Maisprijs stijgt naar hoogste punt in 30 maanden

4


Hoe meer mensen er op deze aardkloot bijkomen, hoe meer mais er wordt geconsumeerd. Ga maar na, cornflakes, brood, maisolie, popcorn, zetmeel, dorito’s, Afrikaans mais-speeksel-bier
en zelfs de echte bourbon whisky bevat minimaal 51% mais. Ook kippen zijn gek op de gele maiskorrels. En hoe meer kippen er worden genuttigd door de mens, hoe meer mais er weer door de kippen wordt opgepeuzeld. Tevens hebben we als mens ook uitgevonden hoe we mais kunnen vervormen tot brandstof, biogas wel te weten. Die mais wordt overigens ook wel ‘energiemais’ genoemd. Of die biobrandstoffen wel beter zijn voor het milieu is overigens nog maar de vraag. Feit is wel dat de prijs van mais afgelopen weken is opgelopen tot het hoogste punt in de afgelopen 30 maanden. De prijs staat nog onder het recordniveau van de voedselprijzen crisis in 2008, namelijk $7,50 per bushel, maar het gaat weer die richting op. Volgens Bloomberg is de voornaamste reden voor de stijging van de maisprijs de toenemende vraag naar ethanol (biogas) vanuit China en de slinkende voorraad mais in de VS.

Maandag steeg de prijs van de Amerikaanse maisfuture met een procentje tot zo’n $6,80 per ‘bushel’. In een bushel kan ongeveer 35 liter. Year To Date noteert de prijs van mais ruim 8% in de plus. Ten opzichte van tien jaar geleden is de prijs van mais zo’n 250% gestegen. De stijgende prijs van mais is allemaal onderdeel van de explosie van de voedselprijzen. Eigenlijk net zo als in 2008, echter bracht toentertijd de kredietcrisis uitkomst.

Nu de prijs van een vat brent olie rond de $100,- schommelt stijgt de vraag naar alternatieve brandstoffen. Door deze ‘nieuwe’ vraag kan de boer dus kiezen tussen energie en voedsel. Eerder deze maand kwam de wereldvoedselorganisatie FAO met de mededeling dat de globale voedselprijzen naar een nieuwe record waren gestegen. ( lees: ‘World food prices reach new historic peak’). Op maandbasis stegen de voedselprijzen in januari met 3,4%. De FAO waarschuwde dan ook voor een nieuwe wereldwijde voedselcrisis. Frankrijk kwam met een voorstel om de speculatie in mais en ander voedsel te reguleren, om verdere prijsstijgingen tegen te gaan. Ook de protesten en opstanden in Tunesië en Egypte hadden voor een deel te maken met de stijgende prijs van voedsel.

Er gaan ook andere geluiden op. Zo zei Jim Rogers in een interview met Rtl Z dat het goed is dat de prijzen van voedel wereldwijd aan het stijgen zijn. Hij vindt dat speculanten niet de schuldigen zijn, want deze nemen de commodities niet daadwerkelijk af. Rogers vindt hogere voedselprijzen noodzakelijk omdat dit goed is voor de boeren in India en China. Over de arme mensen die steeds meer moeten betalen om aan hun eten te komen in deze opkomende markten houdt de heer Rogers echter minder rekening. Bekijk hier het hele interview over de voedselprijzen met Jim Rogers.