Marktkapitalisatie Bitcoin stijgt naar $10 miljard

46

De marktkapitalisatie van Bitcoin (aantal Bitcoins in omloop x de prijs per stuk) heeft zaterdag 23 november de 10 miljard dollar bereikt. Dat bedrag is evenveel als wat het de Verenigde Staten heeft gekost om General Motors te redden en wat Nederland kwijt is door de recessie. Op moment van schrijven wordt Bitcoin voor zo’n $840 per stuk verhandeld. Dan nu de vraag: Waarom blijft de koers van Bitcoin maar stijgen? Het antwoord op deze vraag zou eigenlijk met één woord gegeven kunnen worden. Dat woord is: China! Het land met 1,4 miljard inwoners heeft namelijk de Bitcoin ontdekt.

bitcoin markkapitalisatie

BTC China

Het Chinese Bitcoin platform BTC China groeit als kool. BTC China is inmiddels het grootste handelsplatform voor Bitcoin ter wereld. Deze week piekte de prijs van Bitcoin op de Chinese exchange op 1140 dollar, alhowel dat op andere exchanges niet het geval was. MtGox, een exchange die in Japan is gevestigd, wordt steeds verder naar de tweede plek verdreven. BTC China is inmiddels voor ruim 30% van de Bitcoin transacties op exchanges verantwoordelijk. De Chinezen lijken Bitcoin te zien als een nieuwe “store of value”. Dat is ook duidelijk te zien op de website Fiatleak.com. Steeds meer Bitcoin transacties vinden plaats in China.

Vraag en aanbod

Wat ook meespeelt is de wet van vraag en aanbod: er zullen ooit 21 miljoen Bitcoin in omloop komen. Voor het zover is, zullen er nog wel wat jaren overheen gaan. Er zijn er momenteel net 12 miljoen in omloop. De laatste weken wordt de wet van vraag en aanbod steeds duidelijker, veel vraag en weinig aanbod drijft de koers op.  De wet van de grote getallen speelt hier ook mee: als er miljoenen Chinezen zich ergens op storten dan gaan de prijzen de lucht in; dat is niet alleen het geval met Bitcoin, maar dat is ook te zien aan de prijzen van grondstoffen (biflatie).

Steeds meer mensen wagen zich aan de Bitcoin

Een aantal groepen gebruikers:

  • De techneuten. De ‘computernerds’, maar tevens de voorlopers, de klassieke early adopters, vooral de miners.
  • De vrijheidstrijders. Op zoek naar financiële onafhankelijkheid, mensen die over het algemeen niet zo blij zijn met de overheid. Het gedecentraliseerde systeem is voor deze groep een belangrijk aspect.
  • De criminelen. Want we moeten eerlijk blijven, Bitcoin wordt ook gebruikt door de drugs dealers. Vooral de anonimiteit is vanzelfsprekend voor deze groep van belang.
  • De rijken. Want mensen met geld wilen diversificeren. Als soort van alternatief voor de Zwitserse rekening is er nu Bitcoin. Je vermogen beschikbaar, waar je je ook op de wereld bevindt.

De volgende groep die eventueel zal volgen zijn de normale burgers, de huisvrouwen bijvoorbeeld. Zo zat ik vorige week op een verjaardag van een vriend met de buurvrouw van een jaartje of 40 te praten en ze vertelde dat zich al weken aan het verdiepen was in Bitcoin en dat ze nu eindelijk voor het eerst een halve Bitcoin had gekocht. Als de Nederlandse huisvrouwen al een halve Bitcoin gaan kopen en de Chinese huisvrouwen volgen, dan zegt dat wel iets over het huidige bereik én vertrouwen. Dat is ook terug te zien in de gegevens van Google. Afgelopen week was de definitie ‘Bitcoin’ een van de meest gezochte termen wereldwijd.

Bitcoin versus QE

Zelfs de Amerikaanse overheid bezit Bitcoin. Door het oprollen van de website Silk Road; werden 174.000 stuks Bitcoin in beslag genomen. Die hebben inmiddels een waarde van 85 miljoen euro (op moment van schrijven, want de koers fluctueert constant). In de tijd dat u dit artikel leest zullen er ongeveer 25 Bitcoin worden gevonden in de blockchain. In diezelfde tijd zal de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, 8 miljoen dollar hebben bijgedrukt. De schuld van Amerika blijft maar stijgen. Voelt u het verschil…?

Alternatief naast het huidige systeem

Bitcoin is een zeer efficiënte manier om geld te transfereren. Het is veel goedkoper dan een overboeking via het bestaande, globale banksysteem. Honderd pond overmaken naar iemand in Groot-Brittannië? Het zal u vijf pond of meer kosten. Het equivalent in Bitcoin overschrijven kost u niets. Verschillende banken, fees en voorwaarden maakt dat geld overmaken naar het buitenland lastig is. Door Bitcoin zijn er geen financiële grenzen meer. Voor handelaren: in plaats van de hoge kosten te betalen voor het aanvaarden van kredietkaarten, tussen 1 en 5 %, kunnen Bitcoins gebruikt worden.  Het is een belangrijke reden van de groeiende acceptatie in China: online handelaars die een online betaling aanvaarden. Waarbij kosten besparen voor elke handelaar imperatief is. Bitcoin kan wellicht niet het huidige geldsysteem vervangen, maar op termijn zeker een soort van tweede munt worden in gebruik voor een land worden: “a parallel currency” voor de huidige gebruikte munt, of dat nu dollars, euro’s of yen’s zijn.  Een alternatief dus, naast het huidige systeem.

bitcoin biflatie

Steeds meer aandacht en exposure

Steeds meer grote website, zoals Time en Forbes, schrijven artikelen over Bitcoin. De digitale valuta gaat mainstream. Ze benoemen onder andere een steeds wijdere acceptatie, van een antiekwinkel in New Orleans en een bar in New York, tot de Nederlandse online leverancier Thuisbezorgd, WordPress en Reddit. Die internationale acceptatie blijft toenemen. Ook het Chinese Google – Baidu.com – ziet de kansen van Bitcoin inmiddels.

Legaal en illegaal?

De lancering van Silk Road 2.0., een nieuwe een meer beveiligde versie van de originele Silk Road-website was natuurlijk te verwachten. Onderschat dit zeker niet want de cryptocoins worden op grote schaal gebruikt voor illegale zaken.  Silk Road heeft eigenlijk natuurlijk ook bijgedragen aan de opkomst van de Bitcoin, tot meer en meer mensen en bedrijven doorkregen dat je ook alles wat niét illegaal is kunt kopen en verhandelen met de digitale munt.

Banken bang voor Bitcoin?

Bloomberg vergelijkt de ontwikkeling rondom Bitcoin met de ooit kleine innovatieve social media bedrijven Twitter en Facebook… Wel blijft Bitcoin nog altijd heel volatiel. Maar tevens is Bitcoin een grote innovaties voor financiële transacties wereldwijd. Daar zijn banken schijnbaar bang voor. Een systeem waarbij zonder kosten geld P2P naar elkaar kan worden overgeboekt, zonder tussenkomst van andere partijen. Klaarblijkelijk hebben klanten van de Rabobank en de ING de afgelopen week moeilijkheden gehad om hun geld om te zetten in Bitcoins. Dat zegt natuurlijk wel genoeg. In plaats dat de banken met innovatieve nieuwe services komen, werken ze de ontwikkelingen liever tegen. Hoe lang ze dat nog kunnen blijven doen is de grote vraag.