen, maar dat is door verhuizen kwijt geraakt. Nou ja, veel armer ben ik er niet op geworden, door dit verlies…) Papiergeld met ontelbare nullen op gedrukt, fiatgeld dat almaar minder waard wordt; dat is wat wel voorspeld wordt voor de Amerikaanse dollar. En zelfs de euro, want op ons continent weet de ECB ook hoe een geldpers bedienen. Het ergst van al is dan nog dat dit ons geld betreft, dat van u en mij…think about it?!

Wikipedia.org

 

 

Bitcoin, het alternatief wordt mainstream?

En kijk: we willen alweer lenen, nog bijlenen. ´We´ is dan de Europese Commissie, die graag jaarlijks 150 miljard euro ziet binnenkomen. ´t Is voor een´herstelplan´, en wie wil er nu niet graag herstellen van opgelopen Coronaschade? Waar dat lieve bedragje jaarlijks vandaan moet komen? Dat wordt dan geleend op de kapitaalmarkt, o.m. door het uitgeven van nieuwe (groene) obligaties. (Benieuwd wat voor rente die wel zullen beloven…) Maar  – en zo kennen we genoemde tovenaars weer – ´ook maakt de commissie gebruik van diverse andere middelen van financiering.´ Ja dat zal wel! Konden wij als burgers dat ook maar zeggen…NOT! Trouwens: dat kunnen we, dat hebben we, zulke ´andere middelen van financiering´, toch? Ze vallen onder de benaming of term ´bitcoin´. Da´s tenminste (digitaal) geld waarvan er steeds minder op de markt komt. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.