Een menselijke tragedie: conflictgrondstoffen

16

smartphone’s Werelds grootste computerfabrikant, het Chinese Lenovo, verkoopt al meer smartphones dan computers: 12,6 miljoen pc’s in het laatste kwartaal maar de smartphone verkopen stijgen met 132 procent.  U heeft er waarschijnlijk zelf één maar weet u ook hoe deze gadgets gemaakt worden? En weet u dat er momenteel een burgeroorlog mee gefinancierd wordt?

Iedereen wil de laatste snufjes

De smartphone revolutie resulteerde al in 2011 in 487,7 miljoen verkopen. Er is geen stoppen aan.  Gebruikers vinden het apparaatje geweldig en het wordt net zoals met de gsm’s: al vlug wil iedereen het allerlaatste snufje kopen. De verschillende aanbieders komen zo ongeveer ieder kwartaal weer met nieuwe modellen op de markt, die net weer iets beter en sneller zijn.

Conflictgrondstoffen steunen oorlog

Smartphones, maar ook laptops en de populaire tablets zitten vol metalen en mineralen die in Afrika gewonnen worden. En laat nou net Oost-Congo zo’n grote leverancier zijn van deze rare earth metals. Jeffrey Gettleman ging voor National Geographic naar Congo en we zagen zelf nog net op Nederland 3 een documentaire erover. Wat blijkt: de opbrengst van die grondstoffen wordt gebruikt voor de burgeroorlog die er gaande is tussen de regering en de warlords, rebellen.

Wat veel mensen niet weten

Van de opbrengst van het goud, koper en coltan kopen de rebellenleiders – zij beheren 90 procent van de wingebieden – AK47’s en drugs voor de kindsoldaten die hun strijd uitvechten“.  Denk aan roof, verkrachtingen en moorden.  Gettleman noemt het niet voor niets “de grootste humanitaire ramp ter wereld“.