Mario Draghi waarschuwt voor terugval economie

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft donderdag 4 april 2013 laten weten dat de rente in de eurozone ongewijzigd blijft op 0,75%. Tevens zei hij dat het risico op een nieuwe terugval van de Europese economie nog steeds erg groot is. Wat Draghi ook nog liet weten is dat de situatie in Cyprus geen ’template’ is geweest voor eventuele toekomstige bailouts. Dat u het even weet, mijnheer Dijsselbloem. Hieronder de gehele persco.

31 reacties

 1. Wat dit soort trekpoppen beweren staat 180 graden op de waarheid…
  Haal je geld van de bank en bewaar het thuis.

  1. Als iedereen dat doet, dan stort de economie in, nog afgezien van de toename van woninginbraken die je mag verwachten.
   Het volk moet initiatief nemen tot een gigantische volksbank, die voor 100% transparant is, geen bonussen aan bestuurders, maar de balkenende norm. De rente zal misschien niet hoog zijn, maar het risico ook niet.

   1. @VB Ten eerste doet niet iedereen dat….slechts diegenen die doorhebben dat de boel straks toch inklapt.

    En ten 2e wie is er nou eigenlijk naief en leeft er in een droomwereld…
    Waarom denk je dat wanneer er een nieuw clubje beheerders van jouw zgn volksbank zich dan wel aan de regels gaan houden?

    Een radicale draai is nodig en geld zoals we dat nu kennen mag van mij de deur uit.
    Vandaar dat ik ook zeg , haal het eraf , of zet het om in PM en lange termijn gebruiksmiddelen. Want spaargeld en pensioenen zijn de volgende grijpdoelen van de satanisten.

    1. Eindelijk wordt je concreet. Dat waardeer ik, echt !
     Een beter advies is er niet.
     Baartjes goud en zilver om straks weer te verkopen voor een nieuwe munt. Die girale nullen op je beeldscherm of papieren afschrift zijn snel niet meer waard dan je beeldscherm en respectievelijk de prijs van oudpapier. Wakkere mensen zetten al hun geld zo snel mogelijk om in edele metalen. Stel dat je nog een lening kan krijgen, doen! Die lening verdampt bij de grote klap ook en de prijs van edele metalen neemt dan toe. Win win!

     1. Of ze je laten wegkomen met je lening niet aflossen is de vraag…..
      Lenen lijkt me niet echt wijs.

 2. waarschuwen voor terugval economie?

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/cijfers/werkloosheid/default.htm

  kijk eens op de de website van het centraal bureau statistiek,
  bij het aantal ww/bijstand uitkeringen 700.000,
  kijk dan bij het aantal arbeidsongeschiktheid/wajong uitkeringen 700.000,
  besef je dan dat zzp-ers niet meetellen (ongeveer 1.000.000 in Nederland) ,

  begin dan te huiveren, de Nederlandse economie valt al enorm terug,

  Draghi hoeft niet te waarschuwen, hij kan gewoon concluderen dat er een terugval is.

 3. Vandaag een heel artikel in de economie pagina van de volkskrant. Het artikel begon ermee dat de winkelverkopen van Wallmart tegen vielen dit kwartaal. Het slechtste kwartaal sinds 2003 geloof ik (misschien ook wel in de geschiedenis van het bedrijf). En toch geven de onderliggende macrocijfers van de economie van de VS best wel een goed beeld. Volgens deze cijfers zijn en de hoge aandelenkoersen op wallstreet gerechtvaardigd en staat de economie van de VS als geheel er goed voor.

  Nou goed na bestudering van verschillende macro -economische cijfers was, of beter gezegd is de conclusie dat de economie van de VS in een depressie zit met een o.a. een werkloosheidcijfer van 23 %…

  De huizenverkopen stijgen omdat er private equitie fondsen de huizen opkopen en zo ging het maar door in dat artikel.

  De algemene teneur is (overigens ook beleid van de centrale banken wereldwijd) dat als de beurskoersen ondersteunt worden dat het dan allemaal wel goed komt.

  Enerzijds lees ik dat centrale banken wel oneindig geld kunnen blijven creeeren, anderzijds lees ik dat dit niet zo is.

  Wat zouden volgens jullie argumenten en factoren kunnen zijn dat centrale banken zoals de fed en ecb moeten ophouden met het opkopen van schuldpapier?

  Ik denk dat alleen de politiek dit geldcreatieproces kan stoppen omdat men verwacht dat er hyperinflatie kan optreden.
  Duitsland is een land dat toentertijd met de Weimar-republiek met hyperinflatie te maken had en er gaan nu anno 2011, 2012 en 2013 steeds meer weerstand komen in duitsland dat de ecb zomaar niet dat potentieel waardeloze schuldpapier moet opkopen van de feitelijk failliete zuid-europese landen.

  Het is niet te geloven dat 2/3 deel van de staatsobligaties die de VS en Groot-Britannie uitgeven opgekocht moeten worden door de centrale bank van hun eigen land!
  Inmiddels hebben we dit in de EU inmiddels ook gehad maar ik geloof dat het vooralsnog incidenteel was dat staatsobligaties van Spanje en Italie door de ECB opgekocht moesten worden.

  Het is heel paradoxaal. Als de ECB en de FED de staatsobligaties niet meer opkopen van hun land(en) die respectievelijk de euro en de dollar gebruiken, gaat het heel erg mis want dan gaan banken, overheden en bedrijven heel erg snel failliet..
  Blijven ze de inefficiƫnt en ineffectief opererende overheden en bedrijven en banken wel ondersteunen, dan gaat het uiteindelijk ook mis en zijn de gevolgen structureel misschien nog wel veel erger.

  Volgens het volkskrant-artikel van vandaag is deze situatie ontstaan door de invloed van de 1 % die erg rijk zijn en erg veel invloed hebben op politici.

  Ik zou zeggen dat de schuldvraag toch uiteindelijk bij de bankiers ligt die ik er van verdenk met voorbedachte rade deze financiƫle paradox bewust gecreƫerd hebben.

  Het kan toch geen toeval zijn dat je steeds hetzelfde patroon ziet, eerst een onroerend-crisis, dan de aandelencrisis, vervolgens een land die bijna failliet gaat en vervolgens dramatische bezuinigingen moet doorvoeren om net niet failliet te gaan en toekomstige generaties die met dramatisch hoge schulden en rentelasten worden opgezadeld.

  Ik hou mijn hart vast met de onroerend-bubbel die in nederland aan het leeglopen is.

  1. ” Ik zou zeggen dat de schuldvraag toch uiteindelijk bij de bankiers ligt die ik er van verdenk met voorbedachte rade deze financiĆ«le paradox bewust gecreĆ«erd hebben.”

   Goed gezien, Paul.

   en de daders zijn de K-families die de Centrale Banken wereldwijd in PRIVE-bezit hebben.

   Punt.

   1. Weet je KTM,

    Ik heb 6 a 7 jaar geleden een dvd-tje gezien van een vriend van me die me daarop wees. Deze dvd ging over de nwo en hun agenda.
    Toen wilde en kon ik het nog niet geloven maar of ik zit met een tunnelvisie naar het nieuws te kijken, luisteren en lezen of die nwo-bilderberg-rothscild agenda klopt gewoon.
    Conclusie van die nwo-dvd was dat de 1 % de andere 90 % als slaaf wil. Of misschien wel als energiebron, waar men probeert door middel van manipulatie van het ruilmiddel weer een bepaalde hoeveelheid energie af te tappen van de energiebron met de naam mens.

    Als ik dan om me heen kijk en me probeer te verdiepen in organisaties dan is het bijzonder ondoorzichtig om te achterhalen wie nu het grootste aandelenbezit heeft bij organisaties.
    Nou goed als je dan gaat kijken waar de meest economische macht ligt dan kom je uit bij een centrale bank.

    Ik geloof dat de ecb vooralsnog een europese staatsbank waarbij landen aandeelhouder zijn is maar dat de fed een private bank is.
    Maar wellicht dat grote europese banken aandeelhouder zijn van de ecb echt keine ahnung.

    Ik weet wel dat heel veel banken in europa nog leningen op de balans hebben staan waarop ze moeten afschrijven.

    Maar ktm leg mij eens uit hoe het kan dat de ecb in prive handen is terwijl ik lees in de krant dat de eu landen aandeelhouder zijn van de ecb?

    Hebben ze geheime notulen? Geheime aandeelhouders?

    1. @Paul, het onderscheid tussen ‘in prive handen’ en ‘in handen van de staat’ of de eu landen zijn aandeelhouder is slechts van formele betekenis. Feitelijk maakt de lange arm van de internationale elite de dienst uit. Zelfs de politiek zelf is in handen van de elite. Formeel vertegenwoordigen ze het volk.
     Dat is in ieder geval wel wat meer en meer gaande is.

     Kijk maar.

     http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/04/machtsgreep-elite-nadert-voltooiing/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=machtsgreep-elite-nadert-voltooiing#.UV3yhxEaySM

    2. Beste Paul,

     Je weet zelf het antwoord wel.
     Volg het geld…
     Kijk alleen de presidentsverkiezingen in de USA of de oorlogen die de yankees starten.
     De vraag is of je kan stellen dat er Ć©Ć©n NWO is of dat er meerdere groepen zijn. Ik ben geneigd te stellen dat er meerdere groepen zijn die al dan niet samenwerken. Denk aan Rothschild in Europa en Rockefeller in USA maar ook de militaire industrie, farmaceutische industrie en voedselindustrie.
     Kijk ook naar rokende kanonnen als Saudie Arabiƫ.
     Merendeel van 911 verdachten kwamen daar vandaan. Bin Laden is een Saudiƫr. SA heeft als geen andere dictatuur lak aan mensenrechten. Assad verbleekt erbij. Toch doen die yankees er geen ruk aan. Sterker nog, ze steunen ze. Waarom? Omdat SA als een altijd gewillige hoer alles in WC papier met dollar opdruk verhandeld, er wapens van terugkoopt en militaire basissen toestaat.
     Als Hussein, Gadaffi en Assad hadden gebukt voor een IMF aderlating en in Dollar waren blijven handelen zaten ze nog stevig in het zadel.
     Wist je dat CIA her en der mensen zonder vorm van proces mensen van straat plukten en in de landen van genoemde dictators liet martelen?
     Het gaat niet om democratie maar om geld.
     Maar leg dat al die loonslaven in de trein maar eens uit.
     Druk als ze zijn met hun dure speeltjes.
     Het slikken van de rode pil laat je niet wakker worden in een rozentuin.
     Dan had je het bij een zio gecontroleerde blauwe pil moeten laten.
     Nu zal je een wakkere paria zijn in zombieland.

     PS
     Ik schrijf het wat gekscherend maar dat is nou eenmaal mijn cynische en sarcastische toon.

     1. Beste Moerstaal,

      Ik denk dat je gelijk hebt en dat ik inderdaad het antwoord zelf weet.
      I just donĀ“t like the idea that iĀ“m not in controll of my life.
      Maar ik heb sterk de indruk dat er op dit forum meer mensen er zo over denken.

      Het vooruitzicht van de wakkere paria in zombieland of moet ik zeggen de huidige werkelijkheid van de wakkere paria in zombieland went maar erg langzaam.

      Het economisch nieuws wordt op veel fronten steeds surrealistischer. Maar goed zolang iedereen zijn eurootjes blijft gebruiken en trouw naar de voetbalwedstrijden blijft kijken, blijft iedereen in de blauw gekleurde werkelijkheid.

      Ik ben te moe om te typen. Ik ga naar pauw en witteman kijken dat werkt bij mij beter dan de beste slaappil.

  2. @Paul
   De economische realiteit is de afgelopen decennia steeds complexer geworden terwijl de onwikkeling van de macro-economische theorieƫn daarbij ver zijn achtergebleven, en daarom begrijpen economen er eigenlijk steeds minder van, en zullen er nooit en te nimmer eensluidende inzichten en dus ook voorspellingen zijn. Alle parameters die van invloed zijn hebben we niet in beeld, en al helemaal niet hoe belangrijk ze zijn en hoe ze elkaar beinvloeden. Dat is ook niet zo vreemd natuurlijk want economie handelt over het gedrag van mensen, en tot nog toe gaan de modellen uit van rationeel gedrag. maar de mens vertoont ook heel vaak irrationeel gedrag. Zelfs als het gedrag van de mens altijd rationeel zou zijn dan nog is macro-economie te complex.
   Als niet econoom luister ik natuurlijk wel naar economen, maar alleen als materiaal om mijn eigen ideeen samen te stellen. Sommige ideeƫn en meningen van economen vind ik ronduit lachwekkend, en andere zijn inspirerend,
   Feit blijft dat economen vaak beleid voorstaan dat haaks staat op dat van andere economen, daaruit kun je concluderen, dat de macro-economie als wetenschap in de kinderschoenen staat, en ik persoonlijk denk dat dat zo zal blijven. Niet omdat economen niet slim zijn, maar omdat het te moeilijk is.
   Vaar op je eigen intuĆÆtie.

   1. beste vb,

    ik denk dat het een groot goed is om je eigen ideeen samen te stellen. Voor de meeste biflaten op dit forum is dat een vanzelfsprekendheid. Echter in de werkelijkheid is 9 op de 10 mensen daar niet meebezig.

    Ik neem je advies ter harte, varen op mijn eigen intuitie. Und jetzt werde ich schlafen gehen.

 4. En vandaag kwam de Raad van State met een rapport waarin staat dat de overheid flink de uitgaven moet beperken, waardoor de verzorgingsstaat versoberd wordt. Op http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3420122/2013/04/04/Raad-van-State-de-crisis-is-niet-van-tijdelijke-aard.dhtml lees ik dan ook:

  “Nederland zal na de crisis niet meer zo zijn zoals het was. ‘Een crisis die vijf jaar aanhoudt, kan moeilijk nog als crisis worden aangeduid.’ De verhouding tussen burger en overheid verandert, sociale zekerheid is niet meer vanzelfsprekend, burgers zullen steeds meer in hun eigen onderhoud moeten voorzien.”

  Amerikaanse toestanden op korte termijn?

  1. Ja, vooral door EU beleid zal er enorme aanslag op de publieke voorzieningen en sociale zekerheid plaatsvindem. Daarnaast zal de gemiddelde burger de enorme verrijking van de elite moeten ophoesten.
   Dat zijn precies de toestanden die je in de vs op dit moment ziet, Als de lidstaten steeds meer bevoegdheden aan Brussel overdragen, zal dit proces in een stroomversnelling komen doordat door democratische vervreemding de elite alle macht naar zich toe kan en zal trekken.
   Daarom hoop ik dat de anti-europese sentimenten dit jaar gaan escaleren. Ik vind het behoud van onze souvereiniteit, en onze cultuur ( die gaat er ook aan ) zo belangrijk dat ik de val van de euro, en de eu voor lief neem als dat de prijs is. Ik snap heel goed dat dat jaren hele diepe economosche ellende zal veroorzaken. Realiseer je wel, dat ondanks alle kritiek die wij terecht op dit landje kunnen hebben, we qua beschaving en sociale rechtvaardigheid ver uitstijgen boven het Europese gemiddelde. De kloof tussen arm en rijk is ook hiet groeiende, maar kleiner dan in bijna alle andere Europese landen.
   Door Europa zal Nederland, deze waarden en normen los MOETEN laten. Helaas, het is allemaal waar, wat ik zeg, niet omdat ik meer feitenkennis heb, maar omdat het een logische gevolgtrekking is. Politici gaan deze nuchtere waarheid uiteraard niet aan de grote klok hangen, maar dat maakt het niet minder waar. Integendeel, want, ik heraal mezelf, bij leugenaars moet je niet letten op wat ze zeggen, maar op wat ze niet zeggen.

   1. In ieder geval zie ik wel gebeuren dat al die verschillende uitkeringsregelingen als de WAO, WIA en de Wajong afgeschaft zullen worden en dat die regelingen vervangen worden door de Bijstand.

    En is het ook mogelijk dat de Bijstand en andere minimumuitkeringen plotseling gehalveerd of helemaal afgeschaft worden?

    1. Wat denk je zelf?
     Niemand kan in de toekomst kijken maar als het geld op is dan wordt het ook niet uitgekeerd…
     Ik zou maar heel snel alles wat je om kan zetten in PM.

 5. De terugval van de economie is niet meer of minder dan eem symptoom van het morele verval bij de elite.
  Door massale belastingontduiking, middels geheime rekeningen, onttrekken zij miljarden aan onze economie. Daardoor moet de overheid steeds meer bezuinigen, en de koopkracht van alle overige Nederlanders aantasten. Zelfs bij liberalen begint het inzicht door te breken dat de bezuinigingen een volgende bedreiging voor de economie zijn. Alleen door de elite hardhandig aan te pakken, is het mogelijk uit deze negatieve spiraal te breken. Ik stel voor om recidiverende witteboordencriminelen levenslang op te sluiten. In Amerika kan dat zelfs bij relatief kleine delicten ( three times and you’re out ). Dat gaat mij veel te ver. Maar bij vermogensdelicten van enige omvang ( vanaf 50.000 of zo ) lijkt het me wel op zijn plaats.
  Een voorbeeldje van immoreel gedrag:
  In Griekenland heeft de politieke elite ( ook niet Griekse elite ), nadat ze onschuldige rekeninghouders voor een groot deel van hun vermogen hebben beroofd, op illegale wijze hun eigen geld veilig weggesluisd naar filialen in Engeland en Rusland. En of dat nog niet erg genoeg was hebben ze schulden bij de bank ( en van familie ) snel kwijt laten schelden. Ach, met de instroom van miljarden maakt dat niet uit, vinden ze.
  Dus de meesten raken een groot deel van hun eerlijke geld kwijt, en de corrupte elite, behoudt haar oneerlijke geld. Zo zit de wereld tegenwoordig in elkaar, en daarom dreigt de beschaving in verval te raken. De val van een beschaving word meestal ingeluid door het immorele gedrag van de elite, die zich niet meer laat bedwingen door enige wet of norm. De directe laag daaronder gaat dit gedrag overnemen totdat de hele maatschappij door verrotting is aangetast.
  De beschaving is alleen te redden door per direct de witteboordencriminelen aan te pakken, en keihard te vervolgen als zij serieuze economische delicten begaan. Ik vind dat redelijk, want zij verdienen een hoop geld, en de maatschappelijke verontwaardiging en ontwrichting is enorm, en daardoor is de indirecte schade die zij berokkenen veel groter dan de directe schade. Hard optreden is dus zeker gerechtvaardigd. Nogmaals zij vinden dat ze onbetaalbaar geweldig zijn, dan moeten ze ook maar eens gaan beseffen dat daar een enorme maatschappelijke verantwoordelijkheid bij hoort.
  Helaas is het een taboe om dit probleem in heldere bewoordingen te benoemen en daarom zal de politiek ( die zich er ook aan bezondigd ) niets doen. Ze zullen een paar keer met ons meehuilen, en vervolgens de zaak afhandelen met een paar schijnmaatregelen. Zie je die corpulente flapdrol van een Weekers, met zijn foute vriendjes al serieus optreden tegen de corrupte elite? Hij zal de Nederlandse belastingontduikers ( er wordt een lijst met namen van belastingontduikers bekend gemaakt ) maximaal aanschrijven. justitie, daar ben ik van overtuigd, zal niet ingeschakeld worden. Als ik daar gelijk in krijg, dan valt niet meer te ontkennen dat er in dit land veel meer klassejustitie heerst dan menigeen beseft. zo woekert het kankergezwel door, mede met dank aan de burgers, die de waarheid niet onder ogen willen zien, waardoor de elite aan het langste eind trekt, en deze beschaving de volgende zal zijn op vuilnishoop van de geschiedenis.

  Een paar voorbeeldjes.

  http://nos.nl/artikel/492112-dijsselbloem-snapt-boosheid.html
  http://www.nu.nl/politiek/3389312/weekers-controleert-gelekte-lijst-belastingparadijzen.html

 6. Als je zo vlug-vlug de reakties doorneemt op deze site, zal de gemiddelde mening op deze site ongetwijfeld nogal zwartgallig overkomen op de gemiddelde nederlandse ongesgoolde.

  Maar goed, die heeft het op dit moment toch veel te druk met naar ‘GĆŖnante Lijven’ te kijken, en zich te vermaken bij het zien stromen van hectoliters reetzweet.

  Nee, geef mij deze ‘doom site’ maar ; ik heb toch nog aardig wat doosjes Prozac liggen, dus kom maar op heheh

 7. @ MM, je hebt daar wel een punt, en ik vraag me soms ernstig af of ik niet teveel een dromer ben. Laat me daarom, heel kort, mijn droom uitleggen. In mijn droom zijn er veel goede mensen, slechte zijn er ook, helaas tis waar. En juist omdat er zoveel goede mensen zijn, kunnen de slechte daar enorm van profiteren. Dat is mijn idee, geinspireerd door de theorie van stabel evolutionary strategie. Daar kan ik nu niet verder op ingaan. Velen zullen mij als zwartgallig beschouwen, maar in werkelijkheid geloof ik best in het goede in de meeste mensen. En daarom geloof ik best dat het nog goed kan komen. ‘We’ zijn in de meerderheid, maar de tijd begint wel te dringen, het komt niet vanzelf goed. Het kwaad moet bestreden worden. Ik geloof in vooruitgang door strijd.

  1. Goed verhaal. Dit naieve lieve volkje gaat zeker toestaan dat hun gespaarde pensioenen opgeofferd gaan worden om corrupte z.g. systeembanken te redden, door de risico’s op te kopen. Vrees ook dat ze staatsobligaties van armlastige landen gaan opkopen. Die leveren ‘op papiet’ veel rente op, en dat is weer goed voor de dekkingsgraad. En zo schuift de elite in de besturen van de pensioenfondsen de problemen weer vooruit.

 8. Draghi lult de koers van de euro naar beneden in alle qe geweld door Japan en de VS. That’s it biflaten. Tbv de export.

  Het establishment is radeloos.

 9. Je kan juist beter niet lenen en bestaande leningen gaan aflossen. Bij de grote klap is welliswaar het spaargeld, pensioenen etc weg maar blijven schulden gewoon staan en zullen deze hergewaardeerd worden in de nieuwe valuta die dan in roulatie wordt gebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: