Het coronavirus gaat steeds meer knellen. De angst om het virus te verspreiden zit er diep in bij de bevolking, voortkomend vanuit de adviezen van de medische wetenschap(RIVM) die de overheid adviseert bij hun beleidsmaatregelen. Als wetenschappelijk viroloog ben je nu eenmaal gefocust op het specifieke onderdeel van de gezondheidszorg dat verspreiding van pandemische ziekten moet bestrijden. Wanneer er dan een virus opduikt dat zeer besmettelijk is dan ben je er als de kippen bij om jezelf en de medische wetenschap belangrijk te maken. Er zijn niet voor niets miljarden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek.

De overheid waakt over ons 

Westerse economieën, maar inmiddels ook de opkomende economieën, hebben een zwaar accent gelegd op de verzorgingsstaat waar van de wieg tot aan het graf voor je wordt gezorgd. De overheid waakt over ons, we hoeven ’s nachts niet wakker te liggen. Overdag kunnen we gerust naar ons werk en naar school gaan of van onze oude dag genieten. Niets aan het handje, alles onder controle. In de moderne verzorgingsstaat neemt de gezondheidszorg een belangrijke positie in. Is onbewust de belangrijkste sector waar de economie op drijft.

Complottheorieën

De stelregel is dat met een gezonde bevolking de economie ook gezond kan draaien. Stel je voor dat bij het uitbreken van een pandemie de halve bevolking besmet raakt en mensen niet kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Als meerdere sectoren stil komen te liggen is de economische schade niet te overzien. Om die reden is het RIVM een belangrijke schakel wanneer door de WHO een alarm wordt afgegeven dat een zeer besmettelijk virus zich razendsnel verspreidt over onze aardkloot. Of beter gezegd onder de aardbewoners die druk doende zijn om de aardkloot te bevuilen. Een vreemd toeval dat een pandemie de aardse bevolking teistert terwijl op onze aardkloot het ijs smelt en de bossen in vuur en vlam staan. Een complot bedacht door de elite, zo roepen complotdenkers op het internet. Op diverse alternatieve online-media kom ik vreemde lezingen tegen die een ander soort nieuws brengen dan onze mainstreammedia(MSM). Ongefundeerde meningen maar ook bewezen theorieën. Soms lijkt het of de MSM ‘moeilijke’ theorieën uit de weg gaat. Dan is het lastig schakelen als je zowel de MSM volgt maar ook de alternatieve onlinemedia.

De internet-tamtam

Het is natuurlijk onverantwoord om niet bevestigde berichten zomaar klakkeloos te verspreiden via de MSM. Stel je voor dat onze dagelijkse nieuwsuurtjes en journaals bol staan van onbevestigde berichten. Dat zou chaos creëren onder de bevolking die niet meer weet waar ze aan toe zijn. Mensen worden onzeker en graven zich in. Er ontstaat maatschappelijke verdeeldheid als pas veel later blijkt dat onbevestigde geruchten niet blijken te kloppen. De MSM dient het maatschappelijk belang en daarom moet er betrouwbare screening zijn bij het publiceren van nieuwsberichten.

Alternatieven

Echter zien we dat sinds de opkomst van de groeiende (alternatieve) online-diensten en sociale media er een behoorlijke toename is van het verspreiden van onbevestigde berichten, het bekende fakenieuws. Het is de internet-tamtam. De straattaal, de burengeruchten, de marktpraatjes, en alle soorten roddels die met gemak verspreid worden via de sociale media. Het is oppassen geblazen. Niet voor niets passen de eigenaren van de sociale media, niet helemaal toevallig de machtige techbedrijven, steeds meer censuur toe. Zodra je een bericht met de woorden ..warte .. iet volledig spelt wordt dat bericht door Facebook of door Google van het internet af geflikkerd. Hiermee wordt duidelijk hoe groot de invloed is van de eigenaren van online-platforms.

Nepnieuws of journalistiek nieuws

Wil ik daarnaast gelijk opmerken hoe groot de invloed is van de mediagiganten die de ‘vrije pers’ hebben ingelijfd in hun machtige concerns. Bijna 80 procent van de betaalde Nederlandse kranten is in handen van twee Belgische bedrijven: Mediahuis en De Persgroep. Hoe zit het dan met de persvrijheid van onze MSM. De verschillende kranten brengen vaak gelijkluidende berichten uit dezelfde nieuwsbronnen. Het (gemanipuleerde) journalistieke nieuws is een vreemde tegenhanger van het online nepnieuws. Door de ongecontroleerde groei van alternatieve online-media en de sociale media worden veel mensen het bos in gestuurd. Men raakt de weg kwijt en verdwaalt in de brij aan onbevestigde berichten en theorieën. Je bent zomaar een complotdenker of een virusgekkie wanneer je berichten op de alternatieve media voor waar aanneemt en achter een paar biertjes op een verjaardagsfeestje aan de visite verkondigt dat Corona niet bestaat. En dan wordt niet de concurrent van Heineken bedoeld.

Eigenwijs of eigen wijsheid

Op dit moment is er weinig kans dat je als virusgekkie wordt versleten omdat er geen verjaardagsfeestjes mogen worden gevierd. Dus is er nauwelijks tegenspraak van de ‘betweter’ die zijn uitleg geeft met onderbouwing van harde feiten. Het is dwalen door de vele theorieën die op het internet rondwaren. Je zou de weg volledig kwijt raken als je niet een eigen analyse weet te maken van de enorme geruchtenstroom op de sociale media. Met zelfreflectie en analyserend vermogen moet je proberen om met eigen analyse de juiste conclusie te trekken. Een beetje eigen wijsheid, niet eigenwijsheid, zou ook goed van pas komen. Kortom, het is in deze moeilijke tijd van ‘vrijheidsberoving’ een lastige opgave om een juiste analyse te maken van alle herrie dat zich over de maatschappij verspreidt.

Van radeloosheid naar verdeeldheid

Er is veel radeloosheid in de samenleving dat automatisch leidt tot verdeeldheid. Voorbeelden genoeg. Kijken we naar de verkiezingen in de VS die bijna een revolutie ontketenen. Kijk naar de internationale verdragsorganen waar nauwelijks nog besluitvorming plaatsvindt door interne verdeeldheid. Vergaderingen worden beëindigd met nietszeggende persverklaringen waar je alle kanten mee op kunt. Om dicht bij huis te blijven hoeven we ons maar te richten op de EU. In EU-conferenties worden meningsverschillen doorgeschoven naar de volgende conferentie zonder tot een pasklare oplossing te komen. Kijk naar het voorstel van Oostenrijk om het land open te gooien voor de wintersport, dan zien we stevige protesten van andere EU-lidstaten.

Solidariteit?

Solidariteit is ver te zoeken. Straks weer een vergadering over het EU-coronanoodfonds dat feitelijk een verkeerde naam draagt, maar daar gaat de interne discussie niet meer over. Waar het ook niet over gaat is de ongerustheid onder de bevolking van de lidstaten waar lockdowns sociale onrust veroorzaken. Het behandelen van serieuze problemen wordt doorgeschoven. Waar zijn de politici met ruggengraat. Waar blijven de politieke partijen die het opnemen voor het volk.

Onderdrukking

Als we kijken naar het politieke klimaat in eigen land dan zegt de scheuring of misschien de teloorgang van de grote ledenpartij FvD genoeg over hoe erg de verdeeldheid is onder politici maar ook onder de (bestuurs)leden van politieke partijen. Het uiteen vallen van een nieuwe partij staat niet op zichzelf. Het is een teken van de tijd. Een signaal dat er onmin heerst op de achtergrond. Besluiteloosheid in de politiek geeft aan dat de wanhoop nabij is. Tolerantiegrenzen zijn bereikt. Als de massa lijdt onder scheefgroei en inkomensongelijkheid dan is dat een vorm van onderdrukking, vooral in het laatste decennium. Veroorzaakt door globalisering en de macht van de multinationals die de politiek in de houdgreep heeft. Een langzaam proces dat naar een dramatisch einde gaat. Een einde dat wordt ingezet door een virus. De discussie of het virus een pandemie is of een ‘gewone epidemie’ verdeelt de samenleving. Afwijkende meningen worden weggewuifd als complottheorieën. Toch worden die steeds meer gedeeld door de massa nu de “vrijheidsberoving” langer lijkt te gaan duren.

Virus zet de politiek schaakmat

Het is een samenspel van economische neergang en van overheidsbeteugeling die de broeiende ondergrondse veenbrand weldra bovengronds zal doen opvlammen. Signalen van sociale en politieke onrust zijn er volop. Het zal niet bij de scheuring van één politieke partij blijven. Binnen de gevestigde partijen is ook de nodige reuring ontstaan. De kans bestaat dat ontevreden leden van politieke partijen zich gaan roeren als de partijprogramma’s in 2021 niets te bieden hebben aan de massa. Er valt namelijk niks anders te bieden dan bezuinigingen, lastenverhoging, belastingverhogingen met  enorme bijdragen aan het EU-klimaatplan en EU-coronanoodfonds, enzovoort, enzovoort. Alle beloften zoals verbetering van koopkracht berusten op valse aannames van achterhaalde socialistische ideologieën die in deze 21ste eeuw zijn achterhaald door een snelle omkering van de actualiteit. De werkelijkheid is namelijk dat een ziekteverwekkend organisme dat nog kleiner is dan een bacterie de wereldwijde economie en zijn globalisering weet stil te leggen. Laat dit even doordringen: een minuscuul organisme heeft de mensheid in een houdgreep. Het coronavirus zet de politiek schaakmat.

Maak je weerbaar

De oplossing van een crisis is simpel, althans zo denkt de overheid. Start de vaccinatie en de economie draait daarna weer op volle toeren. Tegelijk een financiële injectie om de besmettelijke schuldenberg op te lossen, dat wordt even geregeld door de centrale banken, maar zal snel zijn uitgewerkt. Maakt niet uit, dan maken we het “kredietserum” daarvoor zelf aan. Net zoals de persoon die eigen immuniteit opwekt tegen een virus. Ook heel simpel, gewoon weerstand bieden en stoppen met aflossen van schulden. De schuldenpuinzooi wordt dan automatisch afgeschreven op de balansen van schuldeisers met afwenteling van hun verliezen op de samenleving. Komen we terug bij AF en is het monopolyspelletje van ‘eindeloze’ monetaire stimulering afgelopen. Kunnen vaccins en stimulerende middelen weer de kast in. Allemaal afkicken, de mensheid heeft z’n lesje geleerd. Bouw zelf immuniteit op, maak jezelf weerbaar voor de vijand. Laat je niet volstoppen met toeslagen en subsidies van overheden en opgedrongen entstof van multinationale farmaceuten. Word zelfredzaam en zelfstandig. Leg een moestuintje aan, koop kippen en een koe. Terug naar de eenvoud, terug naar de natuur, weg met ons rugnummer, dat verrekte BSN. Niet alles digitaal, het verknoeit de moraal.

GW

6 Responses

  1. Goed opgemerkt. Je raakt inderdaad uit je evenwicht met zoveel misleidende informatie. MSM, alternatieve media? Wat is waar, wat is niet waar? Weet u het nog? Steken we niet allemaal de kop in het zand?

 1. Opvallend dat de Nederlandse MSM weinig berichten over de enorme rellen in Parijs, maar ook in andere Europese steden. In Parijs werd zelfs het gebouw van de Centrale Bank in Parijs door demonstranten in brand gestoken. Voor veel Fransen een symbool van onderdrukking. Frankrijk kondigt meer beteugelende wetgeving aan die persvrijheid en bewegingsvrijheid beteugelen. Een tendens die ook in andere buurlanden is waar te nemen.

  Veel nieuwe wetgeving heeft betrekking op beperking van bewegingsvrijheid en staat los van de tijdelijke coronawetten die een beperkte ‘houdbaarheid’ hebben. Waarom eigenlijk?

  https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/507874/Demonstranten-zuenden-Frankreichs-Zentralbank-an

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/153673031/meer-dan-zestig-politiemensen-gewond-bij-protesten-in-frankrijk

 2. Dat de Nederlandse MSM je laat zien, wat men wilt dat je ziet is niets nieuws. Het valt alleen nu meer op tijdens Corona, omdat veel mensen nu meer bovenop het nieuws zitten. Maar idd, dat men met de berichtgeving over rellen zeer selectief te werk gaat, was mij ook al opgevallen. Café Weltschmerz heeft enkele zeer goede interviews de laatste tijd.

 3. Mijn opa, rooie rakker in een Roomsche omgeving, die alles in de wildste wereldgeschiedenis had moeten doormaken, zei al een mensenleven geleden: “De krant? Door de leugens die er in staan krijg ik dame zelfs de kachel nog niet aan!”
  Toch bleef hij zijn abonnement trouw betalen. Omdat hij elke dag even wilde schaterlachen bij de stripverhalen ‘Smidje’ en ‘Pa Pinkelman & Tante Pollewop’.
  Hij zou er geen bal meer aan vinden nu. De blijde lach gedigitaliseerd tot een grimas, ontluikend groen van de humor verpletterd onder een betaalde leugenlawine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: