Michel Klaster: Trucendoos Griekenland leeg

11

Griekenland heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om het verleiden van Europa. Volgens de oude Griekse mythes was Europa de dochter van de koning van Phoenix en is zij door Zeus verleid en ontvoerd toen hij zich vermomde als witte stier. Europa schonk Zeus drie zonen die volgens de legendes met zijn drieën de gerechtelijke macht van de onderwereld vormden. In 1981 is Europa opnieuw verleid. Dit keer was het president Karamanlís die Europa wist te verleiden om hem toe te laten tot de Europese Unie.

Volgens Valéry Giscard d’Estaing was de beslissing met name historisch ingegeven met het oog op de rol die het land had gespeeld bij het ontstaan van de beschaving op het Europese continent. De opvolger van Karamanlís, Andreas Papandreou – de vader van de huidige president, maakte handig misbruik van dit historische plichtsgevoel en wist vele tientallen miljarden euro’s los te peuteren aan met name landbouwsubsidies.

Zoon George was tot 31 oktober dit jaar druk bezig in de voetsporen te treden van zijn illustere voorgangers. De deal met de Europese ministers zou wederom miljarden euro’s op gang brengen richting het geplaagde land. Totdat hij in een vlaag van verstandsverbijstering het idee lanceerde om de Grieken te laten stemmen voor dit hulppakket. Hoewel play hard to get een beproefde verleidingsmethode is, heeft George dit keer alle verleidingsregels gebruskeerd en lijkt het meer op play hard to get shaven. Hoe loopt het verhaal dit keer af? Lees verder op IEX Profs