smartphone’s Werelds grootste computerfabrikant, het Chinese Lenovo, verkoopt al meer smartphones dan computers: 12,6 miljoen pc’s in het laatste kwartaal maar de smartphone verkopen stijgen met 132 procent.  U heeft er waarschijnlijk zelf één maar weet u ook hoe deze gadgets gemaakt worden? En weet u dat er momenteel een burgeroorlog mee gefinancierd wordt?

Iedereen wil de laatste snufjes

De smartphone revolutie resulteerde al in 2011 in 487,7 miljoen verkopen. Er is geen stoppen aan.  Gebruikers vinden het apparaatje geweldig en het wordt net zoals met de gsm’s: al vlug wil iedereen het allerlaatste snufje kopen. De verschillende aanbieders komen zo ongeveer ieder kwartaal weer met nieuwe modellen op de markt, die net weer iets beter en sneller zijn.

Conflictgrondstoffen steunen oorlog

Smartphones, maar ook laptops en de populaire tablets zitten vol metalen en mineralen die in Afrika gewonnen worden. En laat nou net Oost-Congo zo’n grote leverancier zijn van deze rare earth metals. Jeffrey Gettleman ging voor National Geographic naar Congo en we zagen zelf nog net op Nederland 3 een documentaire erover. Wat blijkt: de opbrengst van die grondstoffen wordt gebruikt voor de burgeroorlog die er gaande is tussen de regering en de warlords, rebellen.

Wat veel mensen niet weten

Van de opbrengst van het goud, koper en coltan kopen de rebellenleiders – zij beheren 90 procent van de wingebieden – AK47’s en drugs voor de kindsoldaten die hun strijd uitvechten“.  Denk aan roof, verkrachtingen en moorden.  Gettleman noemt het niet voor niets “de grootste humanitaire ramp ter wereld“.

16 reacties

 1. “Grootste humanitaire ramp ter wereld” te wijten aan smartphones”

  Dus ophouden mobieltjes te kopen?

  Als een artikel met zo’n kop begint, gaat gelijk het BS alarm af in mijn hoofd. Zo kan ik er nog wel een paar verzinnen. Wat je ook maakt en verkoopt, er zullen altijd grondstoffen inzitten, die ergens vandaan komen waar iemand schade van ondervindt.
  Bovenaan de lijst; Olie. Hoeveel miljoenen onschuldige mensen zijn er niet omgekomen wegens eindeloze oorlogen (vooral in het MO) om olie?

  Rijd je daarom geen auto meer?

  Dacht ik al.

  1. Maar in andere reacties zelf wel klagen over allerlei slechte mensen die jou kennelijk benadelen. Waarom gaat dan het “BS alarm” dan niet af in dat hoofd van je? Opvallend …

   1. De vragen gesteld in mijn reactie waren retorisch en duidden op de hypocrisy van het artikel. Je maakt je weer druk om niks. Opvallend…

    1. Probeer je er maar uit te zwammen. Je kunt zo politicus worden bij de PvdA, D66 of ’n ander boter op het hoofd clubje.

     Trouwens, “druk maken”? Ik vind het wel komisch hoe mensen zichzelf zo te kijk kunnen zetten. Ga vooral door met klagen over al die slechte mensen die jou en “de wereld” benadelen, zou ik zeggen.

 2. Tja, in je ene lichaam speel je de arrogante grootsmoel die overal schijt aan heeft behalve natuurlijk aan de eigen grootse fantasieën, in het volgend lichaam word je dan in bv Oost Congo geboren. Of in Aleppo, Syrie. Of in Amsterdam, Holland, als “onschuldig” babietje van een geflipte coke junk.
  Tja, kan gebeuren. ’t Leven in de materiële wereld heeft nu eenmaal bepaalde risico’s.

  1. Wat weer een relevante reactie. Je bent ontzettend irritant met die wedergeboorteflauwekul. Mocht je nog eens bewijs ervan tegenkomen, houdt niemand je tegen het hier te leveren…

   1. “Je bent ontzettend irritant met die wedergeboorteflauwekul.”

    Haha, wie is hier nu de persoon die zich zo druk maakt, Looxcie?

    Het bewijs wordt trouwens iedere dag weer geleverd. Maar wanneer jij fantaseert dat alles “toevallig” is hoef je je natuurlijk nooit ook maar érgens druk om te maken.

    Jij gelooft alleen hetgeen je ziet hé, dat heb je wel eens gemeld. Dus je eigen geboorte was er niet, je dood zal er ook niet zijn. De personen die hier reacties geven bestaan ook niet want jij kunt ze niet zien. Je eigen ingewanden, heb je die wel eens gezien? En intelligentie bestaat ook niet volgens jou, want ja, intelligentie kan je ook niet zien, natuurlijk.

    Tja, ’t is natuurlijk een bepaald niveau van redeneren, dat zeker …

   2. Ach, Looxcie…
    Don’t argue with fools. They will beath you with experience.

    Weet je wat het is: Rob Knaapen twijfelt zelf enorm aan het bestaan van een god en daarom zoekt hij wanhopig naar argumenten. Met als resultaat het soort argumenten dat dat van een zesjarige niet ontstijgt.

    Over de waarheid van onze eigen geboorte: Ach, daar was je zelf toch bij? Ik kan het me in ieder geval nog levendig herinneren dat ik geboren werd. En mijn ingewanden, zijn die er wel? Laatst werd ik aan mijn blinde darm geopereerd. Ik heb gelijk even meegekeken. Alles zat er nog.

    Knaapen zou zelf in een theepot* geloven als hij dat wil.

    Daarnaast maakt Knaapen aardig wat taalfouten. Niet bepaald een ontwikkeld persoon. Alles bij elkaar redenen genoeg om hem niet serieus te nemen.

    * Bertrand Russel: Als ik zou stellen dat er tussen de Aarde en Mars een porseleinen theepot in een ellipsvormige baan rond de zon draait, dan zou niemand het tegendeel kunnen bewijzen als ik er bij zou zeggen dat de theepot te klein is om gezien te worden, zelfs als onze sterkste telescopen gebruikt zouden worden. Als ik dan zou zeggen dat, aangezien het tegendeel van mijn stelling niet bewezen kan worden, het een ontolereerbare miskenning van het menselijk verstand zou zijn om aan mijn stelling te twijfelen, dan zou iedereen me voor gek verklaren. Maar als het bestaan van deze theepot erkend zou worden in antieke boeken, wanneer het elke zondag als de heilige waarheid wordt aangeleerd en de hersenen van kinderen ermee op school geïndoctrineerd zouden worden, dan zou afzien van geloof in zijn bestaan een teken van excentriciteit worden en zou iemand die twijfelt in een verlicht tijdperk naar een psychiater worden gestuurd, of in een eerdere tijd aan de Inquisitie.

    1. NV, je hebt gelijk, ik had beter moeten weten. Misschien had ik de vage hoop nog een klein zaadje echte wijsheid tussen de oren van R.K. te planten. Vergeefse moeite, de onzin blijft komen, er is geen voedingsbodem. Blijkbaar alleen een enorme leegte – zoals tussen de Aarde en Mars 😉

    2. “Weet je wat het is: Rob Knaapen twijfelt zelf enorm aan het bestaan van een god en daarom zoekt hij wanhopig naar argumenten.”

     Oh, is dat het? Bijzonder. Jij weet dus, via je grootse fantasieën, hoe het bewustzijn van de ander er uit ziet.

     Dat soort “overtuigden” kan inderdaad beter een psychiater bezoeken. Wanneer ze zelf hinder van hun wanen hebben natuurlijk.

     Maar jij zal er geen last van hebben, lijkt me; je koestert je bijzondere geestesgesteldheid waarschijnlijk in zeer hoge mate.

     Verder; dus jij kunt je geboorte levendig herinneren? Bijzonder, ik ken verder niemand die dat kan, heb het ook nooit eerder gehoord.
     Trouwens, heb je ál je ingewanden gezien NV? Hoe weet je dan dat ze er zijn, want ja, ook jij gelooft kennelijk enkel in datgene dat je kunt zien. En je dood? Inmiddels ook al waargenomen?
     En je intelligentie, voor zover aanwezig? Ook al eens gezien?

     Trouwens, aangaande “taalfouten”. Het past een kleinburgerlijk, benepen tiepje natuurlijk om daar zo op te oordelen. Mensen die enige ontwikkeling hebben doormaakt reageren niet zo kinderachtig.

     Kleinburgerlijkheid en benepenheid is doorgaans een gevolg van een gebrek aan vertrouwen en intelligentie.
     “NV” blijft maar proberen om er toch een goede sier mee te maken. Ga vooral zo door, het kan altijd nog komischer worden. Maar waarom anoniem? Maak je naam toch bekend kerel, waarom niet? Heb je misschien iets te verbergen?

     1. Lees het goed, want het is tamelijk explosief materiaal, waarvan weinigen iets afweten en dat verstrekkende gevolgen in geopolitieke zin kan hebben.

 3. Haha, heerlijk, die hersenloze overconsumptie op schuld. Wie verdient daaraan? En wie lijdt daaronder?

  eeuwige groei
  over lijken
  keynesian multipliers
  u de droom najagend
  zullen nooit wijken

 4. Kwaliteit en nieuwswaarde artikel zou stuk beter zijn wanneer er ook wat gemeld zou worden over initiatieven van partijen die hieraan wat proberen te doen. Er zijn in dit verband verschillen tussen de ene aanbieder/ ontwikkelaar en de andere.
  Smartphones (nieuwe technieken) niet gebruiken o.i.d. is onzin Zorgen dat dit zo verantwoord mogelijk kan is zinvoller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: