Massasurveillance onwettig verklaard

Goed nieuws voor de mensheid:

Een Brits tribunaal heeft zich maandag uitgelaten over de legaliteit van surveillancepraktijken van de nationale veiligheidsdiensten. De conclusie is dat het in bulk verzamelen van gegevens tussen 1998 en 2015 inbreuk maakte op het recht op privacy.

Hiermee schonden de veiligheidsdiensten artikel 8 van het EVRM (Europees verdrag Rechten van de Mens), zo stelt het tribunaal in zijn oordeel. Het zogenaamde Investigatory Powers Tribunal is het enige tribunaal dat klachten tegen de veiligheidsdiensten MI5, MI6 en GCHQ mag behandelen, schrijft The Guardian.

Het officiële toezichthoudende orgaan is zowaar kritisch over de inlichtingendiensten. Dat is bijzonder: normaliter keuren die namelijk per definitie alles goed, gezien of ongezien. Nu blijkt dat de inlichtingendiensten in het VK illegaal handelden, betekent dit dat de AIVD (die vergelijkbaar handelt – ze werken international samen met dezelfde aanpak) heel wel vermoedelijk ook de rechten van de mens schendt! Tapsterk, je bent gewaarschuwd!

massasurveillance

Het tribunaal stelt dat het verzamelen van ‘bulk personal datasets’, waaronder medische gegevens, belastingsdata, en commerciële en financiële activiteiten, tot aan 2015 illegaal was. De diensten onderschepten telefoon- en internetgegevens, maar zonder de inhoud daarvan waar te nemen.

Pats. Tegengas voor de GCHQ. Dat kan nog, kennelijk. Gelukkig hebben de inlichtingendiensten in 2015 de wetten laten aanpassen om een en ander legaal te maken, de rechten van de mens zijn dus nu niet meer van toepassing. Hoewel… Privacy International spreekt uit dat de activiteiten vermoedelijk ook sinds de wetswijziging van 2015 nog illegaal zouden zijn.

Eindelijk vooruitgang in de bescherming van de Europese mens!

In het Verenigd Koninkrijk is op dit moment een nieuwe wet in de maak
die de geheime diensten van aanvullende bevoegdheden zou voorzien.

Uiteraard. Net als in Nederland weer. De overheid is er niet voor u of voor het bewaken van uw mensenrechten. De overheid is er uiteraard uitsluitend voor het behartigen van de belangen van het grootbedrijf en de inlichtingendiensten die de status quo van dat neoliberale systeem beschermen. Het grootbedrijf en hun handlangers staan boven alles, de mens en zijn rechten zijn slechts een irritante belemmering die weggenomen wordt worden.

4 reacties

 1. Illegaal of legaal, de gegevens die tot 2015 verzameld zijn, zijn binnen en kunnen gekopieerd, opgeslagen en doorgesluisd, verhandeld worden.
  Het is gewoon handelswaar.

  De meeste mensen, instellingen kunnen heel makkelijk getapt worden tegenwoordig.

 2. Wat zich heden afspeelt in de westerse wereld is de DDR STASIE in het kwadraat
  Alles wat voormij enige waarde heeft staat niet op de computer welke met internet is verbonden.
  Windows 10 is niets minder dan een onderdeel van NSA alles wat daarmee verzonden word gaat via NSA naar de adresseerde.
  En waar geen pottenkijkers bij nodig heb gewoon weer lekker nostalgie nl. brief envelop en postzegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.