Middenklasse in Nederland wordt weggevaagd

Onlangs is bekend geworden dat de inflatie in NL voor de zoveelste keer is gestegen naar een niveau van 3,1 procent. Een hogere inflatie die hand in hand gaat met deflatie betekent rampspoed voor de (werkende) middenklasse. Hoeveel slechter zou het nog kunnen? Terwijl door deflatie de waarde van je eigen woning in waarde omlaag gaat, zie je tegelijkertijd dat van je zuurverdiende loon elke maand minder overblijft. Er ontstaat bij steeds meer mensen elke maand een groter tekort.

middenklasse weggevaagd

Het mes snijdt zelfs aan twee kanten, want het maandelijkse tekort bij veel burgers moet aangevuld worden met de moeizaam opgepotte spaarcenten. Hierdoor teert bij een groeiend aantal mensen het spaargeld in. Tevens komt er ook steeds minder bij, door de laagste rente sinds mensenheugenis en, hoe bestaat het, nog altijd de vermogensrendementsheffing van 4 procent zoals de overheid voor de inkomstenbelasting hanteert. Heb je spaartegoeden en/of andere bezittingen en kom je daarmee boven de vrijstelling van ongeveer € 21.000 per persoon dan betaal je nog eens 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent. Ronduit belachelijk. De werkelijke rente die de banken ons vergoeden is net iets meer dan 1 procent!!! Wie is hier de dief, de overheid of de banken? En wie zegt er beide!?

Minder, minder, minder…

Het is dus een keihard gegeven dat de hardwerkende Nederlandse middenklasse volledig wordt uitgekleed. En dat is het allerslechtste wat een land kan overkomen. De middenklasse is nu eenmaal de grootste sociale groep van de bevolking. Als de regering daaraan gaat zitten knagen, dan beweegt de negatieve spiraal in NL langzaam maar zeker in een stroomversnelling. Wat zien we gebeuren? Lagere pensioenen en lagere pensioenopbouw. Lonen die o.a. bij ambtenaren en andere trendvolgers al jarenlang op de nullijn staan waardoor bij stijgende inflatie telkens elke maand er weer iets minder overblijft om uit te geven. Stijgende werkloosheid, talloze faillissementen in het MKB en veel ZZp’ers die aanvullende bijstand moeten aanvragen. Er wordt dus door verschillende oorzaken beduidend minder geld uitgegeven door de grootste bevolkingsgroep in onze samenleving. Wat ooit in NL een krachtige middenklasse was, waar de economie op leunde, is niet meer. Door het wegvallen van het vertrouwen in de regering en in het fiat-geldsysteem met z’n wankele banken houden veel consumenten de hand op de knip; wetende dat er ook nog een bezuinigingspakket van €6 miljard op de samenleving wordt afgevuurd.

Economisch herstel???

Door al deze ellende en de uitvoerige analyses van veel economen in de media is er heel duidelijk sprake van een zichzelf vervullende profetie. Niemand kan voorspellen of er onder de huidige omstandigheden weer een omslag zal komen. Op korte termijn zeer zeker niet. Alleen wordt ons door EU-regeringsleiders aangepraat dat er een voorzichtig herstel op gang komt. Maar dat dit herstel niet duurzaam zal zijn, snapt iedere oplettende burger als je kijkt naar de staatsschulden van de EU-landen die nog steeds toenemen i.p.v. afnemen. De rente- en aflossingsverplichtingen leggen daardoor nog meer druk op de begrotingen, waarvan de tekorten op u en mij worden afgewimpeld. Het is natuurlijk niet voor niets dat de ECB de rente kunstmatig laag houdt.

Aflossen, aflossen, aflossen…

En wat zien we verder gebeuren in ons NL-schuldenlandje? Het groeiende besef dat hypothecaire leningen behoren te worden afgelost. Er is een nieuwe trend ontstaan van, “ik heb extra afgelost deze maand, heb jij al afgelost?”. 10 Jaar geleden riepen we nog met z’n allen dat we beter niet konden aflossen, want dan verspeelde je belastingvoordeel. Het werd door de banken bovendien afgeraden; de huizenprijzen stegen immers waardoor je vanzelf overwaarde kreeg. Nu smeken de banken zelfs om bij “onder water staan” vooral af te lossen. Het geld dat wordt afgelost op leningen vloeit niet onze economie in maar wordt bij de bank gewoon afgeboekt op de lening, dus zuiver een papieren afhandeling. Alleen wanneer de bank een nieuwe lening uitschrijft komt er “vers geld” in de economie. Veel gezinnen met een modaal en zelfs bovenmodaal inkomen met bijvoorbeeld studerende kinderen komen daarentegen niet aan aflossen toe.  In de middenklasse zal het eigen-woning-bezit veel voorkomen en dienaangaande worden velen getroffen door de negatieve effecten van het hebben van een eigen woning in een tijd van deflatie die tot overmaat van ramp nog eens samen gaat met oplopende inflatie. Of je ziet je overwaarde dalen, of je ziet de hypotheekschuld steeds zwaarder drukken omdat deze niet meedaalt, tenzij je een annuïteitenhypotheek hebt. Omdat aflossen het credo is anno 2013 wordt juist door de middenklasse veel geld onttrokken uit de economie. Een hachelijke situatie.

Conclusie

De middenklasse wordt de nek omgedraaid. Het netto-besteedbare maandinkomen daalt door inflatie en tegelijk gaat de waarde van je bezittingen in de vorm van spaargeld en eigen woning in waarde omlaag. Hierdoor wordt juist de middenklasse dubbel getroffen. Deze negatieve spiraal zal grote gevolgen hebben omdat we door de bank genomen (toevallige woordspeling) met z’n allen elke volgende maand weer net een ietsje minder uitgeven. Je hoeft alleen de leegstaande winkelpanden maar te tellen en dat over een half jaartje nog eens doen. Kom je vingers tekort. Al jarenlang geven we met z’n allen minder uit en daar gaan we hardnekkig mee door. Wie zal deze trend doorbreken? Ooh ja, Rutte en Samson natuurlijk. Na het zomerreces horen we met z’n allen hoe we met 6 miljard aan bezuinigingen de economie uit het slop gaan trekken en hoe de middenklasse weer de gangmaker wordt in onze “welvaartstaat”. Je reinste kolder in de polder.

Gerrit Welbergen

43 reacties

 1. Niet alleen maar de middenklasse wordt financieel gepakt, maar ook de minima en de inkomens tussen minima en modaal. Totdat iedereen even arm is en een kleine groep superrijken nog rijker zijn geworden.

 2. Elsevier waarschuwde er al in 2006 voor:

  http://www.theapricity.com/forum/archive/index.php/t-31872.html

  Wie niet tot de verliezers wil behoren, neemt de tips aan het einde van het artikel ter harte (als je nog niet uit de middenklasse gekukeld bent of nog een studiekeuze moet maken):

  • Volg de best mogelijke opleiding
  • Besef: het blijft niet bij één diploma
  • Kies een uniek specialisme
  • Zorg voor unieke vaardigheden
  • Maak uzelf door kennis onmisbaar op de lokale markt
  • Maak uzelf door ambachtelijke vaardigheid onmisbaar op de lokale markt
  • Word kosmopoliet, pas u aan
  • En anders: word wereldberoemd

  De meeste ‘goedkope verstandjes’ echter denken, dat ze geweldige banen hebben, maar als ze er eens eerlijk bij stilstaan, stelt het weinig voor. Het meeste werk is snel door een ander te doen en dat geldt ook voor kantoorwerk, ambtenarenwerk etc. Ervaring is minder belangrijk, die bouw je zo op. Om ‘kennis over te dragen’ heb je aan 2 à 3 mensen op de 100 genoeg. De jongste van die ‘ouwe rotten’ kan een meisje van 29 zijn. Vergeet dus het lekker behaaglijk verblijf in de middenklasse.

  “Maar dat dit herstel niet duurzaam zal zijn, snapt iedere oplettende burger als je kijkt naar de staatsschulden van de EU-landen die nog steeds toenemen i.p.v. afnemen.”

  Iedere Biflatielezer weet, dat de ongebreidelde geldschepping na de loskoppeling van goud en geld in 1971 daaraan debet is en dat hetzelfde foefje al eindeloos herhaald is. Alleen de goegemeente weet het nog niet. Gisteren kwam ik de buurman tegen, terwijl ik een rekening in de hand had. “Ach, daar moet je weer betalen, hè?” – “Ach, het boeit me niet, het is toch maar nepgeld.” Hierop kwam geen reactie. Uiteraard is dat nepgeld belangrijk en heb ik een serieus probleem, wanneer ik het vandaag over de balk gooi, maar er wordt even makkelijk weer nieuw nepgeld aangemaakt.

  Thans ben ik het boekje “Das Silberkomplott’ aan het lezen, dat drie soorten geld onderscheidt:

  1. ‘Warengeld’, dat is fysiek geld, dat zelf waarde vertegenwoordigt
  2. Kredietgeld; dat is giraal geld, feitelijk betalen met schuldbekenteniissen.
  3. Vals geld (zowel legaal als illegaal vals geld). Dat geld wordt aangemaakt met schuldbekentenissen, maar deze worden nooit ingelost.

  Een goede leidraad is om, wanneer het over geld gaat, meteen een indeling in een van deze drie te maken.

  1. Kun je mij ook nog de schrijver en/of uitgever van Das Silberkomplott geven? Lijkt me een interessant boekje n.a.v. jouw uitleg.

 3. http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/staat-pakt-meer-van-elke-euro-dan-u-denkt
  … Het verschil tussen de gemeten en feitelijke inflatie is niet eenduidig vast te stellen. Een ruwe schatting is dat het 1% punt is. Als de gemeten inflatie gemiddeld over de lange termijn 2% per jaar is, dan is de gemiddelde feitelijke inflatie 1% per jaar. Deze inflatie zorgt ervoor dat het reële rendement op sparen in bovenstaande voorbeelden daalt van 2,8% naar ongeveer 1,8%. Van de euro die onze hardwerkende Nederlander op zijn 45ste bruto verdient, houdt hij na 30 jaar in koopkrachttermen nog maar 81,4 cent over (namelijk 0,58, maal 1,018 tot de macht 30, gedeeld door 1,21), zodat de totale “belastingdruk” is opgelopen tot (3,24 – 0,814) gedeeld door 3,24 is 75%. In het geval van de nalatenschap die direct wordt besteed blijft nog maar 67,9 cent over in reële termen, zodat het totale verlies oploopt tot bijna 80%! …

  1. Sparen is verboden. Geld moet rollen, naar boven. De mens is tot slaaf gemaakt van de consumptie tredmolens. Eerst een fictief rendement op vermogen uit de duim zuigen en vervolgens de rente omlaag, opdat iedereen aandeeltjes koopt in een gemanipuleerde markt. 600+ lobbyisten in Brussel, betaald door multinationals. Het overgehefboomde papieren feest wordt gevierd over de zwetende ruggen van de arbeider.

   Ook dit is niet genoeg; de overmaat aan schuld wordt gemonetariseerd en dat is een teken van stuiptrekkingen van een terminaal ziek systeem.

   Hoe lang de ‘new normal’ kan blijven parasiteren, geen idee.

 4. Behalve dat middeninkomens worden weggevaagd, vraag ik me tegelijkertijd af hoeveel mensen (die nog wel een baan hebben) er nog met plezier naar hun werk gaan. Ik heb het gevoel dat veel mensen “gegijzeld” worden om maar niet hun baan kwijt te raken. Ik vind de gedachte van een basisinkomen voor iedereen niet verkeerd, alleen denk ik dat dat weer andere problemen gaat creëren. Wat er moet gebeuren is z.sm. Die klote marktwerking en concurrentie verbieden en plaats moet maken voor samenwerking, ook welzijn moet de boventoon voeren i.p.v. Welvaart. Echte geluksmomenten vind je niet door een nog groter huis te kopen of een nog duurdere auto, die vind je meestal in hele basale momenten of in kleine dingen. Ik verbaas me er telkens (steeds meer) over dat met name in de zuidelijke landen hetgeen zich nu voor onze afspeelt, nog steeds gepikt wordt. Bij mij gaat de vlag uit wanneer alle mensen die aan de touwtjes trekken (en het zogenaamd goed voor hebben met de bevolking) publiekelijk worden veroordeeld. Wat ik een mooie straf zou vinden is dat b.v. M. Rutte wordt veroordeeld tot 5 jaar een minimum inkomen in een achterstandswijk en om de maand een brief sturen met “neem eens dat beetje risico, koop die auto” zal hij dan eindelijk echt wakker worden?

  1. Waarom moet Rutte naast mij komen wonen Errol?
   En na 5 jaar mag ie terug naar de “middeninkomens” buurt of beter?
   Me heeft LEVENSLANG hier, en ja hij is echt wakker na 5 jaar mijn buurman .-)

 5. Goed stuk en het zegt precies wat ik bedoel. Als ik het zou kunnen zou ik het zelf zo geschreven hebben.

  Eigenlijk zouden we het Rutte, Samsom en Dijsselbloem het verplicht moeten laten lezen. En er bij blijven staan. En iedere keer dat Rutte erom lacht of het weghoont dat hij een klap in z’n smoel moet ontvangen. Zeg maar een soort ‘Torture scene a la Reservoir Dogs’ zeg maar. (Hmmm, een niet realistisch plan maar het idee lucht me wel op)

  Zelf kom ik uit die middenklasse rollen en zelf heb ik ooit wel eens een klein beetje overwogen om -misschien- wel eens een huis te kopen omdat mijn toenmalige situatie dat ook toe had gelaten. Maar de angst voor juist de dingen die zich nu afspelen hebben me er toen van weerhouden. Godzijdank.

  Een ding weet ik wel. Ik weet zo goed als zeker dat ik in de rest van mijn leven helemaal geen huis meer zal KUNNEN kopen en dat terwijl ik daar nog niet eens te oud voor ben maar gewoon omdat ik daar de komende tijd simpelweg de middelen niet meer voor zal hebben. En zo zijn er meer mensen als ik of die er de komende tijd nog bij zullen komen. Kortom, dit heeft mijn inziens zo zijn invloed op de woning koopmarkt.

 6. Nederland gaat over een tijdje Italie en Spanje gewoon achterna. De afgelopen jaren waren pas het begin. Het is een illusie dat de crisis voorbij is. Natuurlijk is dit wel het enige wat gezegd mag worden. Beter zouden er grote veranderingen moeten worden doorgevoerd in het monetaire systeem, maar daat willen de europarlementariers niet aan, al helemaal niet de knuppels in den haag. http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3491106/2013/08/12/Italiaanse-schuld-op-nieuwe-recordhoogte.dhtml

 7. Wat een gejank over die vermogensbelasting zeg ! en er worden ook nogal wat dingen door elkaar gehaald .Mensen met schulden van wie het huis onderwater staat horen helemaal geen spaargeld te hebben die moeten aflossen en snel graag !Voor echte spaarders is er helemaal geen inflatie die sparen niet voor een brood of stukie vlees die sparen voor huis of boot en die worden ieder jaar 10% goedkoper dus historisch gezien een heel mooi rendement op spaartegoeden .Vermogen is relatief en wil je de vermogensongelijkheid groter maken in het land moet je vooral rendementsheffing afschaffen . Er wordt in het artiekel van uit gegaan dat de middenklasse vermogen heeft en nog wel meer dan 20K absolute waanzin ze hebben helemaal geen eigen vermogen dus het verlagen van de vermogensbelasting zal gecompenseerd moeten worden door inkomstenbelasting 3 keer raden wie dat gaat betalen .De middenklasse zou er goed aan doen zich meer te identificeren met de onderklasse dan te doen als of ze bij de echte mensen met vermogen horem.Het enigsrte wat de middenklassen onderscheid van de onderklasse is (was)leencapaciteit

 8. Errol,
  Welzijn is inderdaad het alternatief, dat is meerdere petities waard om de politiek wakker te schudden. Zo kunnen wij massaal die gasten dwingen om maatregelen te treffen. Er worden zoveel petities georganiseerd op het net, laat nu net deze de allerbelangrijkste zijn. Nederlanders hebben zin voor initiatief, hopelijk neemt iemand dit serieus om aan het werk te gaan; de aanhouder wint altijd en dat is het volk. Prachtige reactie, trouwens ! een zuiderbuur

 9. SW is inmiddels ook van de ladder gevallen. Altijd in het MKB gewerkt, geen CAO of fijne regelingen. Gewoon keihard werken. De enige lening staat op mijn huis en bedroeg bij aanvang 2/3e van de aankoopprijs. Verder leven out-of-pocket en sparen, sparen. Geld opzij voor de studie van de kids of vervanging van de wasmachine. Geen consumptief krediet, geen nieuwe auto’s en niet 2x per jaar op vakantie. Maar idd: ook geen beschermde ambtenarenbaan of “old-boys” netwerk. Heel gewone middenklasse in een rijtjeshuis. En dan ben je tevreden en dan denk je een verstandig burger te zijn, een bijdrage te leveren aan de samenleving en een toekomst voor je kinderen. Inmiddels wordt het spaargeld aangesproken, het studiespaargeld voor kinderen blijkt geen barst waard, openstaande facturen (ik ben ondernemer) worden niet meer betaald. Dat gaat niet goed dus. Ik zit in een vrije val en met mij velen ben ik bang. En ik kan zeggen: dat voelt heel-erg-niet-goed! Zeg maar gerust: de angst slaat me sinds een paar dagen om de oren. Volgende fasen zijn steeds beter voorspelbaar: somberheid, afzondering, depressiviteit en een finale dakloosheid of zelfdoding. En daar spot ik niet mee. De menselijke waarden zijn in deze god-vergeten-kloten maatschappij totaal verkracht door het grootkapitaal, de corporaties en een corrupt bestuur. Nauwelijks iemand die zich verdiept of interesseerd in mijn en gelijken situaties. Echt mensen: mijn hart is gebroken.

 10. Sickworld,

  Ik ben ook ondernemer en heb het net zoals jij erg moeilijk. Jarenlang hard gewerkt niet te veel uitgegeven, gespaard maar net zoals jij heeft de crisis ons niet overgeslagen.
  Mijn hart is ook gebroken. Ik heb gehuild maar het ergste is dat ik boos ben. Erg boos. De banken worden geholpen en wij moeten het maar uitzoeken.
  Maar wat ik niet ga doen, depressief worden of me zelf iets aandoen. Ik ga met opgeheven hoofd ten onder. Ik heb alles gegeven en ingeleverd en als het niet meer lukt dan kunnen ze me rug op. Dat moet jij ook gaan doen, jij kunt je zelf niet redden! Er zijn duizenden ondernemers zoals jij. Dus geef je zelf een schop onder de kont en er tegen aan. Probeer met je gezin eruit te komen, in rijkdom maar ook in armoede. Veel sterkte en denk er aan: je ben niet meer de enigste.

 11. Het is niet mijn bedoeling hier een therapeutisch platvorm te beginnen maar de boosheid ken ik zeker ook. Alleen al over de mis-managers en graaiers die onder het mom van “ondernemerschap” worden afgekocht met bedragen van 5 tot 10x mijn jaaromzet is om te kotsen. Als ik/wij een fout maken is het “eigen schuld” en voor persoonlijke verantwoordelijkheid. Moet je bij een ambtenaar (dus ook politicus) eens mee aankomen. Geen idee waar je het over hebt. Ook boos over de omgeving die een neergang vaak ziet als persoonlijk falen. Het kaf wordt zo lekker van het koren gescheiden… De waarde van het MKB voor zowel lokale als landelijke economie wordt door de meesten van ons gigantisch onderschat (en dat van de globalisten overschat). Maar ja, succes kent vele vaderen en daarom kon er beleidsmatig ook decennia lang het pad van de outsourcing, uitzendbureaus, flexwerker’s etc etc worden gevolgd en het resultaat van die -zeg- 30 jaar versnelde globalisering laat zich nu met rente uitbetalen. Nauwelijks nog een maakindustrie in NL, een belachelijk grote diensten-sector, managers-klimaat op basis van theoretische kennis ipv meewerkende voormannen en bovenal een onderwaardering van het handwerk. Dat laatste leidt er ook toe dat de kwaliteit van dat werk drastisch is gekelderd hetgeen weer een negatief effect heeft op (bv) de levensduur van nieuwbouw woningen. Niet alleen heeft NL inmiddels een waterhoofd, het is nog eens gevuld met zwaar-water. Als de politiek visieloos blijft koersen op de vrije markt icm globalisering dan gaan we het hier niet redden garandeer ik.

 12. Sickworld,

  Mijn man is al meer dan 25 jaar ondernemer en 2 jaar geleden vrijwillig gestopt omdat er niets meer te verdienen viel. We hadden nog wel ons bedrijfspand en hebben deze verhuurd maar de huurder stapt per 1 oktober op dus geen huurinkomsten meer. Mijn man is nu 54 en heeft gezondheidsproblemen. Wij moeten ook alles zelf betalen. Geen recht op WW en ook geen WAO. Gelukkig hebben wij weinig woonlasten en geen koopwoning. Alhoewel we er recht op hebben gaan wij geen bijstand aanvragen. We hebben ingeschat waar onze talenten liggen en maken gebruik van de mogelijkheden die er nog wel liggen. Zelf blijf ik positief maar mijn man is zwaar depressief, wil ook een einde maken aan zijn leven, hij lacht nooit meer, alles is hem teveel, en bij de psycholoog is hij uitbehandeld (kunnen we ook niet betalen) Ik hou m’n hart vast waar dit heen gaat. Doelloos is zijn leven geworden. Niet iedereen is hetzelfde, de één kan er goed mee om gaan en de ander totaal niet.

  1. ”maar mijn man is zwaar depressief, wil ook een einde maken aan zijn leven, hij lacht nooit meer, alles is hem teveel,”

   En geen bijstand aanvragen? OMG
   Wat is dat voor een onzin zeg, straks kun je misschien heel trots melden dat je geen bijstand wide aanvragen, maar dat je man dat helaas met zijn leven moest betalen.

   Ik denk dat ook JIJ hulp moet zoeken beste moon

 13. @Beter zouden er grote veranderingen moeten worden doorgevoerd in het monetaire systeem, maar daat willen de europarlementariers niet aan, al helemaal niet de knuppels in den haag.

  Dat klopt. En deze grote verandering vergt maar 1 programmeer regel. En dan lossen vanzelf alle collectieve problemen op en alle belastingen en 90% procent van alle structuren.

  1 programmeerregel in een bank applicatie om ons saldo van onze persoonlijke bankrekening maandelijks met 750 te verhogen, en dan bij iedere transactie steeds weer een deel van het bedrag laten oplossen. Bijvoorbeeld 1/1000

  Klaar.

  De regering is al jaren lang op de hoogte.
  Ze weigeren.

  Maar heel veel mensen zijn al jaren lang op de hoogte. En weigeren dit door te communiceren.

  Want ‘zomaar geld voor jezelf laten aanmaken’ vindt iedereen niet kunnen.

  Maar dit is niet ‘zomaar aanmaken’.

  De 750 aan ruimte creeert iedereen AL iedere maand weer: je gaat naar de bakker en zo om in leven te zijn. Dus de BRON van de economie ben je AL, creeer je AL, maar deze financiele ruimte gaat niet naar jouzelf, maar naar.. ra ra ra.

  Dit is dus pure onderdrukking: iets wat AL van jou is, gratis aan een ander geven.

  Just one programming rule, en het is allemaal gewoon weer terug bij alle rechtmatige eigenaren.

  Allemaal te vinden op astridvantriet.nl

  En voor degene die hier schreef : ‘geef je zelf een por onder je kont en maak er wat van’…… Doe niet net alsof je houding niet klopt en daar dus wat aan gedaan moet worden. De problemen zitten niet in jouw houding, maar in het mechanisme van onderdrukking die in de wetten opgeslagen zijn. Dat is met 1 programmeer regel weer over. Dit gun je jezelf en jouw omgeving en volgende generaties toch gewoon: dat wat van jezelf is, ook gewoon bij jezelf houden: jouw Levenstoegang geld.

 14. Wanneer de werkende middenklasse middels bezuinigingen en lastenverzwaringen hard geraakt wordt, zullen zij hun frustraties richten op de onderkant van de samenleving. Met als gevolg een nog hardere samenleving en partijen als de PVV zullen daarvan profiteren.

 15. Astrid, inderdaad snapt de mensheid weinig van geldschepping en is het in dat licht niet vreemd, maar de problemen zijn juist begonnen, toen men met ongedekt geld begon te werken, met name in de periode na 1971. Er is maar één ding, dat helpt, en dat is terugkeer naar de vrije muntslag.

 16. Grappig is dat veel mensen komen met een oplossing. De 1 zegt dit en de ander zegt dat. Er zijn veel mensen die de geldschepping wel snappen maar het is nu eenmaal zo dat we met z’n allen in dit systeem zitten. Er zijn veel mensen met psychische problemen, gezinnen die hierdoor uit elkaar vallen en als mensen dit dan aankaarten worden er allerlei oplossingen gegeven hoe het wel zou moeten.

  Maar helaas, is het nog niet zo ver en waarschijnlijk gaat dat ook nooit gebeuren. Het levensgeluk zit in je zelf met of zonder basisinkomen. Het is leuk een visie op levenstoegang maar om ook dat te kunnen lezen moet je toch 10 euro betalen waarbij de schrijfster toch zelf nu nog niet om dit systeem heen kan.

  Als iemand zijn zorgen uitspreekt is het in mijn ogen geen oplossing om hem dan maar een boek aan te smeren. Leuk voor de toekomst maar je helpt iemand er niet NU mee!

 17. @Vlinder,

  De soliditeit van de oplossing hangt af van de onderbouwing en de uitvoerbaarheid. Waar Astrid mee komt, lijkt sympathiek, maar ook niet meer dan dat. Er zit een gigantische drogreden in, namelijk, dat het maar weinig werk is om de oplossing toe te passen, namelijk het aanpassen van één programmeerregel. Met andere woorden: waarom zo moeilijk doen, terwijl het zo weinig werk kost. Ze gaat volledig voorbij aan het feit, dat het aanpassen van een programmeerregel wel behoorlijke maatschappelijke implicaties heeft. Ook constateert ze, dat de mensen niet tot uitvoering komen van de oplossingen, die ze onder andere in elkaar toegestuurde filmpjes zien. Dat is geheel juist, maar Astrid zelf geeft ook geen plan van aanpak. Dus we zitten in de volgende impasse:

  1. Inzien, dat we bedonderd worden, is onvoldoende. De bedondering gaat gewoon verder.
  2. Betreffende een gezamenlijk optreden tegen de machthebbers wordt niemand het eens.

  De oplossing zit ‘m erin, dat je de daad bij het woord voegt. Dat betekent je machthebbers afzetten, zoals in de DDR gebeurd is. Het kan ook betekenen, dat je zelf dingen doet. Mogelijkheden zijn:

  1. Zoveel mogelijk van je geld omzetten in goud of zilver. Als iedere wereldburger een ounce zilver koopt, dan stort het kaartenhuisje in. Koop je zoveel mogelijk, dan compenseer je iedereen, die niks koopt.

  2. Onder werken kom je lastig uit evenals belastingbetalen, maar je consumptie heb je geheel zelf in de hand. Een kopersstaking, en dat met name richting grootwinkelbedrijf, zal succes hebben en zal niet gebroken kunnen worden.

  Verder zoveel mogelijk over de materie lezen en erover praten met anderen, zodat een kritische massa wordt bereikt. Dan moeten de machthebbers inzien, dat het huidige pad niet het pad is, dat de bevolking op wil.

  “Maar helaas, is het nog niet zo ver en waarschijnlijk gaat dat ook nooit gebeuren.”

  Op zeker moment stort het vanzelf in, maar dan is het gevolg oorlog, waarbij er zeker niet naar de bevolking geluisterd wordt.

  “Het is leuk een visie op levenstoegang maar om ook dat te kunnen lezen moet je toch 10 euro betalen waarbij de schrijfster toch zelf nu nog niet om dit systeem heen kan.”

  Of zelfs 75 euro voor een wandeling. Ze spreekt zich in de tekst uit tegen een residuaal inkomen, maar wil er zelf wel een verwerven.

  De textuele kwaliteit van dat ‘boek’ vind ik overigens erg laag. Astrid hanteert een slechte bladspiegel, slechte alineëring en slechte formulering (onnodige puntjes, eindeloze herhalingen). Dat mag en eensieders goed recht, maar aan een betaald boek eis ik de ook kwaliteit, die ik aan een papieren boek eis. Voor iemand, die grondig onderzoek gedaan heeft en dat in een boek neerlegt, wil ik betalen, maar niet voor een pamflet.

 18. @Vilseledd

  Op zeker moment stort het vanzelf in, maar dan is het gevolg oorlog, waarbij er zeker niet naar de bevolking geluisterd wordt.

  Is dit je verwachting? Denk jij dat dit gaat gebeuren? Ik bedoel het instorten en dan het gevolg oorlog?

  Zo is het in het verleden altijd geëindigd maar wat als hier al goed over is na gedacht en wat als dit nu precies de bedoeling is? Niet op een instorting van het systeem maar een totale controle?

 19. @Vlinder,

  Ja, dat denk ik wel, omdat politici nooit vanzelf luisteren. Die oorlog zal echter niet in Nederland beginnen. Frankrijk verandert alleen door revoluties, zoals bekend, maar Nederland door bezettingen.

  Of er goed over is nagedacht, weet ik niet. Het lijkt me eerder zo, dat het een wetmatigheid is, dat alle machthebbers zwichten voor de ‘gemakken’ van fiatgeld en dat ze allemaal op dezelfde catastrofe afstevenen, zodat het lijkt alsof er een plan achter zit. Uiteraard zijn er wel complotten, maar een complot, waarbij plannen voor eeuwen zijn gemaakt, ik acht het onwaarschijnlijk.

 20. Telkens weer lees ik de reacties van mensen met een heleboel frustraties verwerkt hierin .
  Terecht of onterecht laat ik in het midden , maar een ding is mij wel duidelijk , Rutte 1 en Rutte 2 is de boosdoener van deze rampspoed .
  Vele reacties zijn gericht met een visie geen PVV in het voordeel te laten komen .
  Mag ik dan deze personen er even op wijzen dat Geert Wilders uit de gedoogcoalitie is gestapt van Rutte 1 , en zo probeerde een helpende hand toe te steken om op zijn partij te stemmen na de val van kabinet Rutte 1 .
  Nederland zo weer een soevereine staat kon worden , met voorstellen om het doodgeboren kindje de Euro vaarwel te kunnen zeggen wat zelfs door een prominent VVD’er Frits Bolkestein werd onderschreven , en het waterhoofd Brussel de teugels aangescherpt moest worden om niet uit zijn voegen te groeien met niet democratisch gekozen machtshebbers .
  Even terug in de tijd , op 21 april 2012 stapte de PVV uit het overleg in het Catshuis , waarbij Geert Wilders aangaf dat zijn partij niet kon instemmen met het pakket maatregelen van de begroting met vele bezuinigingen vanwege dalende koopkracht van met name AOW’ers en een oplopende werkloosheid.
  Wie destijds een beetje de politiek gevolgd heeft had op zijn klompen kunnen aanvoelen dat Mark Rutte toen al op ramkoers lag met de rijken steeds rijker te maken en de armen steeds armer .
  Wat ben je dan voor een soort mens als je dan toch stoïcijns uit naïviteit op een VVD of D66 gaat stemmen om op een rare manier er toch bij te horen hoe je liberaal en dictatoriaal word uitgekleed en belazerd .
  Het sprookje Samson van de PVDA een steeds grotere Pinoccio neus kreeg van leugens en zij samen de drie as vormen van de gedoodverfde Eurofielen die totaal geen zeggenschap meer hebben en de macht hebben overgedragen aan Brussel om zelf later misschien een mooi baantje te halen bij Barroso en van Rompuy.
  Met dit soort van onbetrouwbare politici gaan wij met z’n allen , ook de middenklasse de afgrond in .
  Het word tijd dat anderen eens het roer gaan overnemen , een PVV met een samenwerking van een SP en 50 plus zou in mijn optiek een goede keuze kunnen zijn .

 21. Volgens mij zie je dat goed en staat het in mijn boeken bekend als het Epimetheus syndroon, ook wel collectief geheugenverlies. In de politiek hoort het te gaan om de grote lijnen, maar daar hebben we het nogal moeilijk mee in ons land, als we die al überhaupt zien. Trouwens niet bij ons alleen, maar bijna overal. Bijna alles wat ik lees en hoor gaat over details en dat wordt dan gemakshalve even gegooid op berg van manipulaties en Elite. De politiek is verworden tot monetair, semantisch spelletje, dat ook nog eens heel slecht wordt uitgespeeld. Immers aan alles hangt een prijskaartje, of een andere uitleg. En hier laat ik het bij voor wat de politiek betreft.

 22. “Terecht of onterecht laat ik in het midden , maar een ding is mij wel duidelijk , Rutte 1 en Rutte 2 is de boosdoener van deze rampspoed.”

  Hoewel ik geen fan van Rutte ben, maar ook niet ben geweest van Balkenende of Kok, gaat het afgeven op een zittende regering in een klein landje volledig voorbij aan het echte probleem, namelijk, dat de bevolking de macht over het geld verloren is. De problemen zijn ontstaan, doordat alle regeringen fiatgeld hebben omarmd als middel om rijk te worden, simpelweg omdat alle landen dat doen. Bad money drives out good money, dus elk land verkiest een fiatmunt boven echt geld. Colijn kon het behoud van echt geld na 1935 niet meer volhouden.

  De crux zit ‘m er dan ook niet in het van politici te verwachten, maar door zelf langzaam de rug toe te keren aan bankiers, het fiatgeldsysteem en de politici, die dat verdedigen.

  1. De problemen zijn ontstaan, doordat alle regeringen fiatgeld hebben omarmd als middel om rijk te worden, simpelweg omdat alle landen dat doen.
   Klopt , maar Rutte 1 en 2 hebben alleen voor ogen een land kapot te bezuinigen ter glorie van een verachtelijke EU , waar wij als staat geen vinger in de pap te brokkelen hebben daar domme politici ( Balkenende ) zo vriendelijk zijn geweest om een referendum met een duidelijke Nee met maar liefst 68% tegen de Europese Unie gewoon weg te honen en wij met een fiatmunt opgescheept zitten als de euro.
   Vele beseffen niet met welke verschrikkelijke leugens ons belastinggeld weggezet word in steun aan landen zoals Griekenland of de knoflook landen met een verhoogd risico dat zij het nooit terug betalen en wij via het ESM gedwongen donaties moeten doen om de slechte jongetjes van de klas overeind te houden .
   Met andere woorden wij mogen ons kapot laten bezuinigen voor onze zwakke broeders ter glorie van aanzien en vriendjespolitiek van Rutte en Dijsselbloem in de EU met uitzicht op een mooi baantje in Brussel.

 23. Vergeet niet, dat de gulden dezelfde fiatmunt en elke fiatmunt, waarvan de waarde van bovenaf wordt bepaald voor vergelijkbare problemen zorgt. Ik ben voor terugkeer naar vrije muntslag, niet naar de nikkelen gulden.

 24. En vandaag kwam de Woonbond op http://www.woonbond.nl/nieuws/3228 er mee naar buiten dat de armoede onder huurders toeneemt door de forse huurverhogingen. Het lijkt wel dat dit kabinet huurders en woningeigenaren tegen elkaar zit uit te spelen, alhoewel woningeigenaren met een modaal inkomen ook in toenemende mate met armoede worden geconfronteerd!

  Daar lees ik o.a. het volgende:

  “Steeds meer huurders in armoede door kabinetsbeleid

  Het aantal huurders dat in armoede leeft stijgt in deze kabinetsperiode mede door hogere woonlasten met 167.000 huishoudens tot 35 procent. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIGO in opdracht van de Woonbond heeft gedaan naar de huidige en verwachte woonlasten van huurders. “

 25. Het vertrouwen is weg.
  Niet verwonderlijk, men wilde jaren niet tornen aan de hypotheekrente aftrek. Bij hoog en bij laag zwoeren div. grote partijen, m.n. de VVD, dat ze dat onderwerp zouden laten rusten. Dan komt er een Donner ten tonele die met allerlei drogredenen, zogenaamd uit Brussel om discriminerende maatregelen op te leggen aangaande het huren van woningen. De overheid zelf heeft jaren lang vrije tijd bedongen in ruil voor salaris verhoging zodat grote bevolkingsgroepen wat salaris aangaat buiten spel is komen te staan. Dan komen ze vervolgens met scheefwoners aanzetten, een groepje van nog geen 2% die te goedkoop woont en maken weer veel slachtoffers w.o. hun eigen personeel, die te weinig verdienen om te kunnen kopen en te veel om huursubsidie te krijgen.
  Ze frustreren en demotiveren de werknemers tot op het bot. Die mogen zien hoe het management bonussen opstrijkt en het kabinet zich zelf 30% loonsverhoging geeft sinds 2008. Dan leggen ze de bouwverenigingen verplichtingen op zodat die gedwongen worden om huurwoningen af te breken of op te knappen en vervolgens tegens afbraak prijzen aan te bieden. De hele particuliere koopsector gaat daarmee naar de filistijnen. Ze hebben niet door dat ze daarmee Amerikaanse toestanden kweken waarbij mensen hypotheken en leningen nemen die ze nooit terug kunnen betalen. Dan komt er een zelfingenomen idioot met een Blok hypotheek waar geen zinnig mens en geen bank intrapt. I.p.v. een gewone annuiteiten hypotheek over 40 jaar aflossen i.v.m. met het langer doorwerken en waar je de eerste 15 jaar de rente mag aftrekken, komen ze met zo’n Ezelsveulen oplossing. Dan komt er nog eens bij dat het werk achteruit gaat vanwege alle automatisering en stopt de bouw. Ziedaar, de werkloosheid loopt op, i.p.v. dat men daarvoor geschikte kantoorpanden om gaat bouwen tot appartementen. Regeren is vooruit zien. Leve een nieuw kabinet, hopelijk stemt men dit keer niet strategisch en niet op halve zolen!

 26. Het kabinet moet alle meerdere werklozen gewoon laten afkeuren en in de WIA of WAO stoppen. De winterschilder laten komen voor de rijken en dat ten laste van ALLE woningbezitters. De inflatie niet meer compenseren. Weer een greep doen in de kassen van de gewetens bezwaarden en pensoengeld gappen. Benzine bonnetjes laten drukken en veel geld weggooien naar ontwikkelings hulp en flink investeren in thans de JSF. Van nivelleren een feestje maken etc. Dan hebben jullie zo’n beetje alle kappitale fouten van den Uyl nageaapt waar we in 1984 bijna aan kapot gingen. Kok was met zijn diefstallen bij de pensioenfondsen in 1996 ook aardig op weg. Flink potverteren PvdA. En vooral alle oplichters de hand boven het hoofd blijven houden. De stemgerechtigde leeftijd nog wat verder naar beneden doen om nog meer crepuul aan te trekken etc. Jullie zijn goed op weg om Nederland kapot te maken en te dumpen in de vergaarbak die ze Europa noemen. Vooral een grote bek houden over 3% en de Olie boeren in Arabie een belerende vinger geven, net als toen . Ga zo door! Polderende patat bakkers. Trek vooral geen lering uit het verleden.

 27. Net deze web-site gevonden, en bemerk dat ik niet de enige ben met mijn views over NL situatie. Ik ben nu een tijdje weg uit NL (expat), en alhoewel ik graag in NL ben, hebben mijn vrouw en ik besloten niet meer terug te keren, althans niet als Tax resident (feitelijk niet eens in Europa). Wil best belasting betalen, maar ik voel me “lost” in al die regeltjes, en ja, die 30% vermogensbelasting over fictief winst, dat is te gek voor woorden. Ik heb dit nooit begrepen. Je betaals belasting over je salaris, vervolgens loop je risico met dat geld (bijv in aandelen), en dan moet je nog een keer belasting betalen….. ik zal dat nooit begrijpen, ik loop tenslotte risico over de investeringen, niet de overheid, en als het fout gaat, krijg ik mijn geld niet terug, dit is pure roof. Ik vind dat als je belasting betaalt over je salaris, iedereen met zijn poten van mijn spaargeld moet afblijven….. kan mij daar zo kwaad over maken !!

 28. Iedereen klaagt, maar we laten het ook allemaal gebeuren. Niemand die demonstreerd, geen overheidsgebouw bezet of andere fysieke tekenen van verzet. Klagen op twitter helpt niet. De mensen moeten protesteren op straat, massaal.

  1. Helemaal juist. Klagen op Twitter helpt niet. Een website als Biflatie.nl, waar een levendige discussie ontstaat tussen de wakkere burgers van NL, zal meer kunnen bijdragen aan het bewustwordingsproces. Er wordt op dit discussieplatvorm gemopperd en geklaagd, een goeie uitlaatklep dus. Je bent het weer effe kwijt. Maar er ontstaat ook wel degelijk een zinvolle discussie die bijdraagt aan het bewustwordingsproces dat er wat mis is in onze financiële wereld. Hoe meer mensen elkaar ontmoeten op deze website en zoveel mogelijk info met elkaar delen, hoe groter de kans dat er eens iets doordringt in de hersenpan van onze hersenloze politici. We moeten juist volop gebruik maken van dit medium omdat discussies in de MSM er nauwelijks toe doen. Daar is alleen ruimte voor shownieuws.

 29. we moeten met ze allen niet zo janken, we leven in een prachtig land en hebben allemaal onze kansen gehad.
  begin 1990 kon je voor een appel en een ei een leuk huisje kopen, tot 2006 kocht je zilver en goud voor een habbekrats.
  wie toen had nagedacht en niet al zijn poen over de kling had gejaagd aan bullshit had er nu warmpjes bij kunnen zitten.
  dus, schop onder je reet, niet janken, nadenken over je toekomst en aan de bak

  1. Sorry dat ik even op de man speel, dat is niet mijn gewoonte, maar dit is een erg kortzichtige reactie. Alsof het leven een rekensom is met vrije input en vervolgens een zekere uitkomst. Enig idee mo, hoezeer wij -de massa- worden bespeeld? Ooit gehoord van bedrog, van mind-programming? Alu-hoedjes zeg je?

   1. @Sickworld,

    Helemaal gelijk hoor. Toen ik deze reactie las een paar dagen geleden had ik al zoiets van mwah is m’n aandacht niet waard. Laat ik dit zeggen als ik in 1990 iets verder in m’n carrière was had ik ook zo’n huisje voor een appel en ei kunnen kopen. Als, als, als..
    Het is maar net in welke periode je staat met noodzaak en mogelijkheden. Waarschijnlijk iemand die even wil roepen dat hij/zij het zo goed en slim heeft gedaan… Hij/zij had gewoon de tijdsgeest mee.

    En ehhh poen over de kling ???

 30. Al bij de introductie van de Euro hadden derden het plan gemaakt de Euro te laten mislukken.
  Neem nu Griekenland, waar over af en toe reportages op TV en radio worden uitgezonden.
  Daar is inmiddels een 120 miljard Euro Europees gemeenschapsgeld ingepompt.

  Van dat totale bedrag is ca. 9,8 miljard in Griekenland zelf gebleven en de rest van het geld is teruggevloeid naar de internationale banken.
  Ergo, Geert Wilders heeft zondermeer gelijk, de Grieken kunnen dit nooit meer terugbetalen.

  Wat de banken hebben kwijtgescholden aan Griekenland – een 20 miljard Euro – hebben ze gecompenseerd gekregen door 22 miljard Euro Europees gemeenschapsgeld te mogen bijschrijven.

  Wordt het nu al die schrijvers voor mij eindelijk duidelijk dat hier een grand plan achterzit?

  De Nederlander wordt gewoon bedot met het gegeven dat de Eurozone moet blijven bestaan.
  Een Europa waar het parlement een wassen neus is, de ECB geld blijft drukken in navolging van de FED in Amerika.
  Dat houdt weer in dat de reële inflatie dus hoger is dan het inflatiecijfer, die onze overheid ons laat weten.
  En dan hebben we ook nog iets anders gecreëerd, het EMS, dat enkel gecontroleerd word door de Europese regeringsleiders – maar dat zijn over het algemeen geen economen!

  Er gaan de komende tijd nog genoeg kostenstijgingen op ons toekomen; neem het energieakkoord.
  Dat betekent dat de energieprijs voor gas en elektriciteit de komende tijden schrikbarend kunnen stijgen; het kan gebeuren dat je straks een derde van je inkomen kwijt bent om je huisje warm te houden en een boek te kunnen lezen bij lamplicht.

  Wordt wakker, we zijn een verkeerde weg ingeslagen.
  In 1998 liet de Amerikaanse ambassadeur in ons land via een interview weten, dat de VS via politieke wil en niet via een nieuw muntstelsel één zijn geworden.

  1. Griekenland bij de EU lijkt mij meer-en-meer een strategische keuze op hoog niveau vanwege aardgasvelden en -leidingen. Zoiets als een verstandshuwelijk van een mooie jonge vrouw met een steenrijke oude baas. Benieuwd of Turkije er dan ook nog bij gaat komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: