Metaalprijzen stijgen 20% op jaarbasis


Dat de prijzen van stoffen uit de grond aan het stijgen zijn, wisten we inmiddels allemaal. Ook het CBS komt weer met cijfers waaruit duidelijk wordt dat de vraag naar commodities onverminderd hoog blijft. Dit komt voornamelijk door de toenemende vraag uit de opkomende markten, zoals China, India en Brazilië.

In februari 2011 was metaal in primaire vorm zoals ijzer, staal of koper bijna 20% duurder dan een jaar eerder. Het is de twaalfde maand op rij dat de afzetprijzen stijgen op jaarbasis. In februari waren ijzer en staal 23% duurder dan een jaar eerder. De afzetprijzen van deze metalen in primaire vorm (geproduceerde staven, profielen, draad, platen, bladen, strippen, gietwerk, pijpen en buizen van metaal, nog niet bewerkt of vervormd tot een product) zijn het afgelopen driekwart jaar sterk gestegen. Hier ging een periode aan vooraf van sterke prijsdalingen. De prijs ligt echter nog onder het niveau van medio 2008.

In de zomer van 2009 waren ijzer en staal 30% goedkoper dan het jaar ervoor. De prijzen van ijzeren en stalen buizen zijn ook fors gestegen. De prijsstijging is onder meer toe te schrijven aan een combinatie van een gestegen vraag en een vermindering van het aanbod. Zo nam de vraag vanuit China in 2010 toe. Ook zijn ijzererts en steenkool, beide belangrijke grondstoffen voor de productie van ijzer en staal, in prijs gestegen. De oorzaak hiervan ligt onder andere bij natuurrampen op verschillende plaatsen in de wereld, waardoor zowel de productie van ijzererts als de productie van steenkool bemoeilijkt werd.

Non-ferrometalen (en edelmetalen) waren in februari 22% duurder dan een jaar eerder. Vanaf medio 2009 zijn de prijzen van deze metalen opgelopen en eind 2010 passeerden ze het prijsniveau van 2008. De prijsstijging is onder andere veroorzaakt door de grotere vraag naar metaal, zoals koper, dat gebruikt wordt in elektronica. Ook hier speelt een grotere vraag uit China een rol. Andere metalen in primaire vorm, waaronder gietwerk, stegen ook in prijs, maar veel minder.

Producten gemaakt van staal, zoals metaalconstructies en ketels, zijn niet zo sterk in prijs gestegen als de metalen in primaire vorm. De prijzen van metaalproducten waren in februari 2011 slechts 3% hoger dan een jaar eerder. Naast grondstofprijzen spelen hier ook andere kosten mee, zoals lonen en vervoer. Ook de afgenomen vraag naar metaalproducten, door de nog niet herstelde bouwsector, had invloed op de prijsontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: