Marc Faber: China is grote kredietbubbel

Volgens Mr. Dr. Doom himself is de ‘kolossale kredietbubbel‘ in China momenteel het grootste gevaar voor wereldwijde investeerders. China is qua omvang de tweede economie te wereld. Alleen de economie van de Verenigde Staten is groter. Ondanks dat de Chinese economie nog fors groeit, zijn de economische activiteiten aan het afkoelen. Zie hieronder de ontwikkeling van het Chinese Bruto Binnenlands Product vanaf 2010.

grafiek china economische groei

Faber op BusinessInsider: “Whether they [Chinese government] can ensure continuous growth will depend on reforms and how to deflate the colossal credit bubble we have in China. This is going to be a huge problem because we have so much underground credit, questionable loans outstanding and questionable investments“. Volgens Dr. Doom zal de Chinese economische groei mogelijk verder terugvallen in de toekomst. Hij wijst daarbij onder andere op exportstatistieken van Japan en Taiwan.  De Chinese economie groeide in 2012 7.8% op jaarbasis. Het target voor 2013 van de Chinese overheid is bijgesteld naar 7,5% economische groei. Daar kunnen wij in Nederland nog een puntje aan zuigen. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de Nederlandse economie met 0,9% op jaarbasis.

7 reacties

 1. Dokter Doom of Dokter Droom: ik zou ze allebei niet geloven… Ik vraag me wel eens af wat er van deze wereld zou overblijven wanneer je alle gelul, bullshit, theorietjes, Sylvestereijffingertjes en toekomstvoorspelleritis er vanaf zou halen…

  1. Zoals de meesten van jullie. Overdag luisteren naar je baas , s’avonds naar je wijf en dan oordelen over iemand die zijn oordeel geeft. Ik weeg het mee in mijn eigen oordeel. En waarschijnlijk heeft hij wel gelijk. zeven vette jaren en daarna zeven magere jaren.

 2. Ik las laatst dat een van die spooksteden inmiddels helemaal vol zit met mensen en bedrijvigheid. Ik ben de link even kwijt.
  Soms denk ik dat een of andere looser die weer geld nodig heeft gaat kwijlen bij een net opgeleverd project. Uiteraard wonen daar niet a la minuut mensen in. Ik zat als puber in de Bijlmer en dat stond me een partij leeg… binnen een paar jaar zat het propvol…
  Je zou dubbelcheck moeten doen bij meerdere Chinezen en over een langere periode…

 3. De verplaatsing van de door export gedreven economie naar een meer binnenlands gedreven economie of beiden vergt veel crediet. Hier kan men spreken van een noodzakelijke crediet bubbel. Echter tegenover Crediet staat de fundamentele zekerheid van de alsmaar groeiende goud voorraad.
  mvg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.