´Mensenrechten lopen gevaar door pandemie´

Grote woorden hoor, maar omdat ze komen van niemand minder dan het hoofd van de Verenigde Naties, António Guterres, moeten we ze toch ernstig nemen. ´Onder het mom van coronabestrijding worden basisvrijheden afgeschaft, aldus de secretaris-generaal in een videoboodschap als openingsspeech voor een vergadering van de VN-mensenrechtenraad´. Ik weet wel dat het bon ton is om af te geven op overheden. Niets zo populair (ook op Biflatie!) als de regering, de politiek de schuld van alles te geven. Van álles! Dat zijn pas de grote bandieten! Onze vrijheid afpakken? Hoe durven ze? ´Ik heb toch zeker wel het recht om zelf te beslissen waar ik ga en sta? En hoe?´ Tjonge jonge. Hoe pathetisch. Wat een hoogdravendheid, wat een b…sh…t. Wanneer mijn huisarts griep bij me vaststelt en zegt dat ik anderen moet mijden, afstand houden, veel binnen blijven en rusten. Dan doe ik dat. En in het geval van Corona zou dat anders moeten? 

De echte strijd voor mensenrechten

In Coronatijden is het dan oké om die huisarts te stalken, te bedreigen? Plus zijn kinderen, en zijn broer en diéns kinderen? (Gebeurt echt, in buurland België). Want hij is immers de brenger van slecht nieuws. Dit soort lieden pakten ze in de Middeleeuwen nog heel anders aan hoor – een kopje kleiner maken ja! Wat is er in hemelsnaam anders aan Corona/COVID-19, behalve dat het een erg besmettelijk virus is. Zeker met zijn verschillende varianten. Je dus best afstand houdt van anderen, en zoveel mogelijk binnen blijft. Een mondkapje dragen ook. Wat heeft dit met ´mensenrechten´ te maken? Dan zijn er heel andere die geschonden worden hoor! Elke dag. In zoveel landen: India (kinderarbeid). Noord-Korea (niks geen vrijheid, op geen enkel vlak, in deze hermetisch afgesloten maatschappij). Spanje (waar een rapper gevangen gezet wordt omdat hij tegen de corrupte koning tekeer gaat). Rusland (waar je als opponent van het regime je leven en vrijheid riskeert). Vrouwen-, mensenhandel? Dat zijn nog eens nuttige doelen voor protesten, kijk. En zo verder, enzovoort. 

Het recht om te sterven

Kijk ze demonstreren, roepen, brullen, met hun pancartes hooggeheven. Hun eisen er op in dikke letters. Vrijheid! Geen beperkingen! Alles open! Terug naar vroeger, alles weer normaal! Wat dat normaal dan wel was, tot daar nog toe. Maar welke vrijheid is dat dan wel – die om snel besmet te worden? En eventueel wreed af te zien en te sterven? Een soort van euthanasiewens dus? In Zwitserland gaan ze zelfs nog een stap verder. De Zwitsers, nochtans mensen met gezond verstand. Onafhankelijk van geest en aard en politiek. Mooi land, weinig criminaliteit, met alle mogelijke vrijheden. Maar er waart een petitie rond om de overheid te verbieden anti-Covid maatregelen op te leggen, geloof je dat? Tjonge jonge… 

3 reacties

  1. Wel grappig dat sommige paniek-pieten mensen die tegen de corona-regels zijn egoïstisch noemen, wat was alweer de IFR.

    Armoede, verlies van grondrechten, vernietiging van het MKB, ontmenselijking van de maatschappij, ouders-kinderen-opa’s-oma’s die elkaar niet kunnen zien of vasthouden, gigantische staatsschuld voor de komende generaties, eenzaamheid, depressie, werkloosheid. Het supporten van deze onzinnige maatregelen vanuit jouw eigen onrealistische angstbeeld maakt jou de grote egoïst.

  2. jEUstie van brEUssel

    wat kun je meer van die eu-troll verwachten dan eu propaganda.

    walgelijk figuur, maar dat was al bekend, vandaar dat ook bijna niemand op zijn braakseltjes reageert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.