Marc Faber: China is grote kredietbubbel

7

Volgens Mr. Dr. Doom himself is de ‘kolossale kredietbubbel‘ in China momenteel het grootste gevaar voor wereldwijde investeerders. China is qua omvang de tweede economie te wereld. Alleen de economie van de Verenigde Staten is groter. Ondanks dat de Chinese economie nog fors groeit, zijn de economische activiteiten aan het afkoelen. Zie hieronder de ontwikkeling van het Chinese Bruto Binnenlands Product vanaf 2010.

grafiek china economische groei

Faber op BusinessInsider: “Whether they [Chinese government] can ensure continuous growth will depend on reforms and how to deflate the colossal credit bubble we have in China. This is going to be a huge problem because we have so much underground credit, questionable loans outstanding and questionable investments“. Volgens Dr. Doom zal de Chinese economische groei mogelijk verder terugvallen in de toekomst. Hij wijst daarbij onder andere op exportstatistieken van Japan en Taiwan.  De Chinese economie groeide in 2012 7.8% op jaarbasis. Het target voor 2013 van de Chinese overheid is bijgesteld naar 7,5% economische groei. Daar kunnen wij in Nederland nog een puntje aan zuigen. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de Nederlandse economie met 0,9% op jaarbasis.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie