Meer geld zorgt niet voor meer welvaart

De centrale banken wereldwijd zetten de geldkraan open om de wereld te behouden van een nieuwe depressie. Deze krampachtige houding is een uitloper van een experiment waarin centrale banken dachten welvaart te creëren door meer geld te printen uit het niets. In het begin voelt het ook zo aan dat meer geld voor meer welvaart zorgt. Maar het zijn vooral meer schulden die samen gaan met meer geld en dus geen welvaart. Het zichzelf voedende monster loopt nu op zijn laatste benen omdat het steeds meer nodig heeft, tot hij barst.

Een simpel voorbeeld: We nemen een geldhoeveelheid van € 100 waar voor € 100 voedsel en goederen tegenover staan. Elke eenheid kost €1. Plots beslist de centrale bank om een extra € 100 in het systeem te gooien zodat de bevolking meer voedsel en goederen kan kopen, het wil zo de welvaart verhogen. Meer goederen en duurder voedsel kunnen kopen geeft iemand een groter gevoel van welvaart. Er is nu € 200 geldhoeveelheid tegenover € 100 goederen en voedsel. Al snel zal elke eenheid € 2 kosten waardoor de welvaart gelijk gebleven is, maar er € 100 schulden zijn bijgekomen.

Een volgend simpel voorbeeld: Een kleine groep mensen strand op een eiland. De eilandbewoners splitsen zich op in kleine groepen die ieder een palmboom beheren. Elke palmboom produceert jaarlijks dezelfde hoeveelheid kokosnoten. Om de handel te vergemakkelijken maken ze munten uit de rotsen, 100 rotsstukken voor 100 kokosnoten.

Een slimme eilandbewoner bedenkt een systeem om 100 extra rotsstukken te maken zodat hij alle kokosnoten kan opkopen. De andere eilandbewoners hebben dit al snel door en verdubbelen de prijs van hun kokosnoten. De slimme eilandbewoner geraakt echter verslaafd aan het bijmaken van rotsstukken en maakt een extra 1.000 rotsstukken. Al snel moet iedereen 1.000 rotsstukken betalen voor een kokosnoot.

Uiteindelijk maakt het voor een verhongerde dakloze niet uit als hij € 1 tekort komt op een brood dat € 1.000 kost of als hij € 1 tekort komt voor een brood dat € 1 kost.

Op de één of andere manier ontstaan er alternatieve ruilsystemen waarbij andere goederen worden gebruikt om het originele product te kopen aan de echte waarde. Zo zal men op het eiland vis gaan zoeken om te ruilen tegen de kokosnoten. In de huidige malaise zal goud de plaats in kunnen nemen van vis omdat goud een ruilmiddel is dat over heel de wereld aanvaard wordt en gebruikt kan worden Dit is ook waarom fiatmunten ooit verdwijnen en echte ruilgoederen niet.

Ronald Hendrickx van Fininfo-be. Bron: Of two minds

13 reacties

 1. Nu weet ik niet of het intiatief voor de euro een idee was van een of andere centrale bankier maar welke belangen spelen er mee in de politiek om documenten en informatie achter te houden over Italie zodat Italie toch kon meedoen met de euro.
  Was/is het gewoon het belang van de devaluatie van de eigen munteenheden van de zuid-europese landen?
  http://www.amsterdampost.nl/de-duitse-regering-is-gedwongen-om-geheime-documenten-te-overhandigen-die-gebreken-in-het-euro-stelsel-aan-het-licht-brachten-%E2%80%93-al-voordat-het-in-werking-werd-gesteld/

 2. @Pim : Gedwongen herstructurering/verdeling van rijkdom van Noord- naar Zuid-Europa ?
  Daar begint het namelijk steeds meer op te lijken.

  Iets anders : in de nadagen van de ‘Weimar’ werden bankbiljetten nog maar op één zijde bedrukt ivm de inktbesparing.

  En voor 20 Oz goud kon u een leuk pand in het centrum van bijvoorbeeld Berlijn kopen.

  Ik heb twee jaar geleden van een Azerbadjaanse vrouw (ongeveer 65 jaar oud) gehoord dat haar oma zo rond 1910-1915 het destijds geërfde (familie-)huis had verkocht omdat ze naar een andere regio wilde verhuizen. Plotsklaps zette de hyperinflatie in, en na een paar maanden heeft ze voor de hele (toenmalige) verkoopsom van dat huis één sjaal gekocht.
  “Maar het was wel een hele mooie sjaal voor die tijd, hoor”, voegde de kleindochter er nog aan toe …

  Pas dus op voor eenzijdig bedrukte eurobiljetten met veel nullen er op 😉

 3. Hier nog zo’n leuk voorbeeld…maar dan over hoe de aandelenmarkt werkt…

  Eikels

  Op een dag verscheen er een man in een dorp. Hij verklaarde eikels te willen kopen en wilde daar één Euro per stuk voor betalen. Omdat er veel eikenbomen in het dorp stonden, begonnen de dorpsgenoten snel eikels te verzamelen. De man kocht een week later duizenden eikels voor een Euro per stuk.

  De man verklaarde dat hij een week later zou terugkomen en twee Euro per stuk zou betalen per eikel. Opnieuw begonnen de dorpsgenoten eikels te verzamelen, alhoewel er veel minder eikels over waren. De man verscheen een week later, betaalde twee Euro per stuk en verklaarde een week later opnieuw te verschijnen en vijf Euro per eikel te betalen.

  De voorraad eikels was vrijwel opgeraakt en de dorpsbewoners zetten alles op alles om maar nieuwe eikels te vinden. Ze vonden er toch nog een paar. De man verscheen precies op tijd een week later, betaalde vijf Euro per eikel en verklaarde een week later terug te komen en twintig Euro per eikel te betalen.

  De dorpsbewoners konden echter geen eikels meer vinden. Toen verscheen er een dag later een tweede man met een grote zak eikels op zijn rug. De dorpsbewoners vroegen of ze de eikels van de man konden kopen, maar de man vroeg er 15 Euro per stuk voor. De dorpsbewoners verzamelden al het geld wat ze konden vinden. Al het spaargeld wat ze hadden legden ze bij elkaar en ze kochten de grote zak eikels.

  Een week later verscheen de man echter niet meer. Ze zagen de man nooit meer. Ze waren al hun geld kwijt en het enige wat er achter bleef was een grote hoeveelheid eikels.

  En zo, werkt de aandelenmarkt.

 4. @gaengphed
  prima metafoor!
  @ktm
  ‘Gedwongen herstructurering/verdeling van rijkdom van Noord- naar Zuid-Europa’ ?

  Daar begint het wel steeds meer op te lijken. Alle europese landen hebben zichzelf gedwongen de zwakkere europese landen te ondersteunen.
  Toch zie ik weimar en zimbabwiaanse taferelen toch nog niet zo snel op de euro-biljetten verschijnen. Ik zie eerder een conversie naar een nieuwe munt plaatsvinden waarbinnen het spaargeld van de gewone man weer eens door twee-en gedeeld gaat worden. Het referentiekader wordt met het jaar aangepast. Tot de zomer van 2007 konden we ons niet voorstellen dat praktisch alle banken van de VS en Europa failliet konden gaan. Tot het najaar van 2008 konden we ons niet voorstellen dat diezelfde landen failliet konden gaan. Anno 2012 kunnen we ons niet voorstellen dat we over een paar jaar zullen zeggen dat het toen in 2012 een onvoorstelbare luxe is gebleken dat iemand met een bijstandsuitkering zelfs vers gebakken brood bij de bakker kon kopen….

 5. @pim : ik weet ook niet precies op wàt voor manier het gewone (‘klootjes’-)volk genaaid gaat worden, maar genaaid gaan ze zeker worden.

  Heb geen glazen bol, helaas.

  Maar met PM’s slaat u de plank [u]nooit[/u] mis ; dat zou namelijk de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid zijn ten tijde van een economische crisis.
  En nou wordt het er ook nog één op wereldschaal, dus …

  … ‘gewoon oud’ denken, en wel met uw boerenverstand.
  ( ‘[u]h[/u]oerenverstand’ heeft nooit bestaan naar mijn beste weten-gn-gnn … )

  @gangpad : mooie metafoor ja !

 6. Willem Buiter op ZH :

  http://www.zerohedge.com/news/if-greece-exits-here-what-happens

  Nog meer slecht (=goed?) nieuws :

  http://www.marketoracle.co.uk/Article34625.html

  Kwootje :

  ************************************
  ” Greece exiting the Euro-zone would crash the banking system as banks across the euro-zone start to fail domino style as a consequence of their direct exposure to 400 billion of Greek debt and counterparty risks which will put immediate pressure on all of the other weak Euro-zone members, with Spain and Portugal the next targets for exit as a consequence of these countries being on the same unserviceable debt fuelled economic collapse trajectories as Greece. In my opinion Spain and Portugal will both exit the Euro-zone within 6 months of Greece leaving so depending on the timing of Greece’s exit Spain and Portugal could also both leave the the eurozone this year.”

  ***********************************

 7. De E.U. zal instorten en een puinhoop worden. Uit deze chaos zal er de Nieuwe Führer aan de macht komen om de Nieuwe Wereld Orde te leiden.

 8. @Martin : Ik zou het zekere maar voor het onzekere nemen en zo snel mogelijk kopen, al is het waar dat de laatste week voor een expiratie de PM-prijzen nog even lekker nagetrapt worden door The Manipulators.

  Iets anders : volgens Van den Akker ligt er ‘een breder gedragen herstel’. Je moet maar durven.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/vandenakker/2012/articles/belangrijke-test.xml

  Maar ja, dromen zijn bedrog hè ?

 9. Dank voor de complimenten.

  Ik lees iets over expiratiemaand juni. In welk deel van de maand is dit het duidelijkste te zien, begin, eind of midden?
  Ik sta namelijk ook op het punt om wat extra PM in te slaan, maar als het nog ietsje lager kan dan graag 😉

  Goud heeft inmiddels ook aardig wat trappen gehad. Nog iets verder naar beneden en het luik gaat dan pas echt open. Ik denk dat het dan toch nog wel even duurt voordat goud weer zijn weg omhoog gaat vinden. Hoewel ik nog steeds het idee heb dat bepaalde landen dan pas echt toe zullen gaan slaan met inkoop.

 10. @Martin : Daarom, al die details ; als je pampier over hebt, gewoon zo snel mogelijk in PM’s omzetten.

  @gangpad : Koop nou maar gewoon zilveren Eagles of Mapeltjes ; goud zal voor ‘losers’ blijken te zijn-gn-gnn …

 11. Waarom zal goud dan voor loosers blijken te zijn? Goud zal ook hard gaan stijgen toch? Zilver wel wat sneller maar is daarnaast wel heel wat volatieler. Ben by the way van plan over een paar weken zilver in te slaan. Liefst eerst een paar blokken van een kilo, daarnaast elke maand wat munten.

 12. @Martin, als ik het goed begrijp dan vind in juli de eerst volgende expiration plaats.
  Da’s vrij lang, voor mijn gevoel zal de dip eerder in juni plaats vinden dan in juli. Zo nog maar even de grafiek van zilver bekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: