Meest kansrijke trend voor het jaar 2014

9

Het zakenblad Forbes hield in de persoon van journalist en medewerker Eric Jackson voor het derde jaar op rij een interessante rondvraag.  Jackson’s collega’s, vrienden en relaties – 55 in totaal – zijn aan de start van 2014 opnieuw van de partij.  Gepolst werd naar hun beste “sleeper ideas”. Bedoeld worden trends, ideeën en ontwikkelingen in een vroeg stadium, die op dit moment nog onbekend zijn bij het grote publiek maar die zich wel kunnen reveleren in het nieuwe jaar.

2014

3D printen & Bitcoin

Aan het begin van 2013 spraken slechts weinig mensen over 3D-printen en de Bitcoin.  Nu zijn beide hot news en lijken ze ook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.  Ze zijn het gesprek van de dag geworden en wie zulke trends en innovaties op tijd ontdekt, kan daar op beleggings- en investeringsgebied gouden zaken mee doen.

Encryptie & Smart

Hier volgen de opvallendste ideeën die kwamen boven drijven uit de poll; het kunnen trends zijn in ontwikkeling, nieuwigheden die nog niet massaal geaccepteerd worden, aandelen, private bedrijven of uitvindingen-in-wording. Digitaal geld zal nog verder aan populariteit winnen. Er zijn inmiddels naast de Bitcoin ook andere virtuele munten die steeds bekender worden zoals bijvoorbeeld Litecoin. Encryptie om persoonlijke gegevens te versleutelen, beter te beveiligen zal ook een trend worden.

Internet of things

De wereld gaat nog verder “mobiel” dus beleg in bedrijven die dit accommoderen (dit wordt alvast bevestigd door berichten over het feit dat de verkopen van klassieke, desktop computers in 2013 opnieuw met 10 procent gedaald zijn).  Dit betekent ook meer smart apparatuur rond je pols, in je zak, op je bril zelfs. Alles wordt slim, we krijgen het internet of things.  Niet zo gek dat Google 3,2 miljard dollar heeft neergelegd voor NEST, een slimme thermostaatmaker.

Soft commodities

De prijzen voor koffie en goud zullen volgens de trendwatchers gaan stijgen in 2014. Voor wat betreft koffie, zorgen de Nederlanders wel een een grote vraag, zie onderstaande afbeelding: de grootste koffiedrinkers ter wereld.

In totaal behelst het Forbes artikel tientallen pagina’s en meer dan 100 suggesties; teveel om in deze context allemaal op te noemen of zelfs samen te vatten. Het volledige artikel vindt u hier. Als u nog toevoeingen heeft met betrekking tot trends in de komende jaren, laat het ons weten.